Diakonhjemmet

Intensiv trening er effektivt for pasienter med betennelsessykdom i leddene

Del

I studien ExeHeart ved Diakonhjemmet sykehus har forskere avdekket at høyintensiv intervalltrening (HIIT) kan ha betydelige fordeler for pasienter med leddsykdom. 

En forsker måler en persons fysiske form
Intensiv trening kan være en trygg og effektiv treningsform for denne pasientgruppen, sier ph.d.-stipendiat Kristine Røren Nordén. Her tester hun formen hos en kollega, i forkant av studien. Kjell Håkon Larsen / Diakonhjemmet sykehus

Kristine Røren Nordén, har forsket på effekten av et 12-ukers HIIT-program, levert av fysioterapeuter i primærhelsetjenesten.

Resultatene indikerer at HIIT ikke bare er gjennomførbart, men også svært gunstig for pasienter med inflammatorisk leddsykdom.

– Det er oppmuntrende å se såpass store forbedringer i fysisk form over en relativt kort periode, sier Nordén.

Randomisert kontrollert studie

60 pasienter deltok ExeHeart studien. De ble tilfeldig delt inn i en kontrollgruppe og en treningsgruppe. Treningsgruppen fikk standard behandling pluss et 12-ukers individuelt tilpasset HIIT-program.

Resultatene etter tre måneder viste at treningsgruppen var i bedre fysisk form, målt som maksimalt oksygenopptak, sammenlignet med kontrollgruppen. Etter de første tre månedene og frem til et halvår etter oppstart av treningen, fikk ingen av deltakerne veiledet trening hos fysioterapeut. Likevel var forbedringen like stor i treningsgruppen etter seks måneder.

– Det er et veldig positivt funn som forteller at pasientene i treningsgruppen klarte å oppretthold gode aktivitetsvaner også etter at treningen hos fysioterapeuten ble avsluttet, forklarer Nordén.

Bedret form og høy toleranse for HIIT

– En bedring i fysisk form er viktig ettersom det har en direkte positiv innvirkning på den generelle helsen og senker risikoen for hjerte- og karsykdom hos disse pasientene, utdyper Nordén.

Studien undersøkte også effekt av HIIT på risikofaktorer for hjerte- og karsykdom og sykdomsaktivitet. Mens endringene i disse faktorene ikke var statistisk signifikante, understreker Nordén at selve den økte fysiske aktiviteten og forbedringen i fysisk form er viktige skritt i riktig retning.

Nordén fremhever også at det ikke var fare knyttet til høyintensiv trening for pasienten.

– Pasientene tålte intensiteten fint, og det var svært få uønskede hendelser. Dette indikerer at HIIT kan være en trygg og effektiv treningsform for denne pasientgruppen, sier hun.

Trening er god medisin

Dette gir nyttig innsikt i hvordan fysioterapeuter kan integrere HIIT for å fremme fysisk helse blant pasienter med slike sykdommer.

–Vi håper at disse funnene kan bidra til å forme fremtidige retningslinjer og behandlingsmetoder, avslutter Nordén.

Studien åpner for videre forskning på feltet og for potensiell integrering av HIIT i behandlingsprogrammer for personer med inflammatorisk leddsykdom.

Lenke til den publiserte artikkelen: https://rmdopen.bmj.com/content/10/1/e003440

Nøkkelord

Kontakter

Dokumenter

Lenker

Om Diakonhjemmet

www.diakonhjemmet.no
www.diakonhjemmethage.no

Følg pressemeldinger fra Diakonhjemmet

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Diakonhjemmet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Diakonhjemmet

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye