Kvinner får dårlig samvittighet av å spise i julen
I en ny undersøkelse kommer det frem at mange kvinner sliter med matskam i høytiden. 2 av 3 kvinner under 45 år sier de får dårlig samvittighet av alt julematen.

Totalt svarer over halvparten av befolkningen at de i forbindelse med alle festlighetene i desember får dårlig samvittighet for å spise for mye usunn mat, men verst står det til med yngre kvinner - der svarer hele 65 prosent at de kjenner ekstra på den dårlige følelsen etter at de har kost seg med julemat.
Dette viser en landsrepresentativ undersøkelse utført av Norstat på vegne av Opplysningskontoret for Meieriprodukter (Melk.no).
Ernæringsrådgiveren i Melk.no mener det er synd at mat i økende grad blir forbundet med skam og dårlige følelser, snarere enn matglede og kos.
- Mange av oss opplever å stå i en spagat hele desember mellom hyggelige sammenkomster med mye god mat og drikke på den ene siden, og et uromoment av angst og frustrasjon rundt matgildet på den andre siden, sier Terese Glemminge Arnesen i Melk.no.
Et godt råd ifølge ernæringsrådgiveren er å tenke på at det ikke er mellom jul og nyttår som er avgjørende, men heller maten man spiser mellom nyttår og jul som virkelig teller.
– For å ha et sunt kosthold generelt, kommer du langt med helt vanlig mat kombinert med sunne måltidsvaner og fysisk aktivitet. En passelig mengde grove kornprodukter, meieriprodukter, kjøtt og fisk, og rikelig med frukt og grønnsaker, sier Glemminge Arnesen.
Kostholdsrådgiveren mener det er positivt å ha fokus på helse og kosthold, men at det derimot ikke er sunt om julen blir en tid hvor mange kjenner på skam og forvirring fremfor matglede.
– Det er synd at så mange sitter igjen med dårlig samvittighet i en tid hvor det skal være lov å kose seg litt ekstra og kjenne på den gode matgleden, avslutter Glemminge Arnesen.
Spørsmål: «Desember er en måned med adventstid, julebord, juleselskaper, nyttårsfeiring og andre festligheter. Har det, i forbindelse med disse festlighetene, hendt at du har fått dårlig samvittighet for at du har spist for mye usunn mat?
Svar |
Alle |
Menn 18-45 |
Kvinner 18-45 |
Menn 46+ |
Kvinner 46+ |
Får dårlig samvittighet |
|||||
Ja, ofte |
16 |
18 |
27 |
8 |
13 |
Ja, noen ganger |
35 |
35 |
37 |
31 |
38 |
TOTALT |
51 |
53 |
64 |
39 |
51 |
Nei |
47 |
44 |
34 |
60 |
48 |
Vet ikke |
2 |
3 |
2 |
1 |
1 |
100 |
100 |
100 |
100 |
100 |
Kontakter
Stine WickmannKommunikasjonsrådgiverMelk.no
Tel:48891999stine@melk.noTerese Glemminge ArnesenErnæringsrådgiver, presseansvarlig
Tel:951 95 129terese@melk.noOm Opplysningskontoret for Meieriprodukter
Opplysningskontoret for Meieriprodukter (Melk.no) er landets fremste kompetansesenter for merkenøytral informasjon om melk og meieriprodukter. Vårt oppgave er å øke kunnskapen om melk og meieriprodukter basert på et faglig, vitenskapelig grunnlag. Melk.no besitter oppdatert faglig innsikt og analyser av ernæringsforskning, forbruksmønstre og holdninger. På melk.no finner du artikler, tips og råd, fakta og nyttige oppskrifter.

Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter
Lag påskens beste vafler – og unngå matsvinn14.4.2025 07:00:00 CEST | Pressemelding
Nystekte vafler bidrar til hyggelig påskestemning – enten du er på fjellet, ved sjøen, i byen eller bare vil gjøre noe koselig sammen med familie og venner. Og når ferien går mot slutten og det fortsatt står melk, yoghurt eller rømme igjen i kjøleskapet, er vaffelrøra en enkel og smakfull redning.
Yoghurt naturell i vinden: Opp 40 % siden 202010.4.2025 07:00:00 CEST | Pressemelding
Yoghurt naturell vokser kraftig i popularitet. Nye tall fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter viser at salget har økt med 40 prosent siden 2020. Bare det siste året steg volumet med 17 prosent. I 2024 ble det solgt over 13 700 tonn yoghurt naturell i Norge.
Melk med smak tar av – 37 % økning siden 202021.3.2025 07:00:00 CET | Pressemelding
Nordmenn elsker melk med smak! Salget har økt med 37 % på fire år, ifølge Opplysningskontoret for melk og meieriprodukter (MELK). Den tradisjonelle sjokolademelken er fortsatt den store favoritten, men bransjen har vært rask til å følge nye trender og skape flere smakfulle alternativer.
Brunosten er tilbake – flere får smaken på nasjonalosten7.3.2025 07:00:00 CET | Pressemelding
Etter flere år med nedgang gjør brunosten comeback. Tall fra Opplysningskontoret for melk og meieriprodukter (MELK) viser at salget har økt med 9,2 % de siste to årene. Nasjonalosten er igjen en favoritt på nordmenns brødskiver.
Melketrend: Økologisk helmelk opp 25 prosent20.2.2025 08:36:52 CET | Pressemelding
For første gang på mange år øker melkeforbruket i Norge, og økologisk melk leder an i veksten. Tall fra Opplysningskontoret for melk og meieriprodukter (MELK) viser at salget av økologisk helmelk har skutt i været med hele 25,3 % i 2024, mens konvensjonell helmelk økte med solide 6,1 % fra året før. Helmelk er den største kategorien innen økologisk melk.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom