Unge presses til seksuelle handlinger på nett
I dag presenteres ny forskning om digitale seksuelle overgrep mot barn og unge. Fenomenet er omfattende og økende.
– Stadig nye teknologiske utviklinger i kombinasjon med at flere barn deltar på den digitale areaen medfører en rekke utfordringer tilknyttet seksuelle overgrep. De som skal passe på barna; foreldre, lærere, helsetjenestene og andre sosiale tjenester, mangler ofte kunnskap om barns bruk av digitale medier. Da er de heller ikke bevisste barns utsatthet for seksuelle overgrep på den digitale arenaen, sier forsker og prosjektleder ved NKVTS, Per Moum Hellevik.
Utbredt fenomen
Digitale seksuelle overgrep mot barn og unge omfatter et bredt spekter av handlinger, fra uønsket deling og spredning av seksualiserte bilder, til situasjoner som klassifiseres som voldtekt. Ti prosent av jentene og fire prosent av guttene har opplevd press eller trusler om å snakke om sex eller utføre seksuelle handlinger på nett eller mobil, viser data fra Ung i Oslo 2021. Nesten én av tre jenter og én av 10 gutter har mottatt uønskede forespørsler om å snakke om sex på nett eller mobil eller å utføre seksuelle handlinger.
I 2020 videresendte Kripos 3715 saker om digitale seksuelle overgrep til etterforskning i politidistriktene rundt om i landet.
Like alvorlig som fysiske overgrep
– Mange fornærmede har forklart om nedstemthet, søvnproblemer og konsentrasjonsvansker og problemer med selvbilde og angst i etterkant av overgrepene. Noen har også utviklet post-traumatisk stresslidelse, depresjon eller de har begynt med selvskading, sier Hellevik.
I likhet med seksuell vold og overgrep generelt, kan tendensen til å legge ansvar på de utsatte være med på å forverre negative konsekvenser.
Utsatte er ofte redde for å fortelle om saken til familie og venner. I mange tilfeller har de fornærmede selv utført handlingene som er grunnlaget for domfellelsen, noe som oppleves som ekstra skambelagt.
– Vi ser at barn og unge som utsettes for digitale seksuelle overgrep kan oppleve å bli påført skyld for det som har skjedd. Utsatte for digitale seksuelle overgrep har aldri skyld i dette. Ansvaret for overgrepene ligger alltid hos utøver, understreker Hellevik.
Udekte hjelpebehov hos overgriper
Funnene i rapporten peker på et udekket hjelpebehov hos personer som begår, eller står i fare for å begå, digitale seksuelle overgrep. Det finnes tilbud til denne gruppen, men det er uklart om disse tilbudene er tilstrekkelige for å møte det behovet som eksisterer. Dette gjelder også hjelpetilbudet rettet mot barn og unge med skadelig seksuell atferd.
Hellevik forteller at utøverne kan ha ulike psykiske og fysiske helseutfordringer, opplevd mobbing og andre oppvekstproblemer, sosial isolasjon og økonomiske vanskeligheter.
– Utøvelse av digitale seksuelle overgrep er ofte assosiert med en rekke andre problemer i personens fortid og nåværende livssituasjon, og mange uttrykker et stort ønske om, og behov for, hjelp, sier Hellevik.
Hjelpeapparatet mangler kompetanse om unge overgripere
Nesten 8 av 10 behandlere i psykisk helsevern for barn og unge (BUP) har hatt saker med elementer av problematisk og skadelig seksuell atferd siste året. En fjerdedel av terapeutene har vært bekymret for at pasienter har utøvd problematisk seksuelle atferd under behandlingsperioden.
– Samtidig er det kun 16 % av terapeutene som opplever å ha den kunnskapen og de verktøyene de trenger for å følge opp og tilby effektiv behandling, sier Hellevik.
Krever innsats på alle samfunnsnivåer
Forebygging og forhindring av digitale seksuelle overgrep vil kreve prioritering på politisk nivå, hos politiet og påtalemyndigheten, og at foreldre og foresatte involverer seg i barnas aktivitet på digitale arenaer.
– Den digitale arenaen er, og vil fortsette å være, en arena for sosialt samvær, for utvikling og utprøving av identitet, seksualitet og intimitet. Det er vår oppgave som samfunn å sikre at barn og unge i så stor grad som mulig kan leve sine digitale – så vel som sine fysiske – liv på en trygg og positiv måte, sier Hellevik.
Rapporten er skrevet på oppdrag fra Justis- og beredskapsdepartementet, i samarbeid med Velferdsforskningsinstituttet NOVA ved Oslo Met.
Kontakter
Runhild GrønlieKommunikasjonsrådgiver
Tel:92 24 64 04runhild.gronlie@nkvts.nowww.nkvts.no/ansatt/runhild-gronlie/Lenker
Et bedre liv for berørte av vold og traumer
NKVTS (Nasjonalt kunnskapssenter om vold og traumatisk stress) fremskaffer forskningsbasert kunnskap som bidrar til at politikere, myndigheter og praksisfeltet tar gode beslutninger for å hjelpe berørte av vold og traumatisk stress. Senterets oppdragsgivere er primært Helse- og omsorgsdepartementet, Justis- og beredskapsdepartementet, Barne- og familiedepartementet samt Kunnskapsdepartementet. NKVTS er eid av NORCE (Norwegian Research Centre AS) som er et statlig forskningsinstitutt eid av fire norske universiteter.
Følg pressemeldinger fra NKVTS
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra NKVTS på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra NKVTS
Arbeid mot vold hedret med St. Olavs orden8.11.2024 14:10:21 CET | Pressemelding
Professor Kristin Skjørten ble i dag utnevnt til Ridder av 1. klasse i St. Olavs orden. Hun mottok utnevnelsen for sin banebrytende innsats i arbeidet mot vold i nære relasjoner. I begrunnelsen for utnevnelsen heter det at hennes forskning har hatt betydelig innvirkning på lovgiving, politikkutforming og etablering av støttetiltak for voldsutsatte.
Skal avdekke hvordan flyktningers arbeidsdeltakelse henger sammen med helse og stressbelastninger28.10.2024 10:02:56 CET | Pressemelding
NKVTS er tildelt 12 millioner kroner fra Norges forskningsråd til forskning på flyktningers deltakelse i arbeidslivet. – Med disse midlene skal vi bygge kunnskap med relevans for politikkutforming, forvaltning og praksisfeltene, sier forskningsleder Arnfinn J. Andersen ved NKVTS.
3,3 millioner kroner til forskning på voldsutsatte menn og arbeidsdeltakelse17.10.2024 15:59:03 CEST | Pressemelding
NKVTS og prosjektet Menn og vold: Konsekvenser for helse og arbeidsdeltakelse har fått 3,3 millioner kroner fra stiftelsen DAM. Hovedformålet med det nye prosjektet er å undersøke hvordan voldsutsatthet påvirker menns helse og arbeidsdeltagelse, og hvilke tiltak voldsutsatte menn med arbeidslivsutfordringer trenger.
Antall nettovergrep må ned. Er det bare statens ansvar?9.8.2024 07:10:00 CEST | Pressemelding
Teknologigigantene må ta mer aktivt ansvar for seksuelle overgrep på digitale plattformer. Å vente på statens lov om aldersgrense er for passivt.
Råd ved reaksjoner under Pride20.6.2024 10:12:49 CEST | Pressemelding
Forsker gir råd til dem som får vonde minner om angrepet under Pride-feiringen for to år siden. Les tips om håndtering av krevende tanker og følelser.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom