Nå blomstrer en helt spesiell orkidé i Botanisk hage
Du kan nå se den spøkelseshvite orkidéen Angraecum longicalcar titte frem blant regnskogslandskapet i Victoriahuset. Blomsten er en påminnelse om at den lunefulle naturen, faktisk er ganske forutsigbar.
Når blomster spår fremtidens oppdagelser
Denne orkidéen gjemmer nemlig den søte nektaren sin i en 30 cm lang, hul spore bak blomsterbladene. Da Charles Darwin fikk se en blomst fra denne slekten i 1862, ble han sikker på at det måtte finnes en sommerfugl med en like lang snabel, som kunne drikke nektaren i bunnen av sporen. Og riktignok, tjue år etter Darwins død, ble den enorme sommerfuglen observert for første gang!
Noen arter dør ut før de oppdages
Den langsporede orkidéen som blomstrer i Botanisk hage, kjenner man fortsatt ikke pollinatoren til. Orkidéen er utryddingstruet i det fri, og det antas at sommerfuglarten som en gang drakk nektar fra den dessverre er utdødd.
Sammen for å bevare det kjente og ukjente
Botanisk hage deltar i bevaringsprogrammer for truede planter. Vårt mål er å bringe kunnskap om planter og natur til alle som besøker oss. I veksthusene kan du se et lite utvalg av verdens planter med de finurlige og fininnstilte tilpasningene som gjør dem levedyktig der de vokser. Det er ofte disse tilpasningene som gjør planter sårbare og utrydningstruet. Når det planlagte nye veksthuset får finansiering og står ferdig, vil du kunne oppleve verdens klimasoner for fullt, omgitt av planter i sitt naturlige habitat.
Nøkkelord
Kontakter
Anneleen KoolSeksjonssjef Botanisk hage
Tel:40 64 80 61anneleen.kool@nhm.uio.noBilder
Botanisk hage - en del av Naturhistorisk museum og Universitet i Oslo
Botanisk hage er en levende samling av over 4500 planteslag fra hele verden. Hagen er inndelt i flere tematiske avdelinger inkludert to veksthus.
I tillegg til å være en av de mest kjære destinasjonene i Oslo, brukes hagen i undervisning, formidling og forskning. Gjennom hagen formidler vi kunnskap om mangfoldet i planteriket og verdien av at dette bevares.
Følg pressemeldinger fra UiO - Naturhistorisk museum
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra UiO - Naturhistorisk museum på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra UiO - Naturhistorisk museum
Naturhistorisk museum i Oslo nominert til European Museum of the Year Awards25.11.2024 07:00:00 CET | Pressemelding
Naturhistorisk museum er en av de nominerte til den prestisjefulle museumsprisen European Museum of the Year Award 2025.
Nordiske naturhistoriske museer sammen for å møte klima- og naturkrisen6.11.2024 12:54:08 CET | Pressemelding
I en tid preget av klima- og naturkrise spiller naturhistoriske museer en avgjørende rolle som troverdige kunnskapskilder. De fem nasjonale naturhistoriske museene i Norden ønsker nå å jobbe sammen for å styrke sin posisjon som kunnskapsleverandør for naturens tilstand.
Historisk konsert: ØYA gir scenen til utrydningstruede fugler6.8.2024 12:08:07 CEST | Pressemelding
For første gang under Øyafestivalen – eller kanskje noen festival – ryddes det plass i festivalprogrammet til utrydningstruede fugler. Målet er at det ikke er siste gang vi hører dem.
Naturhistorisk museum inviterer barn til å klatre, lukte og bruke sansene i ny utendørs utstilling.31.5.2024 07:00:00 CEST | Pressemelding
Den nye utstillingen lar publikum utforske Norges geologiske historie over 3 milliarder år gjennom store, fargerike steiner og imponerende strukturer. Steinhagen er tilrettelagt slik at barn kan oppdage steinenes verden gjennom sanser og bevegelse.
Presseinvitasjon til utstillingsåpning27.5.2024 15:19:50 CEST | Presseinvitasjon
Naturhistorisk museum inviterer barn til å klatre, lukte og bruke sansene i ny utendørs utstilling. Torsdag 30. mai åpner Steinhagen på Naturhistorisk museum. Utstillingen tar publikum med på en reise i Norges fascinerende geologiske historie gjennom 3 milliarder år.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom