Norsk Folkehjelp: Dypt bekymret over eskaleringen i Gaza
– At Israelske bakkestyrker nå går inn også sør i Gaza betyr en ytterligere forverring av den allerede katastrofale situasjonen for sivile, sider leder for Utvikling og Humanitært Samarbeid i Norsk Folkehjelp, Gry Ballestad.

FN melder om over 15000 drepte og 40 000 skadde, 70% av dem barn og kvinner, og det er helt sikkert at mørketallene er store. Mange mennesker ligger begravd i ruinene av sine hjem. Fredag kom beskjeden om at evakueringsordre var utstedt i områdene rundt Khan Younis, det som tidligere har vært en såkalt “trygg sone”. I løpet av helgen har flere hundre tusen mennesker igjen blitt tvunget på flukt internt i Sør-Gaza. Det finnes ingen trygge steder å flykte til.
– I henhold til internasjonal humanitær rett må partene i en konflikt ta alle muilge forholdsregler for å unngå å ramme sivile. Dette innebærer for eksempel å gi effektiv forhåndsvarsling om angrep, som gir folk nok tid til å forlate områdene som angripes, samt trygge områder å dra til, sier Ballestad. – Israel bryter helt tydelig med disse prinsippene når det ikke er trygge steder å dra. En advarsel er ikke nødvendigvis nok i seg selv. Det er også slik at sivile som velger å ikke evakuere, ikke mister retten til beskyttelse. Den er ubestridelig!
Samtidig som angrepene intensiveres kommer også mindre hjelp inn. Det bombes fra land, luft og hav, og distribusjonen av livsviktig hjelp blir kraftig forhindret fra å nå frem til mennesker i dyp nød.
– Verdenssamfunnet må kreve en umiddelbar våpenhvile, at krigens folkerett respekteres, og at beskyttelse av sivile får høyeste prioritet, sier Ballestad. – Vi er glade for at Norge har vært tydelige i sin fordømming av angrepene vi er vitner til nå, men samtidig som angrepene intensiveres, er det viktig at Norges diplomatiske innsats følger samme mønster. Det må legges kraftig press på andre vestlige stater om å være tydelige på at Israel må stoppe de kontinuerlige bruddene på internasjonal rett.
Nøkkelord
Kontakter
Gry BallestadLeder Utvikling og humanitært samarbeidNorsk Folkehjelp
Tel:+47 90 80 65 43GryBal203@npaid.orgKaja HaldorsenSeksjonsleder kommunikasjonNorsk Folkehjelp
Tel:997 22 009Kaja.Haldorsen@npaid.orgOm oss
Norsk Folkehjelp fagbevegelsens egne humanitære organisasjon. Vi har om lag 100 lokallag over hele Norge og jobber i mer enn 30 land. Norsk Folkehjelp ble stiftet i 1939 som fagbevegelsens humanitære solidaritetsorganisasjon og vår visjon er solidaritet i praksis.
Følg pressemeldinger fra Norsk Folkehjelp
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Norsk Folkehjelp på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Norsk Folkehjelp
Ukraina varsler mulig uttrekning fra Minekonvensjonen – Norsk Folkehjelp advarer mot alvorlige humanitære konsekvenser, det er de sivile som taper3.7.2025 12:04:06 CEST | Pressemelding
– Ukraina er i dag et av verdens mest minelagte land, og det vil ta flere tiår å rydde områdene. Miner fører ikke bare til umiddelbare tap av liv og helse, men hindrer også gjenoppbygging, matproduksjon og trygg retur for fordrevne familier, sier Aksel Steen-Nilsen, leder for humanitær mine- og eksplosivrydding i Norsk Folkehjelp.
Norsk Folkehjelp: Aker BP ignorerte ofre for krigsforbrytelser18.6.2025 16:31:31 CEST | Pressemelding
18. juni konkluderte et ekspert-panel nedsatt av norske myndigheter med at Aker BP ikke respekterte menneskerettighetene da de fusjonerte med Lundin.
Forbud mot handel og næringsvirksomhet med okkupasjonen ønskes velkommen17.6.2025 10:56:05 CEST | Pressemelding
SV har sikret en forpliktelse fra regjeringen om å innføre et forbud mot handel og annen næringsvirksomhet med selskaper som bidrar til å opprettholde Israels ulovlige okkupasjon av palestinske områder. Dette kommer som resultat av budsjettforhandlingene.
Norsk Folkehjelp fordømmer Estlands beslutning om å trekke seg fra Minekonvensjonen5.6.2025 16:46:53 CEST | Pressemelding
Norsk Folkehjelp (NPA) fordømmer på det sterkeste den estiske nasjonalforsamlingens beslutning om å trekke seg fra Konvensjonen som forbyr antipersonellminer – en traktat som har reddet utallige liv siden den ble vedtatt i 1997.
Stortinget kan stanse investeringer i ulovlig okkupasjon3.6.2025 14:06:42 CEST | Pressemelding
Onsdag stemmer Stortinget over finanskomiteens innstilling til årets fondsmelding som ble lagt frem forrige uke. Til tross for økende press, inneholder innstillingen ingen tiltak for å hindre at oljefondet investerer i selskaper som medvirker til Israels ulovlige okkupasjon og krigsforbrytelser. Det reagerer sivilsamfunnet kraftig på.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom