Fritt Ord

Fritt Ords Pris 2024 til Harald Henden

Del

Stiftelsen Fritt Ords Pris for 2024 tildeles krigs- og pressefotograf Harald Henden for modig og kompromissløs dokumentasjon av kriger, konflikter og naturkatastrofer i over tre tiår.

Harald Henden hos Fritt Ord, 10. april 2024
Prisvinner Harald Henden hos Fritt Ord, 10. april 2024 Foto: Maria Korkunc for Fritt Ord Fri bruk for presse i forbindelse med prisen og prisvinneren.

Harald Henden (63) har med utholdenhet og stor risiko for eget liv reist til frontlinjer og konfliktområder over hele verden for å fotografere viktige nyhetshendelser – alltid med sivilbefolkningen for øye. De pågående krigene i Ukraina og Gaza aktualiserer betydningen av fotodokumentasjon for å avdekke krigens virkninger på bakken og brudd på folkeretten. 

For krigsfotografer og fotojournalister handler det ofte om å være så tidlig ute som mulig for å få best tilgang til usensurert dokumentasjon av hva som skjer når konflikter utvikler seg. Harald Henden har uredd gått inn i uforutsigbare og farlige områder for å bli et førstehåndsvitne til det som skjer. 

– I en urolig tid hvor myndigheter og andre aktører benytter seg av desinformasjon og propaganda, vil Fritt Ord med denne prisen rette oppmerksomheten mot nettopp troverdigheten til krigs- og pressefotografer som jobber på bakken og bidrar med pålitelig informasjon, sier Fritt Ords styreleder Grete Brochmann.

– Det betyr utrolig mye for meg å få prisen. Jeg er veldig glad for at Fritt Ords Pris for første gang går til en stillsfotograf. Det fremhever den viktige jobben krigs- og pressefotografer gjør i verdens urolige områder, og er en heder til alle. Hvis vi ikke har uavhengige vitner til stede i en konflikt, er det lettere for soldater og sivile å begå overgrep om situasjoner og omstendigheter tillater det, sier Harald Henden. 

Harald Henden har vært tett på den langvarige konflikten mellom Israel og Palestina i flere tiår. I 2001 ble han skutt i hodet i Ramallah på Vestbredden mens han dekket det israelske valget, og han hadde flere reiser til Gaza og Vestbredden bak seg før han dokumenterte Gaza-krigene mellom Israel og Palestina i 2008–2009, 2012 og 2014 – de to siste gangene inne fra Gaza. Harald Henden reiste tilbake til Midtøsten for å dekke krigen mellom Hamas og Israel i 2023 med den hensikt å dra inn i Gaza hvis det hadde vært mulig. 

– Det er kritisk for informasjonstilgangen at Israel har stengt adgangen for internasjonal presse i Gaza under den pågående krigen. Palestinske fotojournalister og sivile som dokumenterer inne i Gaza i dag, gjør en helt avgjørende jobb med livet som innsats, sier Grete Brochmann. 

Harald Henden reiste til Kyiv i Ukraina allerede før Russlands fullskalainvasjon 24. februar 2022 for å dokumentere opptakten til invasjonen og angrepene i dagene som fulgte. Han har siden krigen startet vært på seks reportasjeturer til Ukraina fra januar 2022, og han har dokumentert lidelsene og skjebnen til soldater og sivile på steder som Dnipro, Zaporizjzja, Izium, Bakhmut, Donbass og Kharkiv. Gjennom gjentatte reiser til de samme områdene har Henden fått innsikt i selve konflikten, men også i vanlige menneskers overlevelsesstrategier og hverdagsliv under ekstreme forhold.

Harald Henden har videre på forbilledlig vis og med en sjelden dedikasjon dokumentert globale begivenheter fra 1989 til i dag i land som Angola, Afghanistan, Nord-Irland, Makedonia, Kosovo, Sierra Leone, Pakistan, Irak, Iran, Thailand, Haiti og Somalia, for å nevne noen. Han har vært fast ansatt i VG siden 1991 og tilknyttet utenriksavdelingen siden 1999. Han fikk nylig en kreftdiagnose som gjør at han må avslutte arbeidet som krigsfotograf. I årenes løp har Harald Henden samarbeidet med internasjonale fotojournalister og krigsfotografer fra hele verden, og han har også jobbet for internasjonale medier og bildebyråer. 

Harald Henden har lært opp generasjoner av journalister i sikkerhet, og han er blitt et forbilde for den yngre generasjonen fotografer.

 

Fritt Ords Pris

Fritt Ords Pris er Stiftelsen Fritt Ords høyeste utmerkelse. Prisvinneren mottar et pengebeløp på kr 500 000 og får en statuett signert Nils Aas. Prisen deles ut i Oslo tirsdag 7. mai 2024.

Fotografier

Vedlagt pressemeldingen ligger tre fotografier Harald Henden selv har valgt som tre viktige fra sin lange karriere. Et litt større utvalg kan du se på frittord.no. Fotografiene kan fritt benyttes av presse i omtale av prisvinneren eller Fritt Ords Pris. 

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Afghanistan.
«Nyfødt og drept». Kabul, Afghanistan, 1995.
Last ned bilde
«Kjærtegn». Sierra Leone, 2000.
«Kjærtegn». Sierra Leone, 2000.
Last ned bilde
Beit Lahiya, Gaza, 2014.
Beit Lahiya, Gaza, 2014.
Last ned bilde

Lenker

Fritt Ord er en allmennyttig privat stiftelse som arbeider for å fremme ytringsfrihet, offentlig debatt, kunst og kultur.

Fritt Ords styre består av Grete Brochmann (styreleder), Bård Vegar Solhjell (nestleder), Anine Kierulf, Bjarne Kveim Lie, Frank Rossavik, Sigrun Slapgard og Sylo Taraku. Stiftelsens direktør er Knut Olav Åmås.

Følg pressemeldinger fra Fritt Ord

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Fritt Ord på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Fritt Ord

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye