Én av tre har gjort endringer etter omstridt matdebatt
Hele 32 prosent av nordmenn som har fått med seg debatten rundt ultraprosessert mat, har tatt grep i eget kosthold.

Så mange som 70 prosent opplyser at de har fått med seg debatten rundt ultraprosessert mat i løpet av de siste 12 månedene. Det viser en landsrepresentativ undersøkelse, gjennomført av Norstat på vegne av Opplysningskontoret for Meieriprodukter (Melk.no).
Blant de som har fått med seg debatten, opplyser hele 32 prosent, altså en tredjedel, at de har gjort endringer som følge av den.
I hvor stor grad folk har endret kostholdet vites ikke. Man har likevel sett en trend der folk søker renere råvarer, som trolig også henger sammen med at salget av helmelk har økt betraktelig.
Kan være en sammenheng
Tall fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter (Melk.no) viser at det ble solgt 4,3 prosent mer helmelk i 2023, enn året før. Helmelk er i likhet med all annen vanlig hvit melk lite prosessert, og er derfor et godt valg dersom man er oppmerksom på ultraprosesserte produkter.
- Melk er en råvare som er lite prosessert, og både helmelk og lettere melk havner i denne kategorien. Selv om melkesalget har hatt en jevn nedgang over tid, ser vi at helmelken har økt og at det økte spesielt mye mot slutten av fjoråret. At så mange har fått med seg debatten om å spise rene og naturlige råvarer er nok med på å forklare dette, sier ernæringsrådgiver i Melk.no Terese Glemminge Arnesen.
At melk er en minimalt prosessert råvare, står i motsetning til eksempelvis plantedrikk laget av havre-, soya- og mandel, som er eksempler på typisk ultraprosesserte produkter.
Folks holdninger til plantedrikkens sunnhet har dessuten hatt en nedadgående trend de siste årene, viser Norstat-undersøkelsen gjort på vegne at Opplysningskontoret for Meieriprodukter (Melk.no). Det er i motsetning til melk, der befolkningen har en stadig mer positiv holdning til at melk er sunt.
I 2023 svarte bare ni prosent at de mener plantedrikk er sunnest, mens hele 71 prosent mente at melk er det sunneste valget.

Slik kan du spise mer råvarebasert
Plantedrikker som eksempelvis havredrikk består av vann og rundt ti prosent havre, i tillegg til en rekke tilsatte ingredienser, som gjør at plantedrikk havner i kategorien ultraprosessert.
Derfor anbefaler ernæringsrådgiveren heller en kombinasjon av vanlig hvit melk og havregryn, som havregrøt, dersom man vil spise så råvarebasert som mulig.
- Vi må ikke glemme at melk og havregryn har vært sunne og viktige matvarer vi har overlevd på i generasjoner her i landet. Melk inneholder blant annet kalsium, jod og B-vitaminer, og havregryn er rikt på fiber og jern. En kombinasjon av disse råvarene til frokost er blant det sunneste du kan servere familien din, sier Glemminge Arnesen.
Landsrepresentativ undersøkelse gjennomført av Norstat for Opplysningskontoret for Meieriprodukter (Melk.no) ble gjort i november 2023 med 1007 respondenter.
Kontakter
Terese Glemminge ArnesenErnæringsrådgiver, presseansvarlig
Tel:951 95 129terese@melk.noBilder


Om Opplysningskontoret for Meieriprodukter
Opplysningskontoret for Meieriprodukter (Melk.no) er landets fremste kompetansesenter for merkenøytral informasjon om melk og meieriprodukter. Vårt oppgave er å øke kunnskapen om melk og meieriprodukter basert på et faglig, vitenskapelig grunnlag. Melk.no besitter oppdatert faglig innsikt og analyser av ernæringsforskning, forbruksmønstre og holdninger. På melk.no finner du artikler, tips og råd, fakta og nyttige oppskrifter.

Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter
36 % får dårlig samvittighet for matsvinn i jula18.12.2025 10:22:03 CET | Pressemelding
Nye tall viser at mange nordmenn får en dårlig følelse når mat havner i søpla i jula. Hele 36 prosent oppgir at de får dårlig samvittighet for matsvinn, viser en fersk undersøkelse fra Norstat, gjennomført på vegne av Opplysningskontoret for melk og meieriprodukter (MELK).
Smørforbruket øker – smaken av norsk jul står sterkt17.12.2025 07:32:00 CET | Pressemelding
Nye tall fra Opplysningskontoret for melk og meieriprodukter (MELK) viser at smørforbruket har økt med 4,4 % fra i fjor og hele 6,6 % siden 2021. Fløteforbruket har økt, med 2,1 % fra i fjor.
Nordmenn elsker julegrøt28.11.2025 08:24:03 CET | Pressemelding
Tre av fire nordmenn spiser julegrøt i løpet av desember – og blant dem under 45 år gjelder dette hele åtte av ti. Det viser en fersk Norstat-undersøkelse utført for Opplysningskontoret for melk og meieriprodukter (MELK). Tallene viser at julegrøt fortsatt er en av de mest populære tradisjonene våre i adventstiden.
Opptur for melk og grove kornprodukter27.11.2025 11:02:55 CET | Pressemelding
Ferske tall fra Helsedirektoratets *Utviklingen i norsk kosthold 2025* viser en positiv utvikling for noen av de viktigste basisvarene i norsk kosthold. Etter flere år med nedgang flater melkeforbruket nå ut, og flere melkeprodukter viser vekst. Samtidig øker sammalt mel (fullkorn) – for første gang siden 2018.
Kvarg vokser 59 % i Q3 – i takt med sterk proteintrend26.11.2025 05:30:00 CET | Pressemelding
Kvarg har gått fra å ligge litt under radaren til å bli en av de tydeligste driverne i ferskostkategorien. Tall fra Opplysningskontoret for melk og meieriprodukter (MELK) viser at salget økte nesten 60 % i tredje kvartal, sammenlignet med samme periode i fjor.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom