Unngå fluor i skismøring
Miljødirektoratet anbefaler at skigåere unngår bruk av skismøring med fluor. Det beste er å levere fluorsmøring som farlig avfall på avfallsmottak.

- Fluor gir ekstra god glid under skiene, men stoffene brytes svært sakte ned i miljøet og kan forårsake helseskader, sier Ellen Hambro, direktør for Miljødirektoratet.
Fluoren kommer som en følge av at det er tilsatt perfluorerte stoffer (PFASer) i skismøringen. Undersøkelser viser at vi kan oppnå inntil fire prosent bedre glid med fluorsmøring sammenlignet med alternativene. Men slike marginer har mest å si for toppidrettsutøvere, og selv de går nå med fluorfrie alternativer.
Glir rett inn i et problem
Hovedproblemet med fluorstoffene er at de brytes svært sakte ned i miljøet og vil være der i titalls år eller lenger. I miljøet kan de ende i drikkevann for mennesker og dyr eller tas opp i planter som igjen blir spist. Stoffene kan forårsake leverskader og fosterskader, i tillegg til å påvirke immunforsvaret og kolesterolnivå. Det er også mistanke om at stoffene kan være kreftfremkallende.
Velg fluorfritt
Miljødirektoratet anbefaler å unngå all bruk av skismøring med fluor og at fluorsmøring leveres som farlig avfall på avfallsmottak.
- Du kan fortsatt ha god glid under skiene og god samvittighet i løypa! Noe av det viktigste du kan se etter er merking som sier at smøringen er uten fluor, sier miljødirektør Ellen Hambro.
Skisporten legger om
Allerede i 2019 forsøkte det internasjonale skiforbundet å innføre et forbud mot fluorsmøring i sine arrangement. Forbudet har imidlertid latt vente på seg på grunn av problemer med utviklingen av en metode som kan måle eventuell fluor under skiene før start. Nå er problemene løst, og forbudet gjelder fra inneværende sesong.
Norge var enda tidligere ute da Norges skiforbund innførte praksis om fluorfri smøring for barn og juniorer opptil 16 år allerede i 2018.
Norge vil forby fluorstoffer
Dagens regler hindrer ikke salg av skismøring med fluor i butikkene. Et forslag om et generelt forbud mot fluorstoffer (PFAS), blant annet i skismøring, er for tiden under behandling i EU. Dette forslaget har blitt fremmet gjennom EUs kjemikalieregelverk Reach, med Norge, Sverige, Danmark, Nederland og Tyskland i førersetet. Norge var også det første landet i verden som forbød det perfluorerte stoffet PFOA.
Forslaget om forbud mot fluorstoffer forventes å være ferdig behandlet i det Europeiske kjemikaliebyrået Echa i løpet av 2026, og det vil deretter sendes til Europakommisjonen for endelig vedtak.
I tillegg til skismøring, vil forbudet omfatte blant annet bruk av PFAS i tekstiler, matemballasje, kosmetikk og ulike industrielle bruksområder. Forslaget er bredt og omfattende, og dette er for å beskytte helse og miljø. Det vil imidlertid være unntak for visse spesifikke bruksområder hvor alternativer ikke finnes.
Kontakter
PressevaktPressevakta svarer på førespurnader frå pressa mandag til fredag
Bemanna mellom klokka 8 og 15.45 frå 15. september til 14. mai, mellom klokka 8 og 15 frå 15. mai til 14. september.
Lenker
Om oss
Miljødirektoratet jobber for et rent og rikt miljø
Våre hovedoppgaver er å redusere utslipp av klimagasser, forvalte norsk natur og hindre forurensning. Vi er et statlig forvaltningsorgan underlagt Klima- og miljødepartementet. Vi har i underkant av 700 ansatte ved våre to kontorer i Trondheim og Oslo, og ved Statens naturoppsyn (SNO) sine lokalkontor.
Følg pressemeldinger fra Miljødirektoratet
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Miljødirektoratet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Miljødirektoratet
Pukkellaksfella i Tana klar for å stoppe storinvasjon4.7.2025 11:41:32 CEST | Pressemelding
Den 400 meter lange fella som skal stoppe pukkellaksen i Europas største lakseelv, er nå klar. For to år siden kom rundt 170 000 pukkellaks til Tana.
Pukkellaksfella i Tana klar for å stoppe storinvasjon4.7.2025 11:41:32 CEST | Pressemelding
Den 400 meter lange fella som skal stoppe pukkellaksen i Europas største lakseelv, er no klar. For to år sidan kom rundt 170 000 pukkellaks til Tana.
Klimasats-støtte til 99 prosjekter i kommuner og fylker4.7.2025 09:03:08 CEST | Pressemelding
Flere enn 45 kommuner og fylkeskommuner får til sammen 100 millioner kroner i støtte til klimatiltak. Se hvilke prosjekter som får støtte der du bor.
Klimasats-støtte til 99 prosjekt i kommunar og fylke4.7.2025 09:03:08 CEST | Pressemelding
Fleire enn 45 kommunar og fylkeskommunar får til saman 100 millionar kroner i støtte til klimatiltak. Sjå kva prosjekt som får støtte der du bur.
Stanser oppdraget med å felle bjørn i Jarfjord3.7.2025 15:51:27 CEST | Pressemelding
Miljødirektoratet stanser oppdraget med å felle bjørnen som skadet en mann i Finnmark.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom