Nidaros Domkirkes restaureringsarbeider

11 kunstnere går videre i historisk konkurranse

Del

11 kunstnere er valgt ut til å gå videre i den kunstneriske konkurransen om utsmykking av nye dører til Nidarosdomen.

Bjørgvin Thorsteinsson foran Nidarosdomens vestfront
Bjørgvin Thorsteinsson foran Nidarosdomens vestfront Ina Stenvig NDR

Takket være en geners privat gave, har Nidaros Domkirkes Restaureringsarbeider (NDR) satt i gang arbeidet med å bytte ut flere av dørene på Nidarosdomen. De nåværende dørene i portalene på Nidarosdomens vestfront er fra 1930. Dørene ble den gangen laget som en midlertidig løsning, men har blitt stående i nesten 100 år.

Hele 95 kunstnere og kunstnergrupper meldte seg på den kunstneriske konkurransen om å smykke ut de nye dørene. Leder for juryen, Ida Højgaard Thjømøe, ønsker å takke alle kunstnerne som har vist interesse for det historiske oppdraget ved Nidarosdomen.

«Bredden og kvaliteten på søknadene var imponerende, og mange har vist en veldig fin forståelse for både portalenes og domkirkens historie og betydning i dag», sier Thjømøe.

Juryen møttes i slutten av januar for å beslutte hvilke kunstnere som går videre til neste fase i konkurransen.

«Det har vært viktig for juryen å finne kunstnere som kan utvikle en idé til utforming av dørene, slik at dørene både blir stående som kunstverk i seg selv - og som samtidig går i dialog med Vestfrontens arkitektur og skulpturprogram», sier Thjømøe.

11 inviteres til å levere skisseforslag

Av de 95 kunstnerne som har meldt sin interesse, er det plukket ut 11 som blir bedt om å levere skisseforslag til utforming av nye dører på Nidarosdomen:

  • Peter Sutton                   
  • Kirstine Roepstorff                      
  • Ida Ekblad og Erik Langdalen                   
  • Elisabeth Thorsen, Hilmar Fredriksen og Hølmebakk Øymo
  • Marius Engh                   
  • Christine Aspelund                     
  • Vera og Sverre Wyller                 
  • Fredrik Tydén                 
  • FOS                    
  • Anna Ihle og Matthew Coutts                 
  • Erlend Leirdal og Trond Eide

Vinneren kåres i desember 2024

NDR planlegger nå et oppstartseminar for kunstnerne, hvor de får bli bedre kjent med katedralen, stedet og rammene for oppgaven. Kunstnerne vil også bli presentert for fagpersoner og håndverkerne i Bygghyttas verksteder.

«Et felles mål for juryen har vært å velge kunstnere som viser en egen motivasjon til å samarbeide med Bygghytta ved Nidarosdomen om produksjonen av dørene», sier Bjørgvin Thorsteinsson, direktør ved NDR og medlem i juryen.

De 11 kunstnerne skal levere hvert sitt skisseforslag til nye dører til sommeren. Skissene skal stilles ut på plassen foran Nidarosdomens Vestfront. Til høsten skal det avgjøres hvilke tre kunstnere som går videre til finalen og får levere videreutviklede skisseforslag. Hvilket prosjekt som til slutt velges ut, avgjøres først i desember 2024.

«Vestfronten er en av Norges mest kjente fasader. Det er svært gledelig at vi snart kan få dører som står i stil med det praktfulle bygget», sier Bjørgvin Thorsteinsson.

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Bjørgvin Thorsteinsson foran Nidarosdomens vestfront
Bjørgvin Thorsteinsson foran Nidarosdomens vestfront
Last ned bilde

Lenker

Følg pressemeldinger fra Nidaros Domkirkes restaureringsarbeider

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Nidaros Domkirkes restaureringsarbeider på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Nidaros Domkirkes restaureringsarbeider

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye