Det store påskemysteriet – hva spiser vi i påsken?
Tallene fra årets påskeundersøkelse, som er gjennomført av YouGov, på vegne av MatPrat, er klare. Og ikke uventet spiser folk både lam og egg i påsken. Nordmenn spiser drøyt 27 millioner egg i løpet av påsken. Her er noen raske tall om våre påskevaner.
På sporet av påskematen
Det er noen ting som vi bare må ha i påsken. Dette er fem matvarer som folk spiser mer av i påsken enn ellers i året:
- Egg
- Sjokolade
- Appelsin
- Lammekjøtt
- Marsipan
– Det er ikke noen store overraskelser her. Folk liker egg til frokost, litt sjokolade på turen, lammestek til middag og kanskje noe marsipan på kvelden. Mer eller mindre akkurat det samme som de likte i fjor påske og året før der. Kort og greit oppskriften på en veldig hyggelig påskefeiring, sier Gunnar Thoen, analyseansvarlig i MatPrat.
Eggerøre eller hardkokt egg? Mysteriet oppklart
Egg er en naturlig del av påsken for de aller fleste. Men nøyaktig hvor mange egg vi spiser er uvisst.
–Det er litt vrient å tallfeste helt nøyaktig. Men vi antar at vi spiser ca. ett egg om dagen i løpet av de røde dagene. I sum utgjør dette omtrent 27 millioner egg til sammen, forteller Thoen.
Årets undersøkelse viser imidlertid noen forskjeller når det gjelder tilberedningen av egg
–Det er bløtkokt og hardkokt egg som topper listen over den mest populære måten å tilberede eggene i påsken. Det er neppe noe mysterium hvorfor, dette har nok å gjøre med de lange påskefrokostene og eggets rolle her, sier Thoen.
Men det er likevel noen aldersforskjeller når det gjelder tilberedningsmetode.
–Undersøkelsen viser at favoritten blant de yngste (18-29 år) er eggerøre, mens for de over 60 år, er bløtkokte egg den soleklare favoritten, sier Thoen.
Hvem lager lammemiddagen?
Undersøkelsen viser at 4 av 10 planlegger å spise lam i påsken. Det er lammestek som gjelder.
–Det er flere kvinner enn menn som står for lammemiddagen. Men det er først og fremst de over 50 år som tilbereder lammemiddagen og som er mest glad i lammekjøtt, avslutter Thoen.
Om undersøkelsen
Gjennomført av YouGov, på vegne av MatPrat, i uke 9, 2024.
Kontakter
Pål Henrik KristiansenSenior kommunikasjonsrådgiver
Tel:93649264pal.henrik.kristiansen@matprat.noBilder
Om MatPrat
MatPrat er Opplysningskontoret for egg og kjøtt. Gjennom MatPrat bidrar vi med matinspirasjon, -informasjon og -kunnskap. MatPrat er merkenøytralt og vi jobber på oppdrag fra den norske egg-og kjøttproduserende bonden.
Følg pressemeldinger fra MatPrat
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra MatPrat på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra MatPrat
MatPrat styrker teamet med ny kokk26.9.2024 12:31:27 CEST | Pressemelding
Ole Bjørn Sundsdal er ansatt som ny kokk og matfaglig profil i MatPrat. Han skal formidle matinspirasjon og matkunnskap til forbrukere.
Gjør gryta klar for fårikålens festdag25.9.2024 08:30:00 CEST | Pressemelding
Torsdag 26.september er fårikålens festdag. Og hva smaker vel mer høst enn Norges nasjonalrett? Spicy eller ei, det er opp til deg.
Norsk honning får løft i nytt samarbeid2.9.2024 07:40:00 CEST | Pressemelding
MatPrat inngår samarbeid med Norges Birøkterlag for å løfte frem norsk honning. Samarbeidet skal øke etterspørselen etter norsk honning; et naturlig, kortreist og smakfullt produkt med lange tradisjoner og stor betydning for økosystemet og matproduksjonen i Norge.
Tre enkle favoritter med reinsdyrskav til helgen29.8.2024 13:16:04 CEST | Pressemelding
Reinsdyrskav er velsmakende og allsidig råvare som passer perfekt til helgekosen. Her er tre retter som gir kebab, burger og pasta en vilt god smak. Hvilken blir din favoritt?
Ikke glem kjøleskapet før du drar på ferie3.7.2024 11:05:45 CEST | Pressemelding
Mange skal straks ut på ferie og en som ikke skal på tur, det er kjøleskapet ditt. MatPrat-kokken, Anette Fjelleng Hansen, gir deg tipsene til hva du lager av det du har igjen og hvilke matvarer du ikke må glemme i kjøleskapet før du stikker på ferie.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom