Aarhus blir første by som tester retursystem for kaffekopper
I Danmarks nest største by Aarhus blir det nå slutt på å kaste takeaway-kopper i søppelbøtter, på gaten eller i parker. Som en del av et treårig forsøk kan man nå velge en vaskbar gjenbrukskopp med pant når man kjøper drikke i Aarhus.
Aarhus blir det første stedet i verden med et felles pantesystem, hvor man kan pante sin takeaway-kopp i spesielle panteautomater i sentrum. Forsøket er et samarbeid mellom Aarhus kommune og TOMRA. I begynnelsen blir det mulig å kjøpe koppen omtrent 40 steder i Aarhus, men interessen for forsøket er høy, og med tiden håper man at enda flere steder vil være med. Nicolaj Bang, rådmand for Teknik og Miljø, har store forventninger til forsøket:
Aarhus skal være grønnere og mer bærekraftig, Aarhus skal være en by hvor vi har mot til å prøve ut nye løsninger. Derfor er jeg virkelig glad for at vi i dag lanserer Aarhus sitt eget pantsystem for takeaway-kopper, og at det er så mange steder som allerede har vist interesse for koppen. Det har vært en målrettet og intens innsats de siste årene, og nå skal vi virkelig teste det i praksis. Jeg håper at aarhusianerne vil omfavne pantkoppen, og at vi i løpet av forsøket vil ta de neste skrittene og forhåpentligvis utvide ordningen til flere typer takeaway-emballasje.
I første omgang blir det produsert 40 000 takeaway-kopper og etablert 25-30 pantautomater i det sentrale Aarhus. Deretter vil det bli produsert flere kopper etter behov. Det er fem kroner i pant per kopp, som automatisk blir refundert til ditt kort når koppen leveres inn i en av automatene.
Koppene blir daglig samlet inn og transportert til et lokalt vaskeri med elektrisk sykkel eller -bil. Etter at de er vasket, blir de igjen transportert ut til kaffebarer og kafeer som deltar i forsøket.
Stor internasjonal samarbeidspartner:
Det er TOMRA som er samarbeidspartner i forsøket. Selskapet leverer allerede tekniske løsninger til Dansk Retursystems pantautomater for flasker og bokser, og er en erfaren aktør innen utviklingen av sirkulære emballasjesystemer.
Dette er et viktig prosjekt for TOMRA, og vi er veldig glade for å kunne lansere det sammen med en by med visjoner. Aarhus viser vei mot en mer bærekraftig fremtid, og vi håper at mange flere byer vil bli inspirert til å gjøre det samme, sier Tove Andersen, administrerende direktør for TOMRA.
Ordfører i Aarhus Kommune Jacob Bundsgaard ser frem til at systemet blir tatt i bruk:
En av de viktigste innsatsene i den grønne omstillingen er at vi får redusert forbruket vårt. Vi må bevege oss bort fra en kultur der vi bruker og kaster. Derfor er det også et stort skritt med mange perspektiver at vi i Aarhus nå presenterer en gjenvinningsløsning for noe så dagligdags som kaffekopper som mange av oss ofte nyter i forbindelse med shoppingturer og andre besøk i byen. Vi gleder oss over den flotte støtten forsøket allerede har fått, og jeg håper aarhusianerne og alle byens gjester vil omfavne løsningen. Jeg er helt sikker på at kaffen kommer til å smake ekstra godt.
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Fakta:
- Som kunde betaler man en pant på 5 kr. Hvis man velger en gjenbruks kopp til sine takeaway-drikker. Panten returneres automatisk til kundens betalingskort når koppen leveres inn i en av systemets oppsatte pantautomater i Aarhus sentrum.
- I Aarhus utgjør omtrent halvparten av avfallet som samles inn fra søppelbøtter og på gaten; takeaway-emballasje. Det blir spesielt etterlatt mange takeaway-kopper og ølkrus i byen. Engangskopper er blant de 10 største funnene i den danske naturen. De er vanligvis laget av plast eller plastbelagt papir og brukes i gjennomsnitt bare i 15 minutter før de blir avfall. Se rapport fra Oceana her.
- Engangskopper av papir består ofte av papir og plastfolie (PLA-liner) som er vanskelig å skille fra hverandre. Derfor kan engangskopper sjelden resirkuleres. En gjenvinnbar plastkopp kan redusere CO2-utslippet med over 70 prosent sammenlignet med en engangskopp (Se rapport fra Eunomia). Når vi gjenvinner våre takeaway-kopper i stedet for å kaste dem etter kort tids bruk, unngår vi samtidig å produsere mye avfall.
- Forsøket med å etablere et sirkulært system som kan håndtere takeaway-emballasje i byområdet er et par skritt foran den europeiske lovgivningen om utvidet produsentansvar i 2025 (SUPD-direktivet) og støtter den nasjonale målsetningen om 50 prosent reduksjon av visse plastbaserte takeaway-emballasjer innen 2026.
Nøkkelord
Kontakter
Thea Hoff DamliPress Manager
Tel:+47 92209390Thedam@visitdenmark.comBilder
Følg pressemeldinger fra VisitDenmark Norge
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra VisitDenmark Norge på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra VisitDenmark Norge
Danmark blir vertskap for MICHELIN Guide Ceremony Nordic Countries7.11.2024 10:58:05 CET | Pressemelding
I 2025 og 2026 vil MICHELIN Guide Ceremony for de nordiske landene arrangeres i henholdsvis Odsherred og København. Dette toårige partnerskapet vil løfte fram Danmarks imponerende kulinariske utvikling fra jord til bord.
Danske julemarkeder 20245.11.2024 10:40:39 CET | Pressemelding
Opplev julens magi i Danmark, der byer og landsbyer forvandles til stemningsfulle vinterparadis. Når desember nærmer seg, er det tid for å omfavne den danske julehyggen. Spaser gjennom tradisjonelle julemarkeder fylt med lys, duft av krydder og varm gløgg, eller ta en tur på skøyter i den vinterlige skumringen. Smak på danske delikatesser som æbleskiver, julekaker og ris à la mande – og la deg inspirere av danskene som virkelig kan kunsten å skape julehygge.
Stine Goya kuraterer på Kunsten i Aalborg.29.10.2024 09:39:43 CET | Pressemelding
Den internasjonalt anerkjente moteskaperen Stine Goya kuraterer en ny utstilling på Kunsten Museum of Modern Art i Aalborg, hvor hun poetisk iscenesetter verk fra museets samling. Utstillingen utforsker temaer som separasjon, lengsel og drømmer gjennom et estetisk og intuitivt blikk. Hvis du kan se det jeg ser - Stine Goya x Kunsten kan opleves fra den 21. november.
Spiret ifra Børsen vises på Københavns Museum27.9.2024 10:06:32 CEST | Pressemelding
Københavns Museum setter fokus på Børsens historie og sporene etter den voldsomme brannen som rammet bygningen 16. april i år. I den nye utstillingen kan du nå se spiret fra den øverste delen av Børsens tårn, som mirakuløst overlevde den tragiske brannen som rammet denne ikoniske bygningen.
København blir vertskap for verdensmesterskapet i SUP9.9.2024 10:58:24 CEST | Pressemelding
København blir vertskap for det prestisjetunge ISA World SUP & Paddleboard Championship fra 16. til 22. september, hvor verdens beste utøvere skal konkurrere i byens ikoniske havneområder. Med spektakulære konkurranser og gratis tilgang for publikum, blir dette en folkefest som kan oppleves fra byens brygger eller fra egne båter og SUP-brett.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom