Dun & Bradstreet

Overraskende konkursnedgang så langt i år

Del

Antallet bedrifter som stengte dørene i februar endte på 344. Det er en nedgang på 13 prosent fra februar 2023, da antallet var 396. «Det er en uventet utvikling, men vi opprettholder vår forventning om konkursøkning i resten av 2024», sier Kari Mette Almskog. Dette støttes også av at eiendomsbransjen har sett en 27 prosent økning i februar, og at detaljhandelen er opp 11 prosent så langt i år.

11 bedrifter hver dag

Oslo, 1. mars, 2024 I årets andre måned ser vi en uventet nedgang i konkursene på 344 bedrifter og 13 prosent, sammenlignet med februar 2023. Februar legger seg med dette på samme nivå som januar der det var 345 konkurser og en nedgang på 20 prosent sammenlignet med januar året før. Det betyr at 2024 blir liggende midt mellom de lave nivåene vi så under pandemien og årene før pandemien og i 2023.

Samtidig er konkurstallene ned 15 prosent hittil i år, sammenlignet med samme periode i fjor. De siste 12 månedene er antall bedrifter som har måttet stenge dørene opp 8 prosent, sammenlignet med bildet for akkurat ett år siden.

– Nedgangen i februar strider mot våre utsikter, men vi opprettholder vår forventning om sterk konkursøkning i første kvartal og resten av 2024. AS Norge-rapporten vår viste oss at norske bedrifter har bygget opp egenkapitalandelen, også kalt «bufferen», i 2022 som følge av økonomiske støttepakker fra myndighetene. Disse bufferne ser ut til å fortsatt holde selskapene i live. Vi forventer at denne bufferen ble helt oppbrukt i løpet av 2023, som vil ha effekt på konkurstallene resten av året, sier Kari Mette Almskog, administrerende direktør, Dun & Bradstreet Norge.

Eiendomsbransjen i hardt vær

På bransjenivå er det bransjen for jordbruk, skog og fiske som kommer statistisk sett verst ut denne måneden, med 67 prosent økning sammenlignet med februar 2023. Her er det viktig å merke seg de svært lave underliggende tallene. Eiendomsbransjen følger etter med 27 prosent økning sammenlignet med februar 2023. Helt i den andre enden av skalaen ligger transport- og lagringsbransjen, som har opplevd en positiv nedgang på 39 prosent i antall konkurser i februar 2024 sammenlignet med samme periode i fjor. Tjenesteyting følger etter med 24 prosent nedgang i tallene, sammenlignet med februar 2023.

Ser man på statistikken hittil i år er det engros- og agenturbransjen som ligger dårligst an, med en oppgang på 19 prosent. Også her figurerer jordbruk- skog- og fiskebransjen med 17 prosent oppgang i konkurstallene sammenlignet med samme tidsintervall i fjor. Eiendomsbransjen har følger etter med 13 prosent økning i konkurstallene hittil i år, sammenlignet med samme periode i fjor. De siste seks månedene (feb-sep) har eiendomsbransjen opplevd 20 prosent økning i konkurstallene, sammenlignet med samme periode for ett år siden.

Geografisk sett har Buskerud sett en positiv utvikling med 57 prosent nedgang i konkurstallene, tett etterfulgt av Vestland med 48 prosent nedgang. Hittil i år er det Vestfold som har opplevd størst konkursøkning sammenlignet med samme periode i fjor, med 47 prosent økning.  

– Det er interessant å se at lavmarginbransjer som detaljhandelen har sett en kortsiktig nedgang på 7 prosent i konkursene i februar, sammenlignet med samme periode i fjor. Hittil i år er situasjonen dessverre annerledes for varehandelen, med 11 prosent oppgang i antall konkurser sammenlignet med samme periode i fjor. Det er også interessant å se eiendomsbransjens negative utvikling i antall konkurser, som helt klart hører sammen med tregere boligomsetning og dermed utsatte eller avlyste nybygg-prosjekter, sier Kari Mette Almskog.

For mer informasjon, besøk dnb.com

Kontakter

Bilder

Om Dun & Bradstreet

Dun & Bradstreet er en ledende global leverandør av foretaksdata og analyser som gjør det mulig for foretak over hele verden til å forbedre sine prestasjoner. Dun & Bradstreets Data Cloud utvikler løsninger og leverer innsikt i verdifulle muligheter for kunder til å øke inntektene, redusere kostnader, redusere risiko og transformere virksomhetene sine. Siden 1841 Dun & Bradstreet hjulpet foretak av alle størrelser til å håndtere risiko og finne muligheter.

Følg pressemeldinger fra Dun & Bradstreet

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Dun & Bradstreet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Dun & Bradstreet

Ny analyse: Over 4 500 bedrifter står i fare for å gå konkurs2.4.2024 10:00:00 CEST | Pressemelding

Oslo, 2. april, 2024 – En fersk prognose fra det globale data- og analyseselskapet Dun & Bradstreet viser at 4 588 norske virksomheter står i fare for å gå konkurs i løpet av de neste 12 månedene. Prognosen for første kvartal 2024 er 7 prosent høyere enn situasjonen ved første kvartal 2023. «Konkursrisikoen øker på tvers av næringslivet» sier Kari Mette Almskog, administrerende direktør i Dun & Bradstreet i Norge.

Konkursnedgang på 20 prosent i januar2.2.2024 09:30:00 CET | Pressemelding

Oslo, 2. februar, 2024 – Konkurstallene i januar er ned 20 prosent, sammenlignet med januar 2023. Flere bedrifter har gått konkurs i januar i år enn tilsvarende måned i de relativt sett lave pandemiårene, men færre sammenlignet med årene før pandemien. – Året er fortsatt veldig ungt, og vi forventer fortsatt at 2024 vil bli et konkursår, sier Kari Mette Almskog, administrerende direktør i Dun & Bradstreet Norge.

18 prosent konkursøkning i 2023 – 2024 blir ingen brems5.1.2024 14:02:40 CET | Pressemelding

Oslo, 5. januar 2024 Ferske tall fra det globale data- og analyseselskapet Dun & Bradstreet avslører økning i antall konkurser i desember 2023, etter en overraskende nedgang i november. Oppsummert har 2023 vært et utfordrende år for norsk næringsliv, spesielt innen lavmarginbransjene. Den mye omtalte negative konkursutviklingen fortsetter med uforminsket styrke, og prognoser fra Dun & Bradstreet tilsier at konkurstallene skal ytterligere opp i 2024.

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye