Nå kan du søke studieplass

Del

1. februar åpnet søkingen til over 1800 studier hos Samordna opptak. I år tilbys det rekordmange studieplasser.

Kvinne i skjorte sitter å ser på dataskjerm. Hun har ene hånden opp mot ansiktet og ser tankefull ut.
Det er mange studier man kan søke til ved fagskoler, høyskoler og universitet gjennom Samordna opptak. Colourbox

I 2024 er det rundt 78 000 utlyste studieplasser, fordelt på over 1 800 studier ved fagskoler, høyskoler og universiteter. 

– Det er gledelig å se hvor stor variasjon det er i valgmulighetene søkerne har i år. At det i tillegg er så mange studieplasser, gjør at rekordmange kan få muligheten til å tilegne seg kompetanse og starte på en utdanning i 2024, sier Sveinung Skule, direktør i Direktoratet for høyere utdanning og kompetanse (HK-dir).  

Flere muligheter på universitet og høyskoler 

Det er en liten økning i antall studier som tilbys ved universiteter og høyskoler, sammenlignet med i fjor. I år er det nesten 64 000 studieplasser fordelt på de rundt 1 400 studiene søkerne kan søke på gjennom Samordna opptak.  

– Det er stor knapphet på grupper med høyere utdanning, og knappheten vil trolig øke fremover. De vi utdanner i dag, skal løse morgendagens utfordringer, sier Skule. 

Mange nye fagskoletilbud 

Søkerne som ønsker å ta høyere yrkesfaglig utdanning på fagskole, har i år nesten 500 studier å velge mellom gjennom Samordna opptak. Rundt 100 av disse studiene er nye studietilbud. 

– Høyere yrkesfaglig utdanning er viktig for å løse de kompetanseutfordringene næringslivet og vi som samfunn står overfor i årene som kommer. Skal vi møte disse utfordringene trenger vi flere med solid yrkesrettet kompetanse, sier Skule. 

Én søknad til flere studier  

Gjennom Samordna opptak kan du enkelt søke opptak til flere læresteder og studier med bare én søknad. For de som ønsker å søke opptak til både fagskole og universitet/høyskole kreves det to søknader. 

Søkerne har fortsatt god tid til å bestemme seg for hvilke utdanninger de skal søke på. Søknadsfristen er 15. april, og både Samordna opptak og lærestedene står klare til å bistå søkerne med råd og informasjon underveis i søkeprosessen. I tillegg kan søkerne finne informasjon om de forskjellige studiene og yrkene på utdanning.no

Er du i tvil om hva du skal søke? Karriereveiledning.no tilbyr gratis karriereveiledning på chat, telefon og gjennom verktøy på nettsiden.

Publiseringsdatoer for årets søker- og opptakstall finner du i informasjonsplanen for Samordna opptak for 2024 .  

Pressemeldingen på nynorsk: No kan du søkje studieplass

Fakta: 

Samordna opptak koordinerer opptaket til 27 universiteter og høyskoler og 26 fagskoler. 

  1. januar 2022 ble Samordna opptak en del av Direktoratet for høyere utdanning og kompetanse (HK-dir). Direktoratet er et resultat av sammenslåingen av Diku, Kompetanse Norge, Universell og deler av Unit, NSD og NOKUT.  

Nøkkeltall for universitet og høyskoler: 

Studieplasser ved universitet og høyskoler 63 758
Studier ved universitet og høyskoler 1 364
Antall universitet og høyskoler du kan søke på gjennom Samordna opptak 27
Nye studier ved universitet og høyskoler 76

Nøkkeltall for fagskoler:  

Studieplasser ved fagskoler som tilbys gjennom Samordna opptak 

14 314 

Studier ved fagskoler du kan søke på gjennom Samordna opptak 

496 

Fagskoler som er en del av Samordna opptak 

26 

Nye fagskolestudier 

107 

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Direktør i Direktoratet for høyere utdanning og kompetanse, Sveinung Skule.
Direktør i Direktoratet for høyere utdanning og kompetanse, Sveinung Skule.
HK-direktoratet Kan benyttes fritt i ikke kommersielle sammenhenger, mot kreditering.
Last ned bilde

Om oss

Direktoratet for høgare utdanning og kompetanse (HK-dir) vart etablert 1. juli 2021, og er underlagt Kunnskapsdepartementet. Direktoratet er eit resultat av samanslåinga av Diku, Kompetanse Norge, Universell og deler av Unit og NSD. Direktoratet vil også få oppgåver frå NOKUT.

Direktoratet har eit samla, nasjonalt ansvar for forvaltningsoppgåver innan høgare utdanning, høgare yrkesfagleg utdanning og kompetansepolitikk. Vi er fagleg rådgjevar for Kunnskapsdepartementet, set i verk politikken og samordnar verkemidla.

Direktoratet skal bidra til å utvikle kvaliteten i utdanning og opplæring, styrke det internasjonale samarbeidet og bidra til digital omstilling av universitet og høgskolar. Vi jobbar for å løfte kompetansen i befolkninga, gjere utdanning og opplæring av høg kvalitet tilgjengeleg for alle heile livet, og sikre arbeidslivet tilgang på kompetent arbeidskraft.

Følg pressemeldinger fra Direktoratet for høyere utdanning og kompetanse (HK-dir)

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Direktoratet for høyere utdanning og kompetanse (HK-dir) på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Direktoratet for høyere utdanning og kompetanse (HK-dir)

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye