Smarte valg når du kjøper kjøleskap, tørketrommel eller varmepumpe kan redusere global oppvarming
Når du skal kjøpe nytt kjøleskap, tørketrommel eller varmepumpe, har du som forbruker en unik mulighet til å påvirke miljøet positivt. Forskning fra SINTEF viser at valget av kjølemedium spiller en viktig rolle i kampen mot global oppvarming og bevaring av miljøet.

På grunn av sin ødeleggende effekt på ozonlaget, var kampen mot syntetiske kuldemedier en viktig sak for miljøvernere allerede på midten av 1980-tallet. Som et resultat, er klorfluorkarboner (KFK) forbudt i dag. KFK ble erstattet av andre fluorholdige gasser som fungerer godt som kjølemedier. Disse skader ikke ozonlaget, men har dessverre et stort potensial til å bidra til global oppvarming (Global Warming Potential, GWP).
- Heldigvis finnes det alternativer i naturlige kjølemedier som CO₂, ammoniakk og hydrokarboner, som propan og isobutan. Disse har minimal eller ingen effekt på global oppvarming og skader heller ikke ozonlaget, sier sjefforsker Petter Nekså i SINTEF Energi som er vitenskapelig koordinator i forskningssenteret HighEFF hvor utvikling av kuldeanlegg og varmepumper som benytter naturlige kuldemedier for industrien er en viktig aktivitet.
Et skifte mot mer miljøvennlige alternativer er allerede i gang, og stadig flere kjølemedier blir forbudt i EU på grunn av deres høye GWP. Dette åpner for en økning i bruk av mer bærekraftige alternativer som propan.
Som forbruker kan du bidra til denne positive endringen gjennom å etterspørre de bærekraftige produktene. Når du kjøper nytt kjøleskap, kan du se etter produkter som bruker isobutan (R-600a), som allerede er bredt tilgjengelig takket være tidligere EU-reguleringer. For tørketromler, kan du vurdere modeller med varmepumper som benytter miljøvennlige kjølemedier som propan (R-290), som har et GWP på nær null.
Valg av luft-til-luft varmepumper er også avgjørende. Selv om kjølemediet som dominerer det norske markedet (R-32) har en GWP-verdi som er en tredjedel av forgjengeren (R-410A), er naturlige alternativer som propan et mer bærekraftig valg for fremtiden.
For å sikre at du gjør et miljøvennlig valg, kan du som forbruker sjekke produktspesifikasjonene nøye før du kjøper. Ikke alle selgere er like informerte om klimavennlige kjølemedier, så det lønner seg å gjøre din egen research.
- Å gjøre bevisste valg når det gjelder kjølemedier i husholdningsapparater, kan virke som en liten handling. Men samlet sett har disse valgene en betydelig innvirkning på miljøet og kampen mot global oppvarming. Ved å velge produkter med naturlige kjølemedier, bidrar du direkte til en mer bærekraftig fremtid, avslutter Nekså.
Finn oversikten over de ulike kjølemediene og se hvordan de påvirker global oppvarming i SINTEFs offisielle blogg.
Kontakter
Anne Steenstrup-DuchKommunikasjonssjefSINTEF Energi
Tel:900 96 295Anne.Steenstrup-Duch@sintef.noOm oss
SINTEF er et av Europas største forskningsinstitutt, med flerfaglig spisskompetanse innenfor teknologi, naturvitenskap og samfunnsvitenskap. SINTEF er en uavhengig stiftelse som siden 1950 har skapt innovasjon gjennom utviklings- og forskningsoppdrag for næringsliv og offentlig sektor i inn- og utland. SINTEF har 2200 medarbeidere fra 80 nasjoner og en årlig omsetning på over fire milliarder kroner.
Visjon: Teknologi for et bedre samfunn
www.sintef.no
Følg pressemeldinger fra SINTEF
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra SINTEF på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra SINTEF
Energieffektiv Fremtid: Ny møteplass for samarbeid24.4.2025 14:02:47 CEST | Pressemelding
Hvordan kan Norge redusere energibruken og samtidig styrke sin industrielle konkurransekraft? 22. mai lanseres konferansen Energieffektiv Fremtid i Trondheim– en ny nasjonal arena som samler industri, myndigheter og forskningsmiljøer for å fremme energieffektivisering og styrke norsk konkurransekraft.
Slik sikrer du god overvannshåndtering i småhusområder3.4.2025 06:00:00 CEST | Pressemelding
En ny veileder fra SINTEF beskriver valg og drift av overvannsløsninger i boligstrøk. Den kan også brukes av personer uten fagbakgrunn.
Søker løsninger for å utnytte nettkapasiteten i nord bedre31.3.2025 08:13:00 CEST | Pressemelding
Nettselskap, kraftprodusenter og teknologiutviklere jobber sammen med klyngen Energi i Nord, Berlevåg kommune og SINTEF Energi for å løse utfordringer med lav kapasitet i strømnettet i Øst-Finnmark.
Betong med karbonfangst reduserer klimautslippene betydelig24.3.2025 06:00:00 CET | Pressemelding
En ny studie viser at bruk av karbonfangst i sementproduksjon kan redusere klimautslippene fra byggeprosjekter betydelig.
Klart for Nasjonalt fuktseminar 20255.3.2025 06:00:00 CET | Pressemelding
Hva skjer når KI møter takstmannen? Og forsvinner forsikringsdekningen når muggsoppen begynner å vokse? Dette er noen av spørsmålene du får svar på 9. april på Ullevål.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom