SINTEF

Nytt EU-prosjekt skal fjerne kraftig klimagass fra komponenter i strømnettet

Del

MISSION, et nytt EU-prosjekt, vil utvikle og demonstrere tre nye SF6-frie bryteranleggskomponenter for mellom- og høyspenning (MV og HV). 

SINTEF Energy-laboratoriet i Trondheim tilbyr avansert forskningsinfrastruktur og skal brukes i MISSION-prosjektet.
SINTEF Energy-laboratoriet i Trondheim tilbyr avansert forskningsinfrastruktur og skal brukes i MISSION-prosjektet. Foto: SINTEF

Utviklingen av SF6-frie bryteranlegg blir stadig viktigere. SF6 (svovelheksafluorid) er den mest potente drivhusgassen vi kjenner til; hele 24 300 ganger verre enn CO2.

- Her er det et teknologihull som må fylles, så det er veldig bra at vi har sikret finansiering for å forske på dette, sier Atle Pedersen, lederen av det nye EU-prosjektet og forskningssjef ved SINTEF Energi AS.

- For å få til den omfattende elektrifiseringen som er nødvendig for å redusere globale utslipp av klimagasser, må vi forbedre høyspenningskomponentene våre slik at de også er miljøvennlige.

EU-prosjektet MISSION er et innovasjonsprosjekt, delvis finansiert fra EU gjennom Horizon Europe.

Behov for mer kraft - og overføringsnett

En av de få gjenværende bruksområdene for SF6 er som isolerende gass og lysbueslukker i bryteranlegg i overføringsnett. SF6 utgjør en betydelig del av utslippene til nettoperatører på grunn av lekkasjer ved håndtering av gassen eller defekte tetninger i installasjonene der gassen brukes. Kraftsystemet gjennomgår endringer på grunn av avkarboniseringen, og det er forventet at strømnettet vil utvides som følge av dette. Dette vil kreve flere komponenter som bryteranlegg.

Utvidelsen av nettet vil føre til en dobling av den lagrede mengden SF6 innen 2030 med bruk av tradisjonell teknologi. Reviderte F-gassregler har imidlertid satt sluttdatoer for bruk av SF6 i nye bryteranlegg i Europa: 2026 (opptil 24 kV) og 2032 (over 145 kV). Dette tvinger nettoperatører til å se etter erstatningsteknologier mens de utvider nettene sine.

Lange avstander krever likestrøm

Mellom 2020 og 2030 forventes den elektriske kraftproduksjonen i Europa å øke med 25 til 30 %. Denne nye energiproduksjonen vil hovedsakelig komme fra fornybare kilder, som havvind og solenergi, som begge gjerne er plassert i avsidesliggende områder.

Med likestrøm (direct current - DC) flyter strømmen i én retning, og spenningen er konstant, mens med vekselstrøm (alternating current - AC) endrer både strømretningen og spenningen seg hele tida. Disse variasjonene fører til energitap over lengre avstander.

- Det er behov for å gå over til flere HVDC-tilkoblinger og til slutt utvikle et HVDC-nett for å forhindre betydelige reaktive tap under langdistanse-AC-overføring av denne fornybare energien, sier Pedersen.

HVDC-gassisolerte bryteranlegg som utvikles i MISSION vil redusere fotavtrykket til havvind-installasjonene som samler og eksporterer energi fra havvind, sammenlignet med konvensjonelle luftisolerte bryteranlegg.

null
Forrige uke møttes representanter fra de 12 partnerne i MISSION-prosjektet til et oppstartmøte for samarbeidet om å utvikle tre nye SF6-frie bryterkomponenter. Foto: SINTEF

Innovasjoner

Gjennom forskning, innovasjon og demonstrasjon har MISSION-prosjektet som mål å utvikle:

  • Verdens første SF6-frie 420 kV luftisolerte bryteranlegg med vakuumteknologi for høye effekter på HVAC. Dette vil bli demonstrert i to operative nett under ekstreme klimaforhold: ett i Norge og ett i Frankrike.
  • Et kompakt SF6-fritt 550 kV HVDC-gassisolert bryteranlegg for havvindinstallasjoner, med bruk av N2/O2. Fotavtrykket vil være rundt 90 % mindre sammenlignet med AIS. Denne løsningen vil bli testet og demonstrert i en langvarig pilot i Tyskland.
  • En kompakt, pålitelig og kostnadseffektiv ultra-rask SF6-fri 12 kV MVDC luftisolert bryteranlegg for fremtidige MVDC-nett.

12 partnere fra 9 land

MISSION-konsortiet er et solid samarbeid mellom ledende aktører i bransjen, inkludert produsenter av bryteranlegg, nettoperatører, utviklere av likestrømssystemer med superledere og universiteter/forskningsinstitutter. 12 partnere fra 9 land deltar i MISSION-prosjektet:

Universiteter og forskningsinstitusjoner:

  • SINTEF Energi (prosjektledelse) - Norge
  • WavEC Offshore Renewables – Centio de Energia Offshore – Portugal
  • NTNU – Norge
  • University of Aberdeen - Storbritannia
  • Swiss Federal Institute of Technology Switzerland (ETHZ) - Sveits

Bryterprodusenter:

  • Siemens Energy - Tyskland
  • G&W Electric - Italia

Nettoperatører

  • Statnett - Norge
  • RTE - Frankrike
  • 50Hertz - Tyskalnd
  • Red Electrica - Spania

Utviklere av likestrømssystemer med superledere

  • SuperNode Limited – Irland

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Atle Pedersen
Atle Pedersen
Last ned bilde
SINTEF Energy Lab
SINTEF Energy Lab
Last ned bilde
Forrige uke møttes representanter fra de 12 partnerne i MISSION-prosjektet til et oppstartmøte for samarbeidet om å utvikle tre nye SF6-frie bryterkomponenter.
Forrige uke møttes representanter fra de 12 partnerne i MISSION-prosjektet til et oppstartmøte for samarbeidet om å utvikle tre nye SF6-frie bryterkomponenter.
Last ned bilde
Fra kick off-møtet i Brussel 16. januar. Foto: SINTEF
Fra kick off-møtet i Brussel 16. januar. Foto: SINTEF
Last ned bilde

Om MISSION

  • MISSION er et innovasjonsprosjet delvis finansiert fra EU gjennom Horizion Europe. 
  • Prosjektet startet opp i 2024 og varer til 2028. 
  • Mer informasjon om prosjektet finner du på nettsiden: https://euprojectmission.net/

Om SINTEF

SINTEF er et av Europas største forskningsinstitutt, med flerfaglig spisskompetanse innenfor teknologi, naturvitenskap og samfunnsvitenskap. SINTEF er en uavhengig stiftelse som siden 1950 har skapt innovasjon gjennom utviklings- og forskningsoppdrag for næringsliv og offentlig sektor i inn- og utland. SINTEF har 2200 medarbeidere fra 80 nasjoner og en årlig omsetning på over fire milliarder kroner.

Visjon: Teknologi for et bedre samfunn
www.sintef.no

Følg pressemeldinger fra SINTEF

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra SINTEF på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra SINTEF

Høye investeringer i SINTEF i 2023, EU kompenserer for lave nasjonale utlysningsnivåer26.4.2024 12:37:06 CEST | Pressemelding

I en tid med stort behov for nye løsninger holder forskningsvirksomheten i SINTEF bare så vidt tritt med inflasjonen. SINTEF utførte forskning for 4,2 milliarder kroner i 2023, gjennom 6.371 prosjekter for 3.341 oppdragsgivere. Det ble investert 321 millioner kroner i laboratorier, vitenskapelig utstyr og forskningsbygg. Uttellingen i EUs programmer for forskning og innovasjon var svært god.

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye