SINTEF

Nye anbefalinger for slake, luftede tretak med innvendig nedløp

Del

En ny rapport fra SINTEF viser hvordan slake, luftede tretak med innvendig nedløp for takvannet kan utføres.

Eksempel på slakt, luftet tretak med innvendig nedløp for takvann. Ill.: SINTEF
Eksempel på slakt, luftet tretak med innvendig nedløp for takvann. Ill.: SINTEF

Begrepet slake, luftede tretak omfatter tak med takvinkel 10° eller lavere, men med et fall på minst 1:40 både på taktekning og undertak.

I september 2023 kom en ny anvisning i Byggforskserien, 525.104 Slake luftede tretak med isolerte takflater og utvendig nedløp, som omhandler denne typen tretak. Anvisningen ble godt mottatt i byggenæringen – men omhandler altså kun løsninger med utvendig nedløp av takvannet.

I forbindelse med utarbeidelsen av denne anvisningen, ble det også utarbeidet løsninger for innvendig nedløp.

– Grunnen til at disse løsningene ikke ble inkludert i anvisningen, er at de er vurdert til å være mindre robuste med hensyn til fuktsikkerhet enn kompakt uluftet tretak som er beskrevet i Byggforskserien 525.207 Kompakte tak, forklarer seniorforsker Stig Geving.

SINTEF har likevel valgt å gi ut rapporten Slake luftede tretak med isolerte takflater og innvendig nedløp, for å kunne gi veiledning til de som av forskjellige årsaker ønsker å benytte denne typen løsning.

Slake, luftede tretak med innvendig nedløp er prinsipielt svært like slake, luftede tretak med utvendig nedløp. Løsning med innvendig nedløp åpner imidlertid for et moderne arkitektonisk design med flatt tak og parapeter, i stedet for saltak eller pulttak med takutstikk.

Løsningen vil også i en del tilfeller kunne ha mindre byggehøyde enn alternativet med kompakt tretak med isolasjon over bjelkelaget.

– De fleste av utfordringene og anbefalingene når det gjelder slake, luftede tretak tak med innvendige nedløp er de samme som ved utvendig nedløp, men rapporten beskriver hva som er forskjellig og hva man bør fokusere spesielt på, sier Geving.

Blant tingene man bør fokusere spesielt på, er utforming av lufteåpninger og utfellingskammer for nedbør ved parapet og minimumsfall på undertak. I den sammenheng er det viktig å hensynta lokal værbelastning, da det er risiko for at snø og regn kan trenge inn i luftespalten i taket ved kraftig vind.

Kontakter

Bilder

Eksempel på slakt, luftet tretak med innvendig nedløp for takvann. Ill.: SINTEF
Eksempel på slakt, luftet tretak med innvendig nedløp for takvann. Ill.: SINTEF
Last ned bilde

Om oss

SINTEF er et av Europas største forskningsinstitutt, med flerfaglig spisskompetanse innenfor teknologi, naturvitenskap og samfunnsvitenskap. SINTEF er en uavhengig stiftelse som siden 1950 har skapt innovasjon gjennom utviklings- og forskningsoppdrag for næringsliv og offentlig sektor i inn- og utland. SINTEF har 2200 medarbeidere fra 80 nasjoner og en årlig omsetning på over fire milliarder kroner.

Visjon: Teknologi for et bedre samfunn
www.sintef.no

Følg pressemeldinger fra SINTEF

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra SINTEF på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra SINTEF

Høye investeringer i SINTEF i 2023, EU kompenserer for lave nasjonale utlysningsnivåer26.4.2024 12:37:06 CEST | Pressemelding

I en tid med stort behov for nye løsninger holder forskningsvirksomheten i SINTEF bare så vidt tritt med inflasjonen. SINTEF utførte forskning for 4,2 milliarder kroner i 2023, gjennom 6.371 prosjekter for 3.341 oppdragsgivere. Det ble investert 321 millioner kroner i laboratorier, vitenskapelig utstyr og forskningsbygg. Uttellingen i EUs programmer for forskning og innovasjon var svært god.

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye