Hardanger, Telemark, Gloppen og Sunnmøre med lokal drikke i særklasse
- At 9 produkter har kommet gjennom nåløyet til det drikkefaglig sterke dommerpanelet vitner om det svært høye nivået innenfor norsk drikke, sier adm. dir. i Stiftelsen Norsk Mat Nina Sundqvist under utdelingen av Spesialitetsmerket under Norges Beste Drikke på Rampen i Oslo.
Edel håndverksdrikke fra Hardanger
Åkre Gård på vestsiden av Sørfjorden i Hardanger har lange tradisjoner for fruktdyrking. Lokal og egendyrket frukt benyttes i alle produktene. Moreller og plommer som ellers ville blitt kastet brukes i produksjonen av fruktdestillater, og det jobbes svært målrettet med metoder og teknikker som kan videreutvikle smak og heve kvalitet. Åkre Gård mottok Spesialitet for fire produkter - Edel Håndverk Rosé, Løynd Plomme fatlagra, Edel Premium og Edel Issider. Dommerpanelet sier om produktene at de komplekse, rene smakene med flott råvarepreg vitner om godt håndverk.
Tradisjonsrike Sjure Gard i Gloppen
Eplene til Sjure Eplepresseri dyrkes på Sjure Gard i Gloppen i Sogn og Fjordane. Fruktdyrking har tradisjoner tilbake til 1800-tallet på gården. Sjure Eplepresseri Spesialitetsmerket for tre av sine eplemoster - Sjure Eplemost Aroma, Sjure Eplemost Discovery og Sjure Eplemost Summerred. Dommerpanelet trekker fram at eplemostene er velbalanserte, friske med god intensitet og god konsentrasjon.
Eplemost fra fruktbygda Gvarv
Nyhuus Eplemost Henrik er laget for å passe godt til vegetar- og fiskeretter og mottok Spesialitet under Norges Beste Drikke. Råvarene er Telemarksepler av sortene Aroma, Elstar og Rubinstep dyrket på Nyhuus Gard i vestvendte eplehager. Regionen er kjent som et av landets aller beste fruktdistrikter. Eplemosten er i følge dommerpanelet sødmefull med preg av modne, krydrede epler.
Glødende sider fra Sunnmøre
Skarbø Gard er en tradisjonsrik, familiedrevet gård som ligger på Stranda på Sunnmøre. Det benyttes lokale råvarer i produktene og Skarbø Sider Glød som mottok Spesialitet er laget av eple, bringebær, rips og moreller. Dommerpanelet trekker fram at Skarbø Sider Glød har en vakker, klar og lys rød farge. Aromaen er frisk og preget av røde bær med en god, lang ettersmak.
Sterk drikkefaglig kompetanse
- En stor takk til HANEN for nok en strålende gjennomføring av Norges Beste Drikke. Å legge Spesialitet-vurderingen av norsk håndverksdrikke til et dommerpanel med sterk drikkefaglig kompetanse bidrar til å løfte fram de særlige kvalitetsegenskapene som kreves for å hevde seg i toppen, sier fagsjef lokalmat i Stiftelsen Norsk Mat Marit Strand.
Norges Beste Drikke er en årlig nasjonal konkurranse for norske drikkeprodusenter som driver lokal foredling av norske råvarer til norsk drikke. HANEN har driftet konkurransen for Norsk Eplefest siden 2018.
Om Spesialitet
Spesialitet er et offisielt informasjonsmerke som tildeles den beste lokalmat og -drikke. Merket skal løfte fram lokalmat og -drikke med særlige kvaliteter og gjøre den enkel å finne i butikken.
Kontakter
Marit StrandFagsjef
Marit har ansvaret for merkeordningen Spesialitet. Hun har ansvaret for søknadsbehandling og godkjenningsprosessen sammen med fagjuryen.
Nina SundqvistAdministrerende direktør
Tel:+47 917 85 620nina.sundqvist@norskmat.noBilder
Om oss
Stiftelsen Norsk Mat er en uavhengig stiftelse og vårt formål er å styrke konkurranseevnen til norsk matproduksjon. Dette gjør vi gjennom å arbeide med kvalitetsstyring og kompetanseutvikling i norsk matproduksjon og synliggjøre opprinnelse og kvalitet på norske matprodukter.
Våre kjerneområder er merkeordningene Nyt Norge, Spesialitet og Beskyttet Betegenelse og Kvalitetssystemet i landbruket.
Følg pressemeldinger fra Stiftelsen Norsk Mat
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Stiftelsen Norsk Mat på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Stiftelsen Norsk Mat
20 år som ridder av norsk mat- og drikkekultur19.3.2024 14:32:35 CET | Pressemelding
Landbruks- og matminister Geir Pollestad hyllet merkeordningen Beskyttede betegnelser på 20-årsdagen. - Det er en ære å gratulere de som har vært en del av denne utrolige reisen. En spesiell takk går til Rørosmeieriet og «Økologisk Tjukkmjølk fra Røros», pioneren fra 2004, sa Pollestad på Kokke-EMs åpningsdag i Trondheim.
Margit Dale fra Valle i Setesdal vinner Ingrid Espelid Hovigs matkulturpris15.2.2024 16:16:32 CET | Pressemelding
- Skal vi bevare norske mattradisjoner er vi helt avhengige av brobyggere mellom generasjoner. Årets vinner er nettopp en slik brobygger, sa landbruks- og matminister Geir Pollestad da han delte ut Ingrid Espelid Hovigs matkulturpris på Sentralen i Oslo.
Unik havrekjeks fra Trøndelag hedret med Spesialitetsmerket i Berlin19.1.2024 13:00:00 CET | Pressemelding
– Å bruke eget korn i eget bakeri gir en helt spesiell kvalitet og dette er virkelig et produkt å være stolt av, sa landbruks- og matminister Geir Pollestad da han delte ut Spesialitetsmerket for lokalmat i særklasse til «Havrekjeks» fra Røra bakeri, under åpningen av Internationale Grüne Woche i Berlin.
Dette er finalistene til Ingrid Espelid Hovigs matkulturpris21.12.2023 10:30:32 CET | Pressemelding
Blir det en kandidat fra Valle i Setesdal, Jølster, Sandefjord eller Oslo som vinner Ingrid Espelid Hovigs matkulturpris i år? Nå kan publikum stemme på sin favoritt.
Nyt Norge troner på toppen av merkekjennskap i Norge11.12.2023 14:40:06 CET | Pressemelding
Nyt Norge scorer høyt på den årlige undersøkelsen om forbrukerpreferanser og merkekjennskap og er mest kjent med hele 94 %. «Vi er utrolig kry over at Nyt Norge fortsatt er den mest kjente merkeordningen for mat når vi spør forbrukere», sier adm. dir. Nina Sundqvist i Stiftelsen Norsk Mat.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom