Mattilsynet skal revidere de største oppdrettsselskapene
De store utfordringene med dyrevelferd og -helse i oppdrettsnæringen er godt dokumentert, blant annet av Riksrevisjonen. Mattilsynet vil i 2024 ta i bruk nye tilsynsmetoder for å følge opp. I løpet av året skal Mattilsynet revidere seks av de største oppdrettsselskapene og føre kontroll med deres eget arbeid med dyrevelferd og -helse.

Antall sykdomsutbrudd i oppdrettsnæringen øker og stadig flere fisk dør. Mattilsynet skal nå undersøke om de største oppdrettsselskapene har systemer, rutiner og internkontroll som oppfyller regelverkskravene rundt dyrevelferd og -helse.
– De største oppdrettsselskapene eier flest fisk. Vi mener at en bedring på systemnivå hos disse selskapene vil føre til økt velferd for flest dyr. Eventuelle avvik eller forbedringspunkter skal følges opp i alle ledd i selskapet, sier administrerende direktør i Mattilsynet Ingunn Midttun Godal.
Det er oppdrettsselskapene som er dyreeiere, og dermed har ansvar for fiskens helse og velferd. Godal understreker at god helse og velferd hos fisken er en forutsetning for videre utvikling av oppdrettsnæringen.
Seks planlagte revisjoner i 2024
Revisjonene vil rettes mot det styrende leddet i oppdrettsselskapene, og tilpasses utfordringer og drift i hvert enkelt selskap.
– Revisjonsteamet er en del av vårt arbeid med å få på plass nye og mer treffsikre tilsynsmetoder, som skal bidra til å bedre fiskens velferd og helse, sier Godal.
Revisjonene kommer til å basere seg på Mattilsynets prioriteringer for tilsyn i 2024, og vil blant annet handle om biosikkerhet og dyrevelferd i forbindelse med gjennomføring av avlusing.
De seks selskapene som skal revideres i 2024, er valgt ut etter følgende kriterier:
- Størrelse målt i antall fisk. Store aktører har en større påvirkning på den totale fiskevelferden og -helsen.
- Et helhetsbilde basert på hendelser, lusetall, dødelighet og regelverksbrudd.
Revisjonsrapportene vil bli publisert
Revisjonsrapportene vil bli publisert på Mattilsynets nettsider i etterkant av hver enkelt revisjon.
– Vi ønsker å bidra til økt felles læring i næringen. Vi forventer at alle oppdrettsselskap følger opp og tar lærdom av funnene som gjøres kjent gjennom rapportene, sier Godal.
Første revisjonsrapport vil etter planen bli publisert i mars.
Kontakter
Andre henvendelser: Mattilsynets sentralbord
Vintertid: 09:00-11:00 og 12:00-15:00
Sommertid: 09:00-11:00 og 12:00-14:30 (15. mai til 15. september)
Mediehenvendelser: Mattilsynets pressevakt (kl. 08.00 - 22.00, ikke SMS. Etter arbeidstid og i helger besvares i utgangspunktet kun hastesaker.)
Tel:469 12 910pressevakt@mattilsynet.noBilder

Om oss
Mattilsynet er eit statleg, landsdekkjande forvaltingsorgan som er med på å sikre forbrukarane trygg mat og trygt drikkevatn. Vi skal fremje folke-, plante- , fiske- og dyrehelse, miljøvennleg produksjon og etisk forsvarleg hald av fisk og dyr. Mattilsynet har også oppgåver i høve til kosmetikk og legemiddel og fører tilsyn med dyrehelsepersonell.
Mattilsynet sine roller er å utarbeide framlegg til, forvalte og rettleie om regelverk, føre eit risikobasert tilsyn, formidle informasjon og kunnskap og ha beredskap. Mattilsynet skal gi faglege råd til Landbruks- og matdepartementet, Nærings-og fiskeridepartementet og Helse- og omsorgsdepartementet.

Følg pressemeldinger fra Mattilsynet
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Mattilsynet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Mattilsynet
Ny organisering i Mattilsynet fra 1. mai2.5.2025 09:36:24 CEST | Pressemelding
Fra 1. mai endrer Mattilsynet organiseringen fra fem geografiske regioner til fire nasjonale tilsynsdivisjoner og et hovedkontor med direktoratsfunksjoner.
Øker tiltakssonen for blåtunge28.4.2025 14:00:27 CEST | Pressemelding
Mattilsynet forventer økt forekomst av blåtunge hos drøvtyggere i år. Derfor utvider vi området med tiltak, som vi håper skal bidra til å begrense spredningen av den alvorlige dyresykdommen. Blåtunge smitter ikke til mennesker, hverken via dyr eller mat.
Ingen funn av MRSA i norske svinehold på fem år20.3.2025 13:00:39 CET | Pressemelding
Heller ikke i 2024 ble det påvist MRSA-bakterier i norske svinehold. Det viser at Norge har lykkes med å forebygge introduksjon og etablering av bakterien som er motstandsdyktig mot flere typer antibiotika.
Mange salmonellapåvisninger hos katt – hold katten ute av fjøset19.2.2025 09:33:34 CET | Pressemelding
Mattilsynet har de siste ukene fått mange meldinger om katter som er smittet av salmonella, nærmere bestemt Salmonella Typhimurium. Det er sannsynlig at smitten kommer fra ville fugler.
Svin med forhøyet vitamin D har gått til mat8.2.2025 21:40:23 CET | Pressemelding
Torsdag ble over 600 tonn egg trukket fra markedet grunnet risiko for høyt innhold av vitamin D. Dette skjedde som følge av en feildosering hos Felleskjøpet Agri i fôr til verpehøns og svin. Nortura har nå informert Mattilsynet om at kjøtt fra ca. 200-300 svin som har spist fôr med forhøyet vitamin D, har gått til mat før feildoseringen ble avdekket. Selv om foreløpige beregninger viser at det ikke er akutt helserisiko knyttet til konsum, ser Mattilsynet alvorlig på at dette har skjedd.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom