Én av fire kjøper mindre frukt og grønt
Ferske tall fra en undersøkelse om forbruk, matvaner og kosthold viser at én av fire kjøper mindre frukt og grønt nå enn for to år siden. Det er spesielt en gruppe som ofrer eget inntak av frukt og grønt.
Kvinner ofrer seg for barna
Undersøkelsen som er gjennomført av Norstat i november-desember 2023 (1), gir innsikt i nordmenns matvaner og hvordan økonomiske faktorer påvirker deres matvalg. Det er spesielt kvinner med hjemmeboende barn som gir barna frukt og grønt og spiser heller mindre selv.
– Det har blitt ekstremt når vi ser at enkelte dropper å spise frukt og grønt, sånn at de skal ha råd til å gi det til barna, sier ernæringsrådgiver i Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG) Iselin Bogstrand Sagen.
I undersøkelsen er 49 % av alle kvinner med hjemmeboende barn enig i utsagnet «jeg gir barna frukt og grønt og spiser heller mindre selv». Også mange menn svarer det samme, 44 % er enig i utsagnet.
Videre viser undersøkelsen at det spesielt er frukt og grønt som er dyrt i innkjøp, som bær og avokado, som kvinner gir mest til barna og spiser lite av selv.
Forbruksundersøkelsen “5 a day”, som gjennomføres årlig på oppdrag fra OFG, viser også at kvinner spiser mindre frukt og grønt. Gjennomsnittlig porsjoner frukt og grønt har for kvinner gått fra 3,7 porsjoner i 2018 til 3,1 porsjoner i 2023.
– Det er et stort dropp for kvinner. Vi ser klart at den økonomiske påvirkningen på matvaner er tydelig, med halvparten av befolkningen som mener at dårlig økonomi påvirker endringene de ønsker å gjøre i kostholdet, opplyser Sagen.
Ikke råd til å spise sunt
Undersøkelsen avdekker at økonomiske bekymringer har en betydelig innvirkning på nordmenns matvalg. Halvparten av utvalget mener dårlig økonomi påvirker deres ønske om å gjøre positive endringer i matvanene og kostholdet.
Resultatene indikerer også økonomiske utfordringer som en barriere for sunne matvalg. 55% mener at det kan være vanskelig å følge Helsedirektoratets kostråd på grunn av høye kostnader.
– Har det rett og slett blitt for dyrt å følge kostrådene, som baserer seg på helt vanlige råvarer alle bør ha råd til? Det er bekymringsverdig at det er hit vi har kommet, avslutter Sagen.
Liste over frukt og grønt rangert etter hva vi spiser mindre av pga. pris:
-
Blåbær
-
Jordbær
-
Bringebær
-
Avokado
-
Mango
-
Druer
-
Melon
-
Tomater
-
Appelsiner
-
Epler
(1) Landsrepresentativt undersøkelse 18 år og eldre, Norstat november 2023. På oppdrag fra OFG.
Nøkkelord
Kontakter
Iselin Bogstrand SagenInnholdsrådgiver ernæring
Tel:954 18 998iselin.sagen@frukt.noOm oss
Opplysningskontoret for frukt og grønt arbeider for å inspirere hele Norges befolkning til mer fargerike måltider med frukt, bær og grønnsaker.
Vårt arbeid er nøytralt uten hensyn til merkevarer. Vår hovedstrategi er å stimulere til "5 om dagen" for hele Norges befolkning, ved å fylle halve tallerkenen med grønt. Vi fremhever fordelene ved produksjon av frukt, bær, grønnsaker og poteter i Norge.
Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for frukt og grønt på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Nok et rekordår for moreller18.7.2024 15:35:09 CEST | Pressemelding
Fruktprognosene for norske moreller lover svært godt. Godt vær i helgen setter god fart på høstingen av både moreller og bringebær. Det kjølige været har gitt morellene og bringebærene god tid til å modne, det gir god kvalitet og sødme.
Ny konkurranse for energistasjoner - mer frukt og grønt på farten16.7.2024 10:06:14 CEST | Pressemelding
Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG) deler gledelig beskjed. Vi har endelig fått på plass en konkurranse for energistasjoner (bensinstasjoner) med sikte på å øke salget av frukt og grønt. Dette er godt nytt for folkehelsen.
Folket har talt- poteter er sunnere enn ris og pasta12.7.2024 07:19:59 CEST | Pressemelding
En ny undersøkelse viser at nordmenn foretrekker poteter som et sunnere alternativ til ris og pasta. Potetens omdømme har gjennomgått en positiv endring og lavkarbobølgen ser ut til å ha avtatt.
Vil grille mer grønnsaker8.7.2024 08:24:40 CEST | Pressemelding
En ny undersøkelse om norske grillvaner viser at kjøtt dominerer på grillen, men vi ser også en stor interesse for mer grilling av grønnsaker.
Slik unngår du å kaste frukt og grønt før ferien3.7.2024 07:30:00 CEST | Pressemelding
Sommerferien er rett rundt hjørnet, og mange gleder seg til avslappende dager. Kanskje skal du ut å reise? Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG) gir deg nyttige tips for å minimere matsvinn før du drar på ferie, og for å gjøre det litt mer trivelig å åpne kjøleskapet når du kommer hjem.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom