Marfo blir en del av Miljødirektoratet fra 2024
Miljøforvaltningens arbeid mot forsøpling blir samlet i én etat når Senter mot marin forsøpling (Marfo) blir en del av Miljødirektoratet.

– Miljødirektoratet får nå en egen seksjon i arbeidet mot marin forsøpling. Det vil styrke det nasjonale arbeid med å redusere forsøpling og plastforurensning i naturen, sier direktør Ellen Hambro i Miljødirektoratet.
Hindre marin forsøpling
Miljødirektoratet har fra før av flere oppgaver relatert til marin forsøpling, avfallshåndtering og sirkulær økonomi. Vi utarbeider regelverk for å begrense at plast ender opp som forsøpling, blant annet gjennomføring av EØS-avtalens regler om engangsartikler i plast og produsentansvar for utstyr i plast fra akvakultur og fiskeri.
– Det er mange faglige synergier mellom oppgavene i Marfo og oppgaver vi allerede har. Vi ønsker våre nye medarbeidere fra Svolvær velkommen i Miljødirektoratet. De vil bidra til å styrke både kompetanse og innsats i arbeidet mot marin forsøpling og forebygging av forsøpling fra sjøbaserte kilder, sier miljødirektør Ellen Hambro.
Fra egen etat til Miljødirektoratet
Marfos hovedformål er å være et kompetansesenter for renere hav gjennom redusert marin forsøpling. Sentrale oppgaver de tar med seg inn i Miljødirektoratet er:
- Kunnskapsoversikt om forekomst og opprydding av marin forsøpling, bidra til koordinert opprydding, faglig rådgivning og formidling, samt noe internasjonalt arbeid relatert til dette.
- Lede et statlig samarbeidsforum for opprydding av marin forsøpling og et samordningsråd nasjonalt.
- Saksbehandle tilskuddsordning mot marin forsøpling.
- Forvalte verktøyene "Rent hav" og "Rydde" som tilrettelegger for koordinert opprydding.
- Koordinere arbeidet med overvåking av marin forsøpling på Ospar-strender.
- Formidle kunnskap marin forsøpling og opprydding til relevante målgrupper.
Fortsetter i Svolvær
Senter mot marin forsøpling opphører som et eget forvaltningsorgan når omstillingen trer i kraft 1. januar 2024. De miljøfaglige oppgavene vil inngå i en nyopprettet seksjon. De ansatte vil fortsatt ha kontorsted i Svolvær.
Omstillingen ble vedtatt i statsbudsjettet for 2024.
Nøkkelord
Kontakter
PressevaktPressevakta svarer på førespurnader frå pressa mandag til fredag
Bemanna mellom klokka 8 og 15.45 frå 15. september til 14. mai, mellom klokka 8 og 15 frå 15. mai til 14. september.
Lenker
Om oss
Miljødirektoratet jobber for et rent og rikt miljø
Våre hovedoppgaver er å redusere utslipp av klimagasser, forvalte norsk natur og hindre forurensning. Vi er et statlig forvaltningsorgan underlagt Klima- og miljødepartementet. Vi har i underkant av 700 ansatte ved våre to kontorer i Trondheim og Oslo, og ved Statens naturoppsyn (SNO) sine lokalkontor.
Følg pressemeldinger fra Miljødirektoratet
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Miljødirektoratet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Miljødirektoratet
38 prosjekter skal gi bedre vannmiljø i Oslofjorden14.4.2025 10:14:10 CEST | Pressemelding
20 millioner kroner er tildelt prosjekter som vil bedre vannmiljøet for fisk og andre levende organismer i nedbørfeltet til Oslofjorden og i selve fjorden. Det er første gang det gis tilskudd over statsbudsjettet øremerket restaurering av vannmiljøet i disse områdene.
86 kommuner og fylker vil ha Klimasats-støtte9.4.2025 08:40:04 CEST | Pressemelding
Kommuner og fylkeskommuner i alle landsdeler har i 2025 søkt om 298 millioner kroner i støtte til lokale klimatiltak. Se her hva din kommune har søkt om.
86 kommunar og fylke vil ha Klimasats-støtte9.4.2025 08:40:04 CEST | Pressemelding
Kommunar og fylkeskommunar i alle landsdelar har i 2025 søkt om 298 millionar kroner i støtte til lokale klimatiltak. Sjå her kva kommunen din har søkt om.
15 prosent mindre oksygen i vestlandsfjorder på 30 år8.4.2025 07:04:10 CEST | Pressemelding
Oksygennivået i Sognefjorden og andre vestlandsfjorder er redusert med rundt 15 prosent på 30 år. Dette skyldes klimaendringer og økte utslipp.
15 prosent mindre oksygen i vestlandsfjordar på 30 år8.4.2025 07:04:10 CEST | Pressemelding
Oksygennivået i Sognefjorden og andre vestlandsfjordar er redusert med rundt 15 prosent på 30 år. Dette kjem av klimaendringar og auka utslepp.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom