Dun & Bradstreet

Ny analyse: Over 4 500 bedrifter står i fare for å gå konkurs

Del

Oslo, 2. april, 2024  En fersk prognose fra det globale data- og analyseselskapet Dun & Bradstreet viser at 4 588 norske virksomheter står i fare for å gå konkurs i løpet av de neste 12 månedene. Prognosen for første kvartal 2024 er 7 prosent høyere enn situasjonen ved første kvartal 2023. «Konkursrisikoen øker på tvers av næringslivet» sier Kari Mette Almskog, administrerende direktør i Dun & Bradstreet i Norge.

Konkursrisikoen i store deler av næringslivet har økt betraktelig siden desember 2023, viser en fersk prognose fra Dun & Bradstreet. Estimert antall konkurser i løpet av de neste 12 månedene (4 588) ligger etter årets første kvartal 13 prosent høyere enn snittet de siste 3 årene (4 078). Konkursrisiko, representert ved antall estimerte konkurser målt mot totalt antall foretak i analysen, ligger nasjonalt rett under 1.3 prosent, som er 3 prosent økning sammenlignet med første kvartal i 2023. Nesten alle industrier i analysen opplever en substansiell økning i konkursrisikoen.

Nesten 1 000 bygg- og anleggsbedrifter i faresonen

Bygg- og anleggsbransjen står alene for bortimot en fjerdedel av de utsatte selskapene i tiden fremover, og 956 bedrifter er nå estimert å gå konkurs i løpet av de neste 12 månedene. Konkursrisikoen i bransjen ligger nå på rett over 2 prosent.

Det er i tillegg dystre utsikter for hotell- og restaurantbransjen, hvor det etter første kvartal er estimert at 385 bedrifter står i fare for konkurs i løpet av de neste 12 månedene. Det er 51 flere bedrifter enn bransjesnittet de siste 3 årene. Hotell- og restaurantbransjen har i tillegg Norges høyeste konkursrisiko på 3.5 prosent.

– Vi er vitne til en bekymringsfull utvikling der risikoen for konkurs ikke bare øker i spesielt sårbare bransjer som hotell- og restaurant med sine historisk sett lave marginer, men også i store og kapitalintensive bransjer som bygg og anlegg. Dette er en klar indikasjon på at lavkonjunktur og økonomisk usikkerhet fortsetter å prege næringslivet, sier Kari Mette Almskog.

Listen over spesielt utsatte bransjer slutter ikke der, og til tross for at eiendomsbransjen har sett en økning i antall foretak fra første kvartal 2023 til tilsvarende periode i år, har antallet selskaper som er estimert å gå konkurs steget mer i samme periode, og ligger nå på 356 foretak.

Antall betalingsanmerkninger på vei ned

Som en sammenligningsparameter viser data fra Dun & Bradstreet en nedadgående kurve for antallet privatpersoner i Norge med betalingsanmerkninger de siste årene. Siden januar 2021 har antallet personer i Norge med betalingsanmerkninger sunket fra 5.8, til 5.3 prosent i februar 2024.

– Det som er interessant med å se på antall betalingsanmerkninger i befolkingen er at det har motsatt effekt enn hva man kanskje tror. Færre betalingsanmerkninger insinuerer at befolkningen reduserer konsumet og handelsaktiviteten som konsekvens av trangere økonomi, og dette vil logisk nok føre til høyere konkurstall, sier Kari Mette Almskog.

Høyest konkursrisiko i Akershus

Ser man på prognosen på geografisk nivå, stikker Akershus seg ut som fylket med høyest konkursrisiko, tett etterfulgt av Finnmark, Østfold og Oslo.

– For norske bedrifter er det viktigere enn noen gang å holde oversikt over kundenes økonomiske situasjon og om de er tilbøyelige til å betale i tide. Bedrifter må ha god evne til å tilpasse seg stadig endrede forhold og kunne utvikle nye strategier som reduserer risiko og sikrer god økonomisk motstandskraft, avslutter Kari Mette Almskog.

Om analysen

Resultatet er produsert basert på Dun & Bradstreet sin bedriftsdatabase per 2024-02-29. Analysen gjelder norske aksjeselskaper (AS), ekskludert nye selskaper uten negative aktuelle hendelser som ikke har levert sitt første regnskap. Sammenligningen er gjort mot mars 2023.

Prognosen for konkursrisiko er basert på data om kredittverdigheten til norske aksjeselskaper, kombinert med historiske data om konkursrisiko for ulike negative hendelser.

For data om betalingsanmerkninger består populasjonen av alle personer i Norge, unntatt døde, utvandrere, personer uten fast adresse, personer med d-nummer og personer under 18 år.

For mer informasjon, besøk dnb.com

Om Dun & Bradstreet

Dun & Bradstreet er en global leder innen forretningsdata og analyseløsninger som gjør det mulig for bedrifter over hele verden å optimalisere sine beslutningsprosesser og øke salget. Grunnlaget legges av Dun & Bradstreets Data Cloud og de verdifulle innsiktene som oppnås derfra. Basert på denne informasjonen kan kundene øke inntektene, redusere kostnadene og risikoen, samt forandre sine virksomheter. Siden 1841 har Dun & Bradstreet hjulpet bedrifter av alle størrelser med å redusere risiko og oppdage nye forretningsmuligheter. For mer informasjon, besøk dnb.com.

Kontakter

Bilder

Om Dun & Bradstreet

Dun & Bradstreet er en global leder innen forretningsdata og analyseløsninger som gjør det mulig for bedrifter over hele verden å optimalisere sine beslutningsprosesser og øke salget. Grunnlaget legges av Dun & Bradstreets Data Cloud og de verdifulle innsiktene som oppnås derfra. Basert på denne informasjonen kan kundene øke inntektene, redusere kostnadene og risikoen, samt forandre sine virksomheter. Siden 1841 har Dun & Bradstreet hjulpet bedrifter av alle størrelser med å redusere risiko og oppdage nye forretningsmuligheter. For mer informasjon, besøk dnb.com.

Følg pressemeldinger fra Dun & Bradstreet

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Dun & Bradstreet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Dun & Bradstreet

Konkursnedgang på 20 prosent i januar2.2.2024 09:30:00 CET | Pressemelding

Oslo, 2. februar, 2024 – Konkurstallene i januar er ned 20 prosent, sammenlignet med januar 2023. Flere bedrifter har gått konkurs i januar i år enn tilsvarende måned i de relativt sett lave pandemiårene, men færre sammenlignet med årene før pandemien. – Året er fortsatt veldig ungt, og vi forventer fortsatt at 2024 vil bli et konkursår, sier Kari Mette Almskog, administrerende direktør i Dun & Bradstreet Norge.

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye