Nidaros Domkirkes restaureringsarbeider

Søker kunstner til utforming av nye dører til Nidarosdomen

Del

Nidarosdomens kjente fasade, Vestfronten, skal få nye dører. Nidaros Domkirkes Restaureringsarbeider (NDR) lyser ut en åpen kunstnerisk konkurranse, for å finne rett kunstner til utforming av nye dører til nasjonalhelligdommen.

Vestfronten på Nidarosdomen med tre portaler
Nidarosdomens kjente fasade, Vestfronten, skal få nye dører Knut Aage Dahl NDR

De nåværende dørene i Nidarosdomens vestskip er fra 1930. Disse dørene ble laget som en midlertidig løsning i forbindelse med 900 års makeringen for Olav den helliges død i 1930. Konstruksjonen er enkel og skulle bare dekke behovet for en kortere periode inntil skipet var helt ferdig. Nå har de midlertidige dørene stått der i nesten 100 år.

En generøs gave
I fjor mottok NDR en generøs gave på hele 5 millioner kroner fra et eldre ektepar i Trondheim. Ekteparet ønsket at gaven skulle brukes til nye dører til Vestfronten og at dørene skulle lages i Bygghytta ved Nidarosdomen.

Jakten på en kunstner er i gang
NDR er derfor på jakt etter en kunster eller kunsthåndverker som kan utforme de nye dørene. Det utlyses nå en kunstnerisk konkurranse i Norden, og målet med konkurransen er å få inn forskjellige forslag til utformingen av de tre portalene på Nidarosdomens vestfront. De nye portalene skal erstatte de midlertidige dørene fra 1930. Portalene blir de besøkendes første møte med katedralen, og skal derfor både være inviterende og høytidelige, samtidig med at de vil gå i dialog med katedralens 1000 års lange historie og det omfattende skulpturprogrammet på domkirkens vestfront.

Konkurransen
Oppdraget skal gjennomføres som en åpen prekvalifisering med påfølgende lukket konkurranse i to trinn. Etter den åpne prekvalifiseringen vil det bli valgt ut 10 kunstnere eller kunstnergrupper, som vil gå videre til den lukkede konkurransen.

Marie Louise Anker, fagdirektør for kulturminneforvaltning ved NDR, leder prosjektet.

- Vestfronten er et stort kunstprosjekt fra 20. århundre, som i størrelse kan måle seg med Vigelandsanlegget. Ved gjenreisingen av Vestfronten fikk datidens unge og lovende norske kunstnere prøve seg. Nå håper vi selvfølgelig at mange kunstnere og kunsthåndverkere har lyst å delta i denne konkurransen. Dette er en unik mulighet til å sette vår tids preg på nasjonalhelligdommen, og samtidig bygge bro til den historiske arven, sier Anker.

Bjørgvin Thorsteinsson, direktør ved NDR, er også begeistret.

- Vestfronten er en av Norges mest kjente fasader. Det er svært gledelig at vi snart kan få dører som står i stil med det praktfulle bygget og dermed bytte ut de noe enkle og midlertidige dørene fra 1930. Et slikt prosjekt er nasjonalhelligdommen verdig, og det blir fint å få de nye dørene på plass til nasjonaljubileet i 2030. Vi synes også det er stas at kunstneren, uansett hvem som vinner konkurransen, skal samarbeide med våre kunsthåndverkere om å lage dørene i Bygghyttas verksteder, sier Thorsteinsson.

Kontakter

Følg pressemeldinger fra Nidaros Domkirkes restaureringsarbeider

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Nidaros Domkirkes restaureringsarbeider på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Nidaros Domkirkes restaureringsarbeider

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye