Fritt Ord

INVITASJON: Frokostmøte: Tett på kildene: Skolebibliotek og ytringsfrihet

Del

Torsdag 18. april 2024 kl. 08:00-09:00, Elvebakken skolebibliotek, Vestre Elvebakke 3, 0182 Oslo.

llustrasjonsfoto.
llustrasjonsfoto. Gorm Kallestad for NTB Bilder. Ingen bruk er tillatt.

Panel:

Øystein Mathisen, Arbeiderpartiet, medlem av utdannings- og forskningskomiteen på Stortinget

Jan Tore Sanner, Høyre, medlem av utdannings- og forskningskomiteen på Stortinget

Ingrid Svennevig Hagen, skolebibliotekar ved Elvebakken vgs

Sondre Alvsåker Aadnesen, elev på VG3 ved Elvebakken vgs

Sølve Kuraas Karlsen, leder av Tenk, skolesatsingen til Faktisk.no

Ordstyrer: Knut Olav Åmås

Vi har alle et forhold til skolebiblioteket: Enten som en gullgruve av muligheter og et fristed, eller fordi vi måtte, som en del av undervisningen. Vi skal uansett ikke undervurdere viktigheten av denne institusjonen. Her ligger det verdifulle ressurser og læring, i et sted mange kanskje tar litt for gitt. For hva skjer egentlig med ytrings- og informasjonsfriheten hvis skolebibliotekene svekkes?

Regjeringen har et uttalt mål om å sikre at alle elever har tilgang til skolebibliotek, og er også i gang med en strategi for å styrke befolkningens motstandskraft mot desinformasjon. Samtidig pågår en debatt om hvorvidt skolebibliotekets rolle svekkes i den nye opplæringsloven.

Motstandskraft mot desinformasjon

I Fritt Ord er vi opptatt av å styrke forståelsen av kilder og formidle gode holdninger til kildearbeid. Vi mener det er et nødvendig premiss for en sterk offentlighet i et sunt demokrati. Nå styrkes erkjennelsen av at vi trenger motstandskraft mot desinformasjon, og der kan skolebiblioteket spille en viktig rolle. Den pågående debatten om plagiering og fusk er også en påminnelse om at vi stadig trenger å arbeide aktivt med holdninger og kunnskap om riktig omgang med kildene.

I frokostmøtet ser vi frem til en lærerik og opplysende samtale mellom de som er på skolebiblioteket i hverdagen og viktige premissleverandører. 


Samtalen ledes av Fritt Ord-direktør Knut Olav Åmås.

Det blir lett frokostservering i forkant av arrangementet.

Vi ber om svar senest 24 timer før frokostmøtet begynner. Begrenset antall plasser. Påmelding her: 

 Lyser ut 50 000 kroner til opptil 50 skoler 

Fritt Ord blir 50 år i 2024 og stiftlesen  lyser i 2024 ut midler til skolebibliotek ved videregående skoler. Skolebiblioteket kan søke kroner 50 000 i økonomisk støtte til et eller flere pedagogiske opplegg.

Planen er å støtte inntil 50 skoler. Søknadsfrist er 3. mai 2024 og tilskuddet går til prosjekter som gjennomføres i skoleåret 2024/2025.

https://frittord.no/nb/aktuelt/tett-pa-kildene

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Lenker

Om oss

Fritt Ord er en allmennyttig privat stiftelse som arbeider for å fremme ytringsfrihet, offentlig debatt, kunst og kultur.

I vedtektene våre heter det: «Stiftelsen Fritt Ords fremste formål er å verne om og styrke ytringsfriheten og dens vilkår i Norge, særlig ved å stimulere den levende debatt og den uredde bruk av det frie ord. Fritt Ord kan også støtte andre sider ved norsk kultur, i første rekke den del av kulturen som gjør bruk av ordet.»

Følg pressemeldinger fra Fritt Ord

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Fritt Ord på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Fritt Ord

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye