Kalkun er fortsatt nyttårsfavoritten
1 av 3 planlegger å spise kalkun på nyttårsaften i år, det viser MatPrats årlige juleundersøkelse utført av Opinion. Men hva menyen blir på nyttårsaftenen er ikke like tradisjonsbundet som på julaften.

Kalkun mest populært
På spørsmål om hva du kommer til å spise på nyttårsaften i år, fordeler svarene seg slik:
- 32 % - Kalkun
- 30 % - Vet ikke
- 14 % - Pinnekjøtt
- 5 % - Ribbe
- 5 % - Biff/helstekt indre/ytrefilet
– Når det gjelder nyttårsmiddagen ser vi at ritualene ikke er like rigide som på for eksempel julaften. På julaften er det sterke tradisjoner rundt hva man spiser, mens nyttårsaften er ikke tradisjonene like sterke og folk føler nok de står friere til å velge. Likevel er det klare forventninger om å spise god mat, sier Anne Zondag, samfunnanalytiker i MatPrat.
På nyttårsaften er det mer rom for å variere på hva som settes på bordet.
– Mange voksne og yngre velger å feire nyttårsaften sammen med venner, naboer eller familie. Hvem som sitter rundt bordet varierer i større grad denne kvelden enn for eksempel på julaften. På julekvelden tar man med seg tradisjoner fra barndommen, men så er nyttårsaften en kveld man setter mer av sitt eget preg på. For eksempel så kan man velge friere blant retter og festmat man liker godt, du kan tilpasse det bedre til gjestene, både når det gjelder meny og antall, sier Zondag.
Yngre som i størst grad spiser kalkun på nyttårsaften
– En morsom ting vi ser i undersøkelsen det er de yngste, de mellom 18 og 25, som i størst grad forteller at de spiste kalkun i fjor og som har lyst til å spise det i år. Forklaringen på dette er nok flere, forteller Zondag.
Mye av det handler om assosiasjoner og kulturelle referanser til årets siste kveld.
– Jeg tror at de er inspirert av amerikansk kultur hvor kalkunen ofte løftes frem som det mest naturlige valget på både thanksgiving og nyttårsaften. Det andre poenget er at kalkunen for mange nordmenn er den retten som tydeligst fremkaller assosiasjoner til nyttårsaften. På denne måten vil folk uten lang materfaring gripe til de mest åpenbare matkoblingene til kvelden når det skal stille i stand til nyttårsaften, kanskje for først gang, sier Zondag.
– Det er mer mangfold å spore på tallerkenen på nyttårsaften, men det er de mer åpenbare koblingene til nyttårsaften som de unge kaster seg over, avslutter Zondag.
Nøkkelord
Kontakter
Jonas Eide HollundKommunikasjonssjefMatPrat
Tel:92646685jonas.hollund@matprat.noBilder

Om MatPrat
MatPrat er Opplysningskontoret for egg og kjøtt. Gjennom MatPrat bidrar vi med matinspirasjon, -informasjon og -kunnskap. MatPrat er merkenøytralt og vi jobber på oppdrag fra den norske egg-og kjøttproduserende bonden.
Følg pressemeldinger fra Matprat
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Matprat på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Matprat
Vårrengjøring i fryseren: Hvor lenge holder maten?7.4.2025 08:45:00 CEST | Pressemelding
Når var sist gang du kikket inn i fryseren? Og har du mat som har ligget så lenge at den husker din første skoledag? Da er det på tide med en vårrengjøring, mener Matprat-kokken Anette Fjelleng Hansen, som forteller deg hvordan du oppbevarer maten og hvor lenge den holder seg i fryseren for best mulig resultat.
Matprat inngår brødsamarbeid – skal inspirere forbrukerne30.1.2025 09:00:00 CET | Pressemelding
Matprat har inngått et samarbeid med aktører i brød- og bakeribransjen* for å minne forbrukere på hvor anvendelig, smakfullt og næringsrikt brød er. Første steget for å få til nettopp dette, er en sandwich-kampanje.
Kalkun fortsatt på topp27.12.2024 07:30:00 CET | Pressemelding
En av tre oppgir at de skal spise kalkun på nyttårsaften i år. Det viser MatPrats årlige juleundersøkelse, utført av Opinion. Nesten like mange vet ikke hva nyttårsmenyen blir ennå.
24 nye lyspunkter for norsk matproduksjon i 202418.12.2024 08:00:00 CET | Pressemelding
2024 har for alvor vist oss at norsk matproduksjon må styrkes for å gjøre Norge mindre sårbar i en tid preget av ekstremvær, geopolitisk usikkerhet og naturtap. MatPrat har samlet 24 lyspunkter fra året som viser at norsk matproduksjon tar viktige steg mot å bli mer bærekraftig.
– Folk tar fortsatt feil om ribbefettet17.12.2024 07:40:00 CET | Pressemelding
Om det er saftig ribbe med sprø svor du er ute etter, er fettet under svoren helt avgjørende. Men det er det bare en liten andel av ribbekjøperne som vet. Resten tar feil når de handler årets juleribbe.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom