Margit Dale fra Valle i Setesdal vinner Ingrid Espelid Hovigs matkulturpris
- Skal vi bevare norske mattradisjoner er vi helt avhengige av brobyggere mellom generasjoner. Årets vinner er nettopp en slik brobygger, sa landbruks- og matminister Geir Pollestad da han delte ut Ingrid Espelid Hovigs matkulturpris på Sentralen i Oslo.

Tradisjoner må brukes
- Tradisjonar må brukast for at dei ikkje skal døy, sier Margit Dale. I tillegg til å takke for prisen ønsket hun å gi honnør til de andre finalistene som alle er viktige stemmer for norsk tradisjonsmat.
Bestemorens gulnede oppskriftsbøker er utgangspunktet for Dale, og både gamle og moderniserte oppskrifter spres ved hjelp av kokebøker, TV-serier og hennes populære blogg.
- Dale er et enestående eksempel på hva det vil si å leve som en lærer, sa landbruks- og matminister Geir Pollestad. Utover å være en svært god formidler er også Dale en ivrig jeger, fisker og bonde.
Dale sier selv at det var en sterk forpliktelse til arv og tradisjon som gjorde at hun valgte å overta slektsgården fra 1300-tallet. Etter flere år i utlandet og storbyer oppdaget hun tradisjonsmaten hun vokste opp med på nytt, og ble overbevist om at den ikke stod noe tilbake for maten vi lar oss inspirere av fra utlandet.
Publikumsfavoritt
Årets publikumsavstemming vakte stort engasjement med mange stemmer til alle årets kandidater. Det var likevel aldri noen tvil om hvem som var publikums favoritt. Dale stod for et overveldende flertall av stemmene.
Fagjuryen trekker fram at Margit når bredt ut med sitt budskap om norsk tradisjonsmat og har etablert seg som en viktig stemme for norsk matkultur og norske mattradisjoner.
Årets pris
Ingrid Espelid Hovig var en av landets mest innflytelsesrike formidlere av kostholds- og matkultur. I hennes ånd skulle prisen i år gå til en person som har utmerket seg som en inspirerende formidler og pådriver i arbeidet for et sunt norsk kosthold, samt for å bevare og videreføre norske mattradisjoner og matkultur som helhet.
Ingrid Espelid Hovigs matkulturpris administreres av Stiftelsen Norsk Mat.
Kontakter
Nina Wærnes HegdahlFagsjef lokalmat og advokat
Tel:928 50 959nina.hegdahl@norskmat.noNina SundqvistAdministrerende direktør
Tel:+47 917 85 620nina.sundqvist@norskmat.noBilder


Om oss
Stiftelsen Norsk Mat er en uavhengig stiftelse og vårt formål er å styrke konkurranseevnen til norsk matproduksjon. Dette gjør vi gjennom å arbeide med kvalitetsstyring og kompetanseutvikling i norsk matproduksjon og synliggjøre opprinnelse og kvalitet på norske matprodukter.
Våre kjerneområder er merkeordningene Nyt Norge, Spesialitet og Beskyttet Betegenelse og Kvalitetssystemet i landbruket.
Følg pressemeldinger fra Stiftelsen Norsk Mat
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Stiftelsen Norsk Mat på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Stiftelsen Norsk Mat
Ekte håndverk gir Spesialitet til Grilstad og TIND19.9.2025 14:19:38 CEST | Pressemelding
På åpningsdagen av Matstreif på Youngstorget i Oslo fikk Grilstad og TIND tildelt det offisielle kvalitetsmerket Spesialitet for sitt produkt vellagret Coppaskinke.
Det regnet Spesialitet over Juviksild på Bergen matfestival7.9.2025 10:00:00 CEST | Pressemelding
- Bak Juviksild står en familiebedrift med tre generasjoners erfaring og lidenskap for sild, sa landbruks- og matminster Nils Kristen Sandtrøen da han delte ut Spesialitet i regnet under Bergen matfestival.
Flytende kulturarv fra Skarbø Gard fikk Spesialitet7.9.2025 10:00:00 CEST | Pressemelding
– Hos Skarbø Gard blir eplene foredlet til flytende kulturarv, sa landbruks- og matminister Nils Kristen Sandtrøen under åpningen av Bergen Matfestival.
Smak av Finnskogen: Ebbas Matgleder hedret for Svedjerugkjeks1.9.2025 11:28:58 CEST | Pressemelding
På Smaka på Finnskogen lørdag 30. august ble Svedjerugkjeks fra Ebbas Matgleder tildelt Spesialitet – merkeordningen som viser vei til det beste av norsk lokalmat og -drikke.
Stor motivasjon og anerkjennelse!15.8.2025 09:12:19 CEST | Pressemelding
Under Arendalsuka fikk Reinhartsen AS overrakt kvalitetsmerket Spesialitet for sin røkte ørret. Tildelingen fant sted på Fora Matregion Agder sitt arrangement med kokkeshow, bransjefolk og matentusiaster til stede.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom