Statnett

Statnett frigir nettkapasitet til vanlig strømforbruk

Del

Statnett endrer definisjonen for vanlig forbruk til å gjelde strømforbruk opptil 5 MW. Den nye definisjonen vil frigjøre om lag 600 MW nettkapasitet til kunder som i dag venter på å få knytte seg til nettet.

Arbeid i høyspentmast
Arbeid i høyspentmast Statnett Fri bruk mot kreditering.

- Vi gjør denne endringen for å utnytte det eksisterende nettet bedre, og vi er overbevist om at det er samfunnsmessig rasjonelt at små og mellomstore kunder unngår å stå i kø bak store industriprosjekter, sier konserndirektør Gunnar Løvås i Statnett. 

Dagens praksis har vært at alt forbruk opptil 1 MW har vært definert som vanlig forbruk. Med endringen er vanlig forbruk definert som nytt forbruk på opptil 5 MW og med en energigrense opp til 20 GWh/år som vanlig forbruk. 

600 MW nytt forbruk får knytte seg til 

Statnett har mottatt 270 forskjellige tilknytningssaker mellom 1 MW og 5 MW. 150 av disse har vi mottatt i 2023. Til sammen utgjør sakene om lag 600 MW forbruk.  

- Forutsatt en grense på 5 MW med energigrense vil det aller meste av vanlig forbruk ikke ha behov for avklaring fra Statnett, men bare forholde seg til sitt lokale nettselskap for nettilknytning. Den nye definisjonen vil gi raskere tilknytning for sluttkunder, frigjøre tid og krever mindre administrativt arbeid hos nettselskap, forklarer Løvås.  

Om energibegrensningen 

Energigrensen på 20 GWh/år innebærer at effektgrensen avhenger av bruksmønster.   

- Vi øker effektgrensen til 5 MW, forutsatt at årlig energiforbruk er under 20 GWh. Det innebærer at grensen i praksis er 5 MW for normale forbrukere, mens grensen blir ca 2,5 MW for kunder som bruker kraft døgnet rundt hele året, avslutter Løvås. 

Kunder må fortsatt melde sitt behov til det lokale nettselskapet, som kan ha en lavere grense enn Statnett ut fra sine lokale nettforhold. 

Kontakter

Bilder

Konserndirektør i Statnett, Gunnar G. Løvås
Konserndirektør i Statnett, Gunnar G. Løvås
Last ned bilde

Følg pressemeldinger fra Statnett

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Statnett på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Statnett

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye