Afghanistan - ett år siden hjelpearbeid-forbud
Det har gått et år siden etter forbudet mot kvinnelige afghanske hjelpearbeidere i Afghanistan. – Det finnes fortsatt lyspunkter, sier Victoria Korsnes Nordli i CARE Norge.

– Våre kvinnelige kollegaer er en kritisk del av vår organisasjon og vårt programarbeid. Vi ble nødt til å midlertidig stanse vårt arbeid i desember i fjor. Vi kan ikke levere nødvendig nødhjelp uten dem, sier Victoria Korsnes Nordli, seniorrådgiver i CARE Norge og landansvarlig for Afghanistan.
I midten av januar i år kunne CARE kunne gjenoppta noen av våre programmer etter at det ble åpnet opp for at kvinner kan jobbe innen helsesektoren.
– Afghanistan er rammet av omfattende humanitære kriser de siste årene. Svært mange lever med matusikkerhet eller mangel på utstyr til å håndtere kalde vintre, og er avhengige av nødhjelp. Derfor var det avgjørende at vi – og andre humanitære organisasjoner – kunne fortsette vårt arbeid i landet, sier Nordli.
Nordli kom nylig hjem fra en reise i Afghanistan, der hun besøkte noen av CAREs programmer i landet.
– Det gjorde sterkt inntrykk på meg å snakke med folk som virkelig står på for å skape et godt liv for seg og familien, i en ekstremt vanskelig situasjon. Det finnes fortsatt lyspunkter, sier Nordli.
Økende behov for nødhjelp
De humanitære behovene i Afghanistan har lenge vært store, og nådde nye høyder i 2023. I en briefing til FNs sikkerhetsråd i slutten av desember kom det fram at mer enn 29 millioner mennesker nå trenger nødhjelp. Det er én million mer enn i starten av 2023.
I oktober ble Herat-provinsen vest i Afghanistan rammet av tre jordskjelv i løpet av bare åtte dager – alle med en styrke på 6,3. Om lag 3.000 mennesker mistet livet i jordskjelvet, og mer enn 40.000 hus ble ødelagt. Nå bor tusenvis av familier i midlertidige boliger og telt, hvor de er utsatt for iskalde vintertemperaturer.
– Vi vet at naturkatastofer som denne ofte fører til langvarig krise for de som er rammet. Det tar tid å bygge opp igjen hele lokalsamfunn som har rast sammen, sier Nordli.
Behovene til kvinner og jenter er spesielt store, og dette er en prioritet for CARE også i responsen på jordskjelvene. Jordskjelvet rammet kvinner spesielt hardt – 6 av 10 omkomne er kvinner.
– Afghanske kvinner har ikke lenger lov til å ta høyere utdanning. De har begrenset bevegelsesfrihet, og det er begrenset hva slags arbeid de kan ha utenfor hjemmet. Mange befant seg inne i husene da de raste sammen, og flertallet av de sårede er kvinner. Det blir også vanskeligere for kvinner å få den hjelpen de trenger når kriser rammer, sier Nordli.
CARE har blant annet delt ut hygieneprodukter spesielt tilpasset kvinners behov.
– Når det er færre kvinnelige hjelpearbeidere, blir det vanskeligere for kvinner å få informasjon og tjenester de trenger, noe som også setter kvinner i større risiko. For å nå frem til kvinner og jenter, er vi avhengig av våre kvinnelige ansatte. Det har vært helt avgjørende at de har fått lov å fortsette å arbeide, selv om det er med begrensninger, sier Nordli.
CARE sitt arbeid i Afghanistan:
- CARE har vært tilstede i Afghanistan siden 1961. Organisasjonen jobber både med humanitær bistand og langsiktig utviklingshjelp
- CARE har utviklingsprosjekter rettet mot utdanning, helse og livsvilkår.
- I dag drifter CARE også 30 mobile helseteam i 7 provinser.
- Det humanitære arbeidet redder liv, reduserer sårbarhet og hjelper lokalsamfunn med å forberede seg for eventuelle fremtidige kriser.
Nøkkelord
Kontakter
Hilde Sofie PettersenLeder for kommunikasjon og samfunnCARE Norge
Tel:47370190hildesofie.pettersen@care.noCARE er en av verdens største hjelpeorganisasjoner, og jobber i mer enn 100 land globalt.
Følg pressemeldinger fra CARE
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra CARE på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra CARE
Nødhjelp deles ut mens dødstallene stiger i Myanmar4.4.2025 13:11:05 CEST | Pressemelding
De katastrofale følgene av jordskjelvet blir tydeligere for hver time som går, forteller CARE i Myanmar.
Jordskjelvet i Myanmar: Etterlater kvinner i stor fare2.4.2025 15:56:14 CEST | Pressemelding
Når folk søker tilflukt på gata, øker risikoen for at jenter og kvinner utsettes for vold og overgrep betydelig.
Jordskjelvet i Myanmar: Vanskelig hjelpearbeid31.3.2025 15:05:59 CEST | Pressemelding
Mangel på drivstoff og strøm hindrer hjelpearbeidet. – Gjør det vanskelig å få på plass god nok kommunikasjon til å sikre en effektiv hjelpeinnsats, sier Kaj-Martin Georgsen i CARE Norge
Jorskjelv i Myanmar: Hører folk rope under ruinene28.3.2025 15:54:29 CET | Pressemelding
CAREs ansatte forteller om hjerteskjærende scener og kaos i jordskjelvrammede Myanmar.
Helsesenter i Gaza ødelagt av israelske angrep28.3.2025 07:00:00 CET | Pressemelding
– Rommet for å hjelpe folk raseres, sier Gudrun Bertinussen, utenlandssjef i CARE Norge.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom