Slik redder du maten når strømmen går
Ved strømbrudd er det enkle ting du kan gjøre for å redde maten. En frossen steik er ypperlig som kjøleelement.
![Anette Fjelleng Hansen, kokk og matfaglig rådgiver i MatPrat. Foto: matprat.no](/data/images/public/17847931/18036959/61b29fa2-6dd4-4f0e-abfa-975ee6452848-w_720.jpg)
– Selv om strømmen har gått vil det ta noe tid før temperaturen i kjøleskapet stiger. Varene som allerede ligger der, holder kjøleskaptemperatur og det er derfor lurt å åpne kjøleskapet minst mulig. Jo mer du åpner det, jo mer forsvinner kjølingen ut, sier Anette Fjelleng Hansen, kokk og matfaglig rådgiver i MatPrat.
– Det vil heller ikke være lurt å legge inn noen nye varer fra butikken, da dette vil øke temperaturen noe i kjøleskapet.
I tillegg til disse to rådene, har hun følgende anbefalinger for å ta vare på maten du har i kjøleskapet og fryseren ved et strømbrudd:
Legg inn kjøleelementer
Har det gått noe tid siden strømbruddet og du er usikker på om kjøleskapet holder under 4 grader, kan du legge inn kjøleementer fra fryseren, eller for eksempel et større stykke fryst kjøtt for at temperaturen skal holde seg nede. Store stykker kjøtt tar lengre tid å tine, og forhåpentligvis er strømmen tilbake når søndagssteiken er tint.
Tilbered enkelte matvarer først
Mange matvarer holder seg greit selv om temperaturen stiger noe over 4 grader (frukt, grønnsaker, syltetøy og enkelte pålegg). Det man derimot skal være litt forsiktig med er lett bedervelige matvarer som for eksempel kyllingfilet og fisk. Det blir ikke automatisk dårlig over 4 grader, men her kommer det litt an på hvor lenge det ligger uten kjøling. Dersom man ønsker å unngå å kaste dette, er det lurt å tilberede det og spise det, ved hjelp av primus eller grill. Primus kan brukes innendørs i godt ventilerte rom.
Bruk terrassen
Om strømmen blir borte lenge og man vet at temperaturen i kjøleskapet er over 4 grader, bør man lagre matvarene i en kald kjeller, eller ute på terrassen når temperaturen er lavere der.
Avispapir rundt fryste matvarer
Når det gjelder fryseren, er det også det samme som ved kjøleskap. Fryseren kan holde lenge på kulden, så lenge den holdes lukket. Matvarer som er fryste holder også lenge på kulden dersom man pakker dem inn i avispapir. Her må man gjøre en vurdering etter størrelse på fryser og hvor mye man har i fryseren. En dypfryser kan stå mye lengre uberørt uten problemer enn en liten kjøleskapsfryser.
Bruk sansene
Bruk sansene dine godt - se, lukt og smak på ting om du er usikker. Med lett bedervelige matvarer og rester man har lagret i kjøleskapet lenge, er det bedre å være på den sikre siden og avstå fra å spise disse.
Se opp for lekkasjer
Det man bør være litt oppmerksom på er at en del frysere (mulig også noen kjøleskap) kan avgi en del vann i beholdere bak. Så her må man følge med så det ikke blir lekkasje.
Kontakter
Cathrine UdeKommunikasjonsrådgiver
Tel:93802707cathrine.ude@matprat.noOm MatPrat
MatPrat er Opplysningskontoret for egg og kjøtt. Gjennom MatPrat bidrar vi med matinspirasjon, -informasjon og -kunnskap. MatPrat er merkenøytralt og vi jobber på oppdrag fra den norske egg-og kjøttproduserende bonden.
Følg pressemeldinger fra MatPrat
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra MatPrat på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra MatPrat
Ikke glem kjøleskapet før du drar på ferie3.7.2024 11:05:45 CEST | Pressemelding
Mange skal straks ut på ferie og en som ikke skal på tur, det er kjøleskapet ditt. MatPrat-kokken, Anette Fjelleng Hansen, gir deg tipsene til hva du lager av det du har igjen og hvilke matvarer du ikke må glemme i kjøleskapet før du stikker på ferie.
Dette serverer du til fotball-EM13.6.2024 07:40:00 CEST | Pressemelding
Server bratwurst i ølbad for en tysk fulltreffer, og albondigas om du heier på Spania. Er du fan av både Italia og Tyrkia, er kebabpizza stang inn. Her er EM-menyen for kompisgjengen.
Befolkningens grillfavoritter er burgere og pølser31.5.2024 07:00:00 CEST | Pressemelding
Sommeren nærmer seg, og de unge er ivrige etter å fyre opp grillen. En fersk undersøkelse fra MatPrat, utført av YouGov viser at pølser og burgere til enhver tid er de mest populære rettene på grillen i Norge.
Gjør grillen klar før 17.mai med disse tipsene!13.5.2024 07:00:00 CEST | Pressemelding
17.mai nærmer seg, og det er på tide å gjøre klar grillen for en ny sesong med grillglede. Ifølge kokk Anette Fjelleng Hansen i MatPrat er det flere viktige ting å huske på for å sikre at grillen er i toppform. Anette griller ofte og gjennom hele om sommerhalvåret, ofte opp til 5 – 6 ganger i uka. Hun har de beste tipsene for å gjøre grillen i ordentlig stand til sesongen.
Livskvalitet er viktigere enn vektnedgang når unge velger kosthold6.5.2024 07:00:00 CEST | Pressemelding
Nordmenn under 30 år oppgir at økt livskvalitet er det som i størst grad motiverer dem til å følge et bestemt kosthold eller en type diett. Det kommer frem i en ny undersøkelse fra MatPrat utført av Opinion der 1600 ble spurt om sitt forhold til kosthold og dietter.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom