VisitDenmark Norge

Michelin-kokk skal forvandle CO₂ til fremtidens mat

Del

Rasmus Munk er kjent fra Michelin-restauranten Alchemist i København, og ble i 2024 kåret til verdens beste kokk av The Best Chef Awards. Han får nå en nøkkelrolle i et ambisiøst internasjonalt prosjekt som skal forvandle CO₂ til protein. Målet er å kunne brødfø over én milliard mennesker hvert år.

Mette Johnsen og Rasmus Munk
Mette Johnsen og Rasmus Munk Foto: Ulf Svane

Blir «air-to-table» den neste store mattrenden? Spora, innovasjonssenteret grunnlagt av Alchemist-kokken Rasmus Munk, spiller en sentral rolle i et globalt prosjekt som utvikler protein basert på CO₂. Prosjektet finansieres av Gates Foundation og Novo Nordisk Fonden.

– Vi er svært stolte over at to av verdens største fond har valgt oss som partner i dette ambisiøse prosjektet, som kan ha potensial til å brødfø mer enn én milliard mennesker årlig, sier Rasmus Munk.

Radikal tilnærming til matproduksjon

Spora har som partner en viktig rolle i det globale «Acetate to Food»-prosjektet, et banebrytende konsortium der forskningsinstitusjoner og private selskaper samarbeider om å omdanne CO₂ – en av de største klimasynderne – til et høykvalitetsprotein, uten å være avhengig av jordbruksjord.

Dette er en radikal ny tilnærming til matproduksjon, der ressurskrevende sukker i fermenteringsprosesser erstattes med CO₂-basert acetat (eddiksyre). Acetatet fungerer som næring for mikroorganismer, som igjen produserer protein som kan omdannes til næringsrike matvarer.

– Vi trenger konkrete løsninger som kan brødfø flere mennesker uten å legge ytterligere press på naturressursene våre. Da konsortiet startet for to år siden, virket mat basert på CO₂ som ren «science fiction». Innen de neste to årene kan vi forvente å se reelle matprototyper som skal testes av forbrukere. Konsortiet viser hva som er mulig med «biosolutions» når forskere og selskaper forener sine styrker og jobber mot et felles mål, sier Claus Felby, Vice President, Agri-Food i Novo Nordisk Fonden.

Oppgaven med å få de nye proteinene til å smake mer som mat enn som et eksperiment er gitt til Spora, innovasjonssenteret som Rasmus Munk etablerte i 2023.

– Vi står midt i en global mat- og klimakrise med et desperat behov for radikale løsninger. Denne teknologien har et enormt potensial til å endre hvordan vi produserer mat – og jeg ser frem til å bidra til å forvandle resultatene til næringsrik og, fremfor alt, velsmakende mat for fremtiden, sier Rasmus Munk.

Fra molekyler til mat

Sporas bidrag blir å kombinere gastronomisk innovasjon og vitenskapelig ekspertise i utviklingen av nye matprodukter som kan serveres på bord verden over – og samtidig bidra til å bekjempe sult og feilernæring i lavinntektsland.

– Målet er å utvikle produkter som både dekker globale ernæringsbehov og er bygget på lokale smaker og mattradisjoner. Det høres enkelt ut, men det er komplisert: å lage velsmakende, proteinrik hverdagsmat med lavt klimaavtrykk og bred appell – spesielt for familier i samfunn som trenger det mest, sier Mette Johnsen, CEO i Spora.

Ny teknologi med gjenkjennelige smaker

Maten skapes ikke bare i laboratoriet. Spora skal samarbeide med lokale kokker og familier for å studere matkultur og ernæringsbehov og sikre at de nye rettene tilpasses lokale smakspreferanser. Målet er ikke bare å skape bærekraftige alternativer, men mat som folk faktisk vil spise – igjen og igjen.

– Dette prosjektet handler ikke bare om ny teknologi. Det handler om å tenke nytt om hvordan vi forholder oss til global matproduksjon – og om å sikre at fremtidens mat blir bærekraftig, tilgjengelig og som virkelig smaker godt, sier Rasmus Munk.

-------------------------------------------------------------------

Fakta: 

  • Prosjektet finansieres med 162,2 millioner danske kroner (€21,7 millioner) fra Gates Foundation og Novo Nordisk Fonden, og skal pågå over to år (2025–2027).

  • Konsortiet består av:
    – Topsoe
    – Novonesis
    – Orkla Foods
    – Spora ApS
    – Novo Nordisk Foundation CO₂ Research Center (CORC)
    – Institut for Biologisk og Kemisk Ingeniørvidenskab, Aarhus Universitet
    – Institut for Fødevarevidenskab, Københavns Universitet
    – Institut for Fødevare- og Ressourceøkonomi, Københavns Universitet
    – Northwestern University
    – Copenhagen Process

Mer informasjon om prosjektet kan du lese her: novonordiskfonden.dk 

Last ned flere bilder her:  ALCHEMIST (filecamp.com)

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Mette Johnsen, CEO, Spora
Mette Johnsen, CEO, Spora
Foto: Jon Angelo Gjetting
Last ned bilde
Mette Johnsen og Rasmus Munk i Alchemists forskningskjøkken
Mette Johnsen og Rasmus Munk i Alchemists forskningskjøkken
Foto: Ulf Svane
Last ned bilde
Mette Johnsen og Rasmus Munk
Mette Johnsen og Rasmus Munk
Foto: Ulf Svane
Last ned bilde
Rasmus Munk, grunnlegger og kjøkkensjef ved Michelin-restauranten Alchemist i København
Rasmus Munk, grunnlegger og kjøkkensjef ved Michelin-restauranten Alchemist i København
Foto: Mathias Eis
Last ned bilde
Rasmus Munk, grunnlegger og kjøkkensjef ved Michelin-restauranten Alchemist i København
Rasmus Munk, grunnlegger og kjøkkensjef ved Michelin-restauranten Alchemist i København
Foto: Jonathan Hedrick
Last ned bilde
Mette Johnsen og Rasmus Munk
Mette Johnsen og Rasmus Munk
Foto: Mathias Eis
Last ned bilde

Lenker

Følg pressemeldinger fra VisitDenmark Norge

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra VisitDenmark Norge på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra VisitDenmark Norge

Michelin-stjerner 2025: Dansk gastronomi skinner sterkere enn noensinne18.6.2025 13:03:30 CEST | Pressemelding

Danmark bekreftet sin posisjon som en kulinarisk stormakt under utdelingen av Michelin-guide Nordens stjerner for 2025, som fant sted i vakre Anneberg Kulturpark i UNESCOs globale geopark Odsherred. Blant de fem nordiske landene var det dansk gastronomi som virkelig utmerket seg, med hele 6 av de 10 nyutnevnte ettstjerners restaurantene – noe som bringer det totale antallet Michelin-restauranter i Danmark opp i imponerende 37. Det er flest både når det gjelder antall restauranter og antall stjerner i hele Norden.

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye