Norges nye midtpunkt
Hvem vil vel ikke være det nye årets midtpunkt? Nå kan du sjekke om du er nærmere enn du tror, i Kartverkets liste over norske kommuner og fylkers geografiske midtpunkt etter endringene 1. januar 2024.

Kommune- og regionendringene som trådte i kraft samtidig som nyttårsrakettene lyste opp himmelen, innebærer at vi nå har 357 kommuner og 15 fylker i Norge. Kartverket har en sentral rolle i å gjennomføre reformen, da vi forvalter eiendomsregisteret matrikkelen og grunnboka.
Men Kartverket forvalter sjølsagt også kart og geografisk informasjon. Det gjør at vi kan beregne hva som er midtpunktet i alle kommuner og fylker:
– Det er mange som tenker feil her, fordi de tar utgangspunkt i utstrekning og tror at punktet da må ligge midt mellom på nord/sør- og øst/vest-aksen. Arealtyngdepunktet er imidlertid noe annet. Det blir litt som forskjellen mellom gjennomsnitt og median, forklarer senioringeniør Martin Egger i Kartverkets landdivisjon.
Der kommunekartet balanserer
Forklaringa er slik: Fordi fylkes- og kommunegrenser gjerne følger fjell, fjorder og ferdselsårer, er arealene asymmetrisk fordelt. Et stort areal i sørvest vil dermed dra midtpunktet etter seg. Tenk derfor heller på midtpunktet som det stedet der en pappkopi av kommunekartet vil balansere på en pennespiss.
– Vår kartkilde er N50 kartdata, som er det samme kartgrunnlaget som du kjenner fra turkart. Informasjonen er også oppdatert i Kartverkets gratis kart-app «Hvor?». Husk derfor å oppdatere datafilene i appen, slik at de nye turkartene med riktige fylkesgrenser er tilgjengelig også når du er uten mobildekning, legger Egger til.
Artige utslag
Midtpunkter gjelder for øvrig alltid kun landareal inkludert øyer. Derfor må det en del forarbeid til for å beregne det.
Nettopp det at kun landarealene utgjør grunnlaget, gir beregningene noen rare utslag:
Det er to kommuner – Ålesund og Kinn – som er delt av en annen kommune, men begge likevel har det geografiske midtpunktet innenfor kommunen.
Derimot er det to andre kommuner – Vaksdal og Stad – som har arealtyngdepunktet plassert i nabokommunene.
Det geografiske midtpunktet for Finnmark fylke ligger bare et par mil unna grensa til Finland.
Alle veier fører gjennom Romerike
– Vi merker jo at det er en del interesse rundt temaet, særlig nå i forbindelse med at flere fylker nå ble delt opp igjen. Førstemann som henvendte seg til oss om spørsmålet, var faktisk en journalist fra Romerikes blad som lurte på midtpunktet til Akershus. Så da måtte vi sette oss ned for å beregne, forteller Egger.
Og i likhet med det gamle Romerriket, ligger sjølsagt Akershus’ midtpunkt på Romerike: Nærmere bestemt på Børke øst for Skedsmokorset, ikke langt unna veien E6 som fører til Romeriket, uansett om du kommer fra nord eller sør.
Du finner listene med norske fylkers og kommuners midtpunkt på Kartverket.no, der du også kan se hva som er Norges geografiske midtpunkt.
Nøkkelord
Kontakter
Sissel KanstadPresseansvarlegKommunikasjonsavdelinga i Kartverket
Tel:51 85 88 28Tel:99 51 38 48sissel.kanstad@kartverket.noBilder


Lenker
Om oss
Kartverket blei etablert i 1773 og er den eldste tekniske etaten i Noreg som framleis er i drift. Oppgåvene våre har endra seg i takt med digitaliseringa av samfunnet. Vi er ei moderne og innovativ verksemd med blikk for framtida.
Følg pressemeldinger fra Kartverket
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Kartverket på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Kartverket
Kraftsamler seg for flysikkerheten28.3.2025 10:57:20 CET | Pressemelding
Kraftbransjen jobber på spreng for å nå fristen 1. juli, da alt av lavspentnettet og andre luftfartshindre skal være registrert i Nasjonalt register over luftfartshindre (NRL). Korrekt register gjør det tryggere å fly.
Norges mest øde steder i hver kommune6.3.2025 11:07:47 CET | Pressemelding
Kartverket har telt og talt og laget en liste over hvilket punkt på land i hver kommune som ligger lengst unna menneskelig infrastruktur. Sjekk hvor det mest øde stedet i din kommune er.
Stor kraft i kart og kartdata for samfunnet17.1.2025 14:57:39 CET | Pressemelding
Store nasjonale satsinger på effektivisering og digitalisering av Norge skjer fra Hønefoss, også data som er av samfunnskritisk betydning for nasjonal kontroll og sikkerhet og beredskap.
Sikrere seilas inn mot Bodø havn16.1.2025 14:58:23 CET | Pressemelding
Innseilingen til Bodø havn blir enda tryggere og sikrere etter at Kartverket denne uken ga ut flere høyoppløselige kartfliser i det digitale sjøkartet, som gir bedre oversikt over dybdeforholdene i havnen.
Aldri målt høyere havnivå flere steder langs kysten14.1.2025 14:10:43 CET | Pressemelding
Vannstand og havnivå i Norge 2024 oppsummert: Vi opplevde rekordtidlig stormflo og høyere gjennomsnittlig vannstand langs deler av kysten. En ny rapport om havnivå viser at vi må forberede oss på at havet stiger også langs norskekysten.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom