Fritt Ord

Fornyer gravejournalistikken, selv i små redaksjoner: Her kan du se Fritt Ords debattseminar om gravejournalistikk i opptak

Del

Norsk gravejournalistikk lykkes stadig bedre– også i små redaksjoner. Nye metoder og nye samarbeid har gitt gode resultater de siste årene. Hvordan skjedde forandringen? Fritt Ord spurte og fikk flere gode svar i vårt debattseminar 14. februar med Senter for undersøkende journalistikk, Investigate Europe og iTromsø. Se filmopptak og presentasjonene fra seminaret. 

Rune Ytreberg fra iTromsø forteller om deres erfaring med AI, bl.a. graveassistenten LAILA og transkiberingsappen FLAB og innlasting av nyheter fra alle store registre hver natt.
Rune Ytreberg fra iTromsø forteller om deres erfaring med AI, bl.a. graveassistenten LAILA og transkiberingsappen FLAB og innlasting av nyheter fra alle store registre hver natt. Foto: Henrik Pryser Libell Fri bruk ved omtale av seminaret 14.2.2024 eller iTromøs AI-bruk.

Norske journalister har de siste årene fått kraftige verktøy og nye metoder i gravejournalistikk – også i små redaksjoner. Nye typer samarbeid gir resultater. Hvordan har alt dette skjedd? Det spurte Fritt Ord om i et debattseminar 14. februar.

I panelet satt Per Christian Magnus og Kristine Holmelid fra Senter for undersøkende journalistikk (SUJO), Ingeborg Eliassen og Amund Trellevik fra Investigate Europe og Rune Ytreberg, dataredaktør i avisa iTromsø. Her kan du se hele debatten i opptak: 

https://frittord.no/nb/aktuelt/nye-verktoy-forandrer-gravejournalistikken

Ønsker mer «hverdagsgraving»
Hver især hadde sin forklaring på det alle var enige om måtte kalles en «ny vår for gravejournalistikk». iTromsøs erfaringer bygget på bruk av AI. Journalistkooperativet Investigate Europe (IE) viste til samarbeid mellom redaksjoner lokalt, nasjonalt og internasjonalt. SUJO, som startet i 2018 og har vært med på 68 graveprosjekter, mener nøkkelen ligger i nye metoder – særlig det å publisere løpende resultater i stedet for å vente på en stor og lang «big-bang»-sak til slutt.

– Jeg minner om at Watergate-saken var løpende nyhetsdekning. De publiserte alt de fant underveis, sa Per Christian Magnus.

Ny vår for gravejournalistikk 

  • Gravejournalistikken står sterkere i små og store aviser fordi redaksjonene prioriterer hardt og skaffer seg ny, konkret kompetanse som gir resultater.
  • Det samarbeides aktivt på tvers av redaksjoner og også konserner med utveksling av erfaringer og metoder, også kunstig intelligens (KI).
  • Norges unike lokalavisflora, gravejournalistikk som engasjerer leserne sterkt og nye verktøyer basert på KI er viktige forklaringer på revitaliseringen av undersøkende journalistikk i Norge i dag.

SUJOs Per Christian Magnus kaller det «hverdagsgraving» og kritiserte en «elite-definisjon av undersøkende journalistikk» som er så streng at den «trekker stigen opp etter seg».

– De aller fleste graveprosjekter i Norge ligger et sted i midten og handler om å gjøre egne undersøkelser, ha flere enn to kilder og bruke flere metoder, sa Magnus.

Her kan du se SUJOs presentasjon på Fritt Ord 14.2.2024

Internasjonalisering av det lokale 


Alle i panelet merket seg at undersøkende journalistikk i dag er blitt viktigere økonomisk for mediehus, fordi gravesaker utløser abonnement og skaffer flere lesere, som igjen er blitt viktigere for annonseinntekter. Tidligere hadde gravejournalistikk ry på seg for å være dyr og lønne seg lite. I dag ser mange det annerledes.

Amund Trellevik og Ingeborg Eliassen i Investigate Europe fortalte imidlertid under seminaret at det er svært krevende for frilansere som dem å få skikkelig betalt for det grundige arbeidet – det gjelder både norske og andre europeiske mediehus. Investigate Europe er derfor avhengig av prosjektstøtte fra en rekke stiftelser, deriblant Fritt Ord.

Blant store prosjekter IE har gjennomført, på tvers av landegrenser, er prosjekter om plantevernmiddel i europeisk jordbruk (Silent Death), handel med Russland til tross for krigen (Fuelling War), om kampen on mineraler og gruvedrift, kinesiske påvirkningsstrategier i Europa, apparatet rundt Frontex og EU-grensene og plastprosjektet Wasteland, som engasjerte 30 lokalaviser.

Kooperativet teller et tjuetalls mennesker i 13 land, som lager «paneuropeiske lokalsaker» . Eliassen kaller dem en «en redaksjonell start-up».

– Vi vil slå opp dørene til lukkede rom i Brussel, sier hun, og vise hva diskusjoner og beslutninger i korridorene i EU-byggene betyr i praksis for lokalsamfunn i Norge.

I plastprosjektet forklarte de hvordan avisene jobbet sammen, og hvordan de viste at halvparten av nitid sortert plastavfall fra norske kommuner går til forbrenning i Tyskland og Sverige. Om EUs mineralstrategi samarbeidet de blant annet med Telemarksavisa om Fensfeltet, som er fullt av sjeldne jordmetaller.

– Regler i Brussel får konsekvenser i alle land og mange lokalsamfunn, men mange i Norge har ingen aning om hvor de kom fra, før de plutselig er der, bare med fem års forsinkelse fordi Norge står utenfor EU, sa Eliassen.

Både Senter for undersøkende journalistikk og Investigate Europe gjør sine tips og metoder fritt tilgjengelige, for å inspirerer andre til å gå i gang med lignende prosjekter.

Her kan du se Investigate Europes presentasjon

Mopeder vs bomring i Tromsø


Avisen iTromsø har med løpende publisering brukt datajournalistikk til å undersøke endringer i sosiale og økonomiske forskjeller i byen. 
– Det førte til 89 artikler, fire nettspesialer og tre folkemøter, og så kjørte vi på med oppfølgere, forklarte dataredaktør Rune Ytreberg.

Neste skritt er bruk av kunstig – eller «handlekraftig» – intelligens, som redaksjonen kaller det. Innovasjonene inkluderer en transkriberingsapp, «Flab», som forstår nordnorsk dialekt, og dataprogrammer som laster inn oppdaterte skattelister, aksjonærregistre, regnskapsregistre, postjournaler, eiendomsregistre, konkursregistre og årsregnskaper hver natt for å se etter mønstre og nye avvik. Graveassistenten «Laila» «leser» dokumenter. Om morgenen tipses journalistene om mulige nye saker å sjekke ut.

– Neste skritt kan bli en robot som automatiserer innsynsbegjæringer, sa Ytreberg.

Her kan du se iTromsøs presentasjon på Fritt Ord 14.2.2024

Nytt samarbeid, nye konkurrenter og knoppskyting 


Den nye «våren» for gravejournalistikk viser ingen tegn på å stoppe opp.

– Vi ser knoppskyting, sa Per Christian Magnus. Blant annet har SUJO fått et søstersenter i Danmark. Og selv om det pågår nye nedbemanninger, har bemanningen totalt i norske medier økt med 13 prosent de siste fire år, opplyste ordstyrer og medieforsker Tellef Raabe.

De nye kreftene er ofte utviklere, informatikere og IT-spesialister, slik tilfellet er i iTromsø. Det dannes derfor nye nettverk i bransjen, som Media i AI.

– Den teknologiske utviklingen har skjedd så raskt at konkurransen ikke egentlig lenger foregår mellom norske konsern, men mot mye større internasjonale konsern, sa Ytreberg.

Kapasitet


Flere i debatten la vekt på at gravejournalistikk først og fremst er god journalistikk og ikke trenger å være svære prosjekter. Graving må inn i tenkning i hverdagen. Det mente også Andre Støylen, påtroppende daglig leder i Amediastiftelsen, som nå lager en ny strategi for undersøkende journalistikk i Amedia. Den nye lederen for dette, Erik Sønstelie, var også til stede. Han pekte på at graving i aviser som er presset på kapasitet, krever tydelige prioriteringer.

For mye makt på presse-hender 


Camilla Heiervang i Oslo Freedom Forum, tidligere journalist i Vårt Land, tok fra salen opp den psykologiske utfordringen for lokale journalister som bor tett på kildene de skal granske og være kritiske mot i jobben.

– Vi ser jo at det er mange som vegrer seg for å gå inn i betente undersøkende saker. Du er jo ikke bare en journalist. Du skal også møte folk på fotballbaner eller på foreldremøter, sa Ytreberg.

I en lokalavis i Troms lar man derfor journalisten i Lyngen kjøre 50 kilometer hver dag for å dekke Skjervøy, mens journalisten i Skjervøy hver dag drar til Lyngen, for å unngå for tette bånd til lokalsamfunnet de bor i.

Les mer og se bilder og film på https://frittord.no/nb/aktuelt/nye-verktoy-forandrer-gravejournalistikken hvis du ønsker lære mer om SUJO, IE og iTromsøs grep. 

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Last ned bilde
Samling på SUJO 2.
Samling på SUJO 2.
Last ned bilde
Rune Ytreberg fra iTromsø forteller om deres erfaring med AI, bl.a. graveassistenten LAILA og transkiberingsappen FLAB og innlasting av nyheter fra alle store registre hver natt.
Rune Ytreberg fra iTromsø forteller om deres erfaring med AI, bl.a. graveassistenten LAILA og transkiberingsappen FLAB og innlasting av nyheter fra alle store registre hver natt.
Last ned bilde
Last ned bilde
Last ned bilde
Last ned bilde
Last ned bilde
Last ned bilde

Lenker

Om oss

Fritt Ord er en allmennyttig privat stiftelse som arbeider for å fremme ytringsfrihet, offentlig debatt, kunst og kultur.

I vedtektene våre heter det: «Stiftelsen Fritt Ords fremste formål er å verne om og styrke ytringsfriheten og dens vilkår i Norge, særlig ved å stimulere den levende debatt og den uredde bruk av det frie ord. Fritt Ord kan også støtte andre sider ved norsk kultur, i første rekke den del av kulturen som gjør bruk av ordet.»

Følg pressemeldinger fra Fritt Ord

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Fritt Ord på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Fritt Ord

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye