UiO - Naturhistorisk museum

Nå blomstrer en helt spesiell orkidé i Botanisk hage

Del

Du kan nå se den spøkelseshvite orkidéen Angraecum longicalcar titte frem blant regnskogslandskapet i Victoriahuset. Blomsten er en påminnelse om at den lunefulle naturen, faktisk er ganske forutsigbar.

Bildet av hvit orkidee
Orkidéen Angraecum longicalcar blomstrer i Victoriahuset i Botanisk hage Foto: NHM/ ved Carmen Tyndale From Dalseng NHM

Når blomster spår fremtidens oppdagelser
Denne orkidéen gjemmer nemlig den søte nektaren sin i en 30 cm lang, hul spore bak blomsterbladene. Da Charles Darwin fikk se en blomst fra denne slekten i 1862, ble han sikker på at det måtte finnes en sommerfugl med en like lang snabel, som kunne drikke nektaren i bunnen av sporen. Og riktignok, tjue år etter Darwins død, ble den enorme sommerfuglen observert for første gang!

Noen arter dør ut før de oppdages
Den langsporede orkidéen som blomstrer i Botanisk hage, kjenner man fortsatt ikke pollinatoren til. Orkidéen er utryddingstruet i det fri, og det antas at sommerfuglarten som en gang drakk nektar fra den dessverre er utdødd.

Sammen for å bevare det kjente og ukjente
Botanisk hage deltar i bevaringsprogrammer for truede planter. Vårt mål er å bringe kunnskap om planter og natur til alle som besøker oss. I veksthusene kan du se et lite utvalg av verdens planter med de finurlige og fininnstilte tilpasningene som gjør dem levedyktig der de vokser. Det er ofte disse tilpasningene som gjør planter sårbare og utrydningstruet. Når det planlagte nye veksthuset får finansiering og står ferdig, vil du kunne oppleve verdens klimasoner for fullt, omgitt av planter i sitt naturlige habitat.    

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Bildet av hvit orkidee
Orkidéen Angraecum longicalcar blomstrer i Victoriahuset i Botanisk hage
Last ned bilde
Orkidéen Angraecum longicalcar blomstrer i Victoriahuset i Botanisk hage
Orkidéen Angraecum longicalcar blomstrer i Victoriahuset i Botanisk hage
Last ned bilde

Botanisk hage - en del av Naturhistorisk museum og Universitet i Oslo

Botanisk hage er en levende samling av over 4500 planteslag fra hele verden. Hagen er inndelt i flere tematiske avdelinger inkludert to veksthus.

I tillegg til å være en av de mest kjære destinasjonene i Oslo, brukes hagen i undervisning, formidling og forskning. Gjennom hagen formidler vi kunnskap om mangfoldet i planteriket og verdien av at dette bevares.

Følg pressemeldinger fra UiO - Naturhistorisk museum

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra UiO - Naturhistorisk museum på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra UiO - Naturhistorisk museum

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye