Miljødirektoratet

34 millioner kroner til opprydding av marin forsøpling

Del

Miljødirektoratet gir i år tilskudd til 28 prosjekter som skal forebygge og redusere marin forsøpling. 

Plast som ligger i fjæresteinene ut mot havet. Personer i bakgrunnen.
Mange bidrar i arbeidet mot marin forsøpling. Her ser vi rydding av en strand i Froan i Trøndelag. Foto: Miljødirektoratet

– Søppel i havet er en stor miljøutfordring som vi arbeider med å bekjempe nasjonalt og internasjonalt. Den frivillige innsatsen er kjempeviktig, og jeg er glad for at det er mange som ønsker å være med på å rydde opp og forebygge marin forsøpling, sier klima- og miljøminister Andreas Bjelland Eriksen.

Miljødirektoratet har prioritert å gi tilskudd til store, samordnede prosjekter som organiserer regionale eller nasjonale opprydningstiltak. Med søknader til prosjekter over hele landet har direktoratet også jobbet for å sikre god geografisk fordeling av midlene. Det har også vært viktig å gi støtte til prosjekter som tilrettelegger for frivilligheten. 

–Vi har i det siste sett mange eksempler på hvordan plasten er skadelig for dyrelivet i havet og langs kysten. Det er viktig å fjerne plasten fra naturen for å unngå at den brytes ned til mikroplast. Miljødirektoratet er glad for å kunne tildele midler til et så viktig formål, sier Ellen Hambro, direktør for Miljødirektoratet.

Stor interesse for å forebygge og rydde marin forsøpling

Direktoratet fikk inn totalt 62 søknader om totalt 80,4 millioner kroner, og har fordelt 34 millioner på 28 prosjekter i 2024 og 2025. I tillegg utbetales det 7,7 millioner som i fjor ble tildelt flerårige prosjekter.

– Det er positivt at engasjementet er så stort, og at mange vil bidra i arbeidet mot marin forsøpling. Oppryddingen som midlene bidrar til gjør en forskjell for havet, naturen og dyrelivet, sier Hambro.

Se vedlegg for listen over årets mottakere.

Over 2 000 tonn plast og annen forsøpling registrert ryddet i fjor  

I 2023 ble det registrert 6 003 ryddeaksjoner og over 2 000 tonn ryddet marin forsøpling, ifølge Ryddestatus Norge.

Miljødirektoratet samler nasjonale ryddedata gjennom ryddeverktøyene Rent hav og Rydde. Alle som mottar støtte fra tilskuddsordningen, skal registrere detaljer om sine ryddeaksjoner i ryddeverkstøyene.  

Tidligere var det Senter mot marin forsøpling som administrerte tilskuddsordningen for opprydding av marin forsøpling. Senteret ble fra 1. januar 2024 en del av Miljødirektoratet.

Nøkkelord

Kontakter

PressevaktPressevakta svarer på førespurnader frå pressa mandag til fredag

Bemanna mellom klokka 8 og 15.45 frå 15. september til 14. mai, mellom klokka 8 og 15 frå 15. mai til 14. september.

Tel:40 10 38 00presse@miljodir.no

Dokumenter

Om oss

Miljødirektoratet jobber for et rent og rikt miljø
Våre hovedoppgaver er å redusere utslipp av klimagasser, forvalte norsk natur og hindre forurensning. Vi er et statlig forvaltningsorgan underlagt Klima- og miljødepartementet. Vi har i underkant av 700 ansatte ved våre to kontorer i Trondheim og Oslo, og ved Statens naturoppsyn (SNO) sine lokalkontor.

World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye