Det store påskemysteriet – hva spiser vi i påsken?
Tallene fra årets påskeundersøkelse, som er gjennomført av YouGov, på vegne av MatPrat, er klare. Og ikke uventet spiser folk både lam og egg i påsken. Nordmenn spiser drøyt 27 millioner egg i løpet av påsken. Her er noen raske tall om våre påskevaner.

På sporet av påskematen
Det er noen ting som vi bare må ha i påsken. Dette er fem matvarer som folk spiser mer av i påsken enn ellers i året:
- Egg
- Sjokolade
- Appelsin
- Lammekjøtt
- Marsipan
– Det er ikke noen store overraskelser her. Folk liker egg til frokost, litt sjokolade på turen, lammestek til middag og kanskje noe marsipan på kvelden. Mer eller mindre akkurat det samme som de likte i fjor påske og året før der. Kort og greit oppskriften på en veldig hyggelig påskefeiring, sier Gunnar Thoen, analyseansvarlig i MatPrat.
Eggerøre eller hardkokt egg? Mysteriet oppklart
Egg er en naturlig del av påsken for de aller fleste. Men nøyaktig hvor mange egg vi spiser er uvisst.
–Det er litt vrient å tallfeste helt nøyaktig. Men vi antar at vi spiser ca. ett egg om dagen i løpet av de røde dagene. I sum utgjør dette omtrent 27 millioner egg til sammen, forteller Thoen.
Årets undersøkelse viser imidlertid noen forskjeller når det gjelder tilberedningen av egg
–Det er bløtkokt og hardkokt egg som topper listen over den mest populære måten å tilberede eggene i påsken. Det er neppe noe mysterium hvorfor, dette har nok å gjøre med de lange påskefrokostene og eggets rolle her, sier Thoen.
Men det er likevel noen aldersforskjeller når det gjelder tilberedningsmetode.
–Undersøkelsen viser at favoritten blant de yngste (18-29 år) er eggerøre, mens for de over 60 år, er bløtkokte egg den soleklare favoritten, sier Thoen.
Hvem lager lammemiddagen?
Undersøkelsen viser at 4 av 10 planlegger å spise lam i påsken. Det er lammestek som gjelder.
–Det er flere kvinner enn menn som står for lammemiddagen. Men det er først og fremst de over 50 år som tilbereder lammemiddagen og som er mest glad i lammekjøtt, avslutter Thoen.
Om undersøkelsen
Gjennomført av YouGov, på vegne av MatPrat, i uke 9, 2024.
Kontakter
Pål Henrik KristiansenSenior kommunikasjonsrådgiver
Tel:93649264pal.henrik.kristiansen@matprat.noBilder


Om MatPrat
MatPrat er Opplysningskontoret for egg og kjøtt. Gjennom MatPrat bidrar vi med matinspirasjon, -informasjon og -kunnskap. MatPrat er merkenøytralt og vi jobber på oppdrag fra den norske egg-og kjøttproduserende bonden.
Følg pressemeldinger fra Matprat
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Matprat på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Matprat
Nordmenns middagsvaner kartlagt: Høsten er smaken av Norge!2.10.2025 07:30:00 CEST | Pressemelding
For 7 av 10 nordmenn er middagen dagens høydepunkt. Nye tall fra Matprats matkulturundersøkelse viser at norske tradisjoner står sterkt, og at høsten er tiden da fellesskap og norske råvarer virkelig setter preg på middagsbordet.
Nordmenn vil ha grovere brød25.9.2025 08:30:00 CEST | Pressemelding
Flere vil ha grovt brød og vi er opptatt av mer energi og tarmhelse når vi velger mat. Dette viser Matprats nyere undersøkelser gjennomført av Opinion. Grovt brød leverer på begge deler.
Halvparten av unge kvinner får i seg for lite jern30.6.2025 08:45:00 CEST | Pressemelding
Jernmangel rammer særlig unge kvinner, og de må få bedre informasjon om hvilken mat som inneholder jernet de trenger - rødt kjøtt er en av våre beste kilder.
Flere velger fullfett og rene råvarer19.5.2025 08:00:00 CEST | Pressemelding
Matprats ferske undersøkelse om norsk diettkultur, gjennomført av Opinion, viser tydelige endringer i våre holdninger til mat og kosthold. Samfunnsanalytiker Anne Zondag forklarer hvorfor bekymringen for ultraprosessert mat øker, og hvordan tilliten til kostholdsrådene endrer seg.
Slik lykkes du med biffen – og grillen23.4.2025 08:00:00 CEST | Pressemelding
En god grillopplevelse starter lenge før du legger kjøttet på risten
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom