Helse, livskvalitet og hverdagsliv til veteranfamiliene er kartlagt
For første gang er helse, livskvalitet og hverdagsliv i norske veteranfamilier undersøkt. Funnene viser at de som blir igjen hjemme får de største belastningene når partneren blir sendt i utenlandsoperasjoner. Samtidig er det en opplevelse i flere familier at velferdstiltak i Forsvaret bygges ned.

– Nedbygging av velferdstiltak har både en praktisk og en symbolsk effekt. Det kan forsterke opplevelsen av at familienes tilleggsbelastninger ikke blir anerkjent og forstått, sier Arnfinn Andersen, forskningsleder ved NKVTS og leder av forskningsprosjektet.
Partnere må tilpasse seg
Flere av ektefellene og samboerne i studien har gjort store tilpasninger i egen jobbsituasjon. Noen har gått ned i stillingsprosent eller endret yrke, for å tilrettelegge for at veteranen kan gjøre sin jobb. De har også eneansvaret for barn og hjem i lange perioder, og mange nedprioriterer egne behov for å få tidsregnskapet i balanse.
– Det likestilte foreldreskapet, som er normen i vårt samfunn, faller bort når én drar i utenlandstjeneste eller har tjenestested langt borte fra familiens bosted. De som har en partner som ukependler og i tillegg stasjoneres utenlands kan fort få utfordringer, sier Andersen.
Lojalitetskultur kan skape føringer
For de som er hjemme er det summen av belastningene som blir utfordrende i hverdagslivet. I Forsvaret anerkjennes belastninger som følger av alvorlige hendelser. Langvarige stressbelastninger, som kan gi like store konsekvenser for helse og livskvalitet for dem det gjelder, blir i større grad oversett. En lojalitetskultur, som kan være vanskelig å bryte, kan bidra til en stilltiende forventning om at partneren må være villig til å ofre store deler av sitt liv for at soldaten skal opprettholde sin karriere.
Første store undersøkelse
Det er Nasjonalt kunnskapssenter om vold og traumatisk stress (NKVTS) som fra 2020 til 2023 gjennomførte denne første, store undersøkelsen av helse og hverdagsliv i norske veteranfamilier.
Deltakerne i undersøkelsen ble rekruttert blant veteraner som har deltatt i internasjonale operasjoner i perioden 2012–2019, og som på intervjutidspunktet hadde barn i alderen 12–17 år. Alle forsvarsgrenene er representert i datamaterialet, samt veteraner som nå er ansatt i det sivile. Totalt ble det gjennomført 79 kvalitative intervjuer med personer fra 37 familier. 33 veteraner, 23 partnere, 18 barn og 5 venner av veteraner.
Stort sprik i opplevelser
Forsvaret har en lovpålagt forpliktelse til å ivareta veteraner og deres pårørende. Oppfølgingen av veteranfamiliene er et tverretatlig ansvar og utføres av Forsvaret og sivile institusjoner. Det er stor variasjon i opplevelser og erfaringer blant deltakerne.
Enkelte familier har opplevd store og varige belastninger og skadevirkninger og sier at de ikke ville valgt det samme om igjen. Noen av respondentene har sluttet i Forsvaret som følge av disse belastningene. Andre igjen forteller om et blandet bilde – de har både gode og dårlige erfaringer, mens noen familier har klart seg svært godt og opplever ikke at de har noen nevneverdige negative ettervirkninger.
Les mer om prosjektet "Veteraners familier: Psykisk helse og hverdagsliv etter utenlandsoperasjoner"

Kontakter
Runhild GrønlieKommunikasjonsrådgiver
Tel:92 24 64 04runhild.gronlie@nkvts.nowww.nkvts.no/ansatt/runhild-gronlie/Arnfinn AndersenForskningsleder / forsker II / dr. polit.Seksjon for traumer, katastrofer og tvungen migrasjon - voksne og eldre
Tel:47 03 16 69arnfinn.andersen@nkvts.noThorbjørn LaundalKommunikasjonssjef
Tel:91 74 89 26thorbjorn.laundal@nkvts.noBilder

Dokumenter
Et bedre liv for berørte av vold og traumer
NKVTS (Nasjonalt kunnskapssenter om vold og traumatisk stress) fremskaffer forskningsbasert kunnskap som bidrar til at politikere, myndigheter og praksisfeltet tar gode beslutninger for å hjelpe berørte av vold og traumatisk stress. Senterets oppdragsgivere er primært Helse- og omsorgsdepartementet, Justis- og beredskapsdepartementet, Barne- og familiedepartementet samt Kunnskapsdepartementet. NKVTS er eid av NORCE (Norwegian Research Centre AS) som er et statlig forskningsinstitutt eid av fire norske universiteter.

Følg pressemeldinger fra NKVTS
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra NKVTS på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra NKVTS
25. juni-terroren: alle direkte rammede inviteres til forskningsprosjekt5.3.2025 09:01:10 CET | Pressemelding
Under terrorangrepet i Oslo 25. juni 2022 ble to personer drept, ni påført skuddskader, og en rekke andre ble fysisk skadet i kaoset som oppstod. Direkte rammede omfatter etterlatte og alle som var til stede under terroren. Dommen om grov terror understreker at skeive var målet for terrorhandlingen. Nå starter et forskningsprosjekt der alle direkte rammede er invitert til å delta.
Hvordan man tenker om en traumatisk hendelse kan ha betydning for hvordan man får det på sikt.12.2.2025 07:55:00 CET | Pressemelding
Det kommer frem i en ny doktoravhandling ved UIO. Andrea Barsnes Undset har forsket på hvilken rolle tanker spiller for opprettholdelse av PTSD.
Vold og overgrep i samiske samfunn - ny forskningsrapport28.1.2025 06:55:00 CET | Pressemelding
Nasjonalt kunnskapssenter om vold og traumatisk stress lanserer tirsdag 28. januar en ny, kvalitativ forskningsrapport som belyser vold i nære relasjoner og seksuelle overgrep i samiske samfunn. Studien viser at dagens vold og overgrep er del av komplekse historiske og kulturelle mønstre som strekker seg over flere generasjoner.
Ny rapport: Krisesentrenes rolle i arbeidet mot vold11.12.2024 08:00:00 CET | Pressemelding
En fersk forskningsrapport belyser krisesentrenes avgjørende, men utfordrende rolle i arbeidet mot vold i nære relasjoner. Rapporten, som ble lansert tirsdag 10. desember, gir et omfattende innblikk i hvordan krisesentrene fungerer som en livsviktig ressurs for både barn og voksne, men også hvordan strukturelle og økonomiske utfordringer truer tilbudets kvalitet og tilgjengelighet.
Ukrainsk delegasjon besøker NKVTS for å styrke psykososial støtte til barn i krig5.12.2024 15:20:58 CET | Pressemelding
En delegasjon av ukrainske helsepersonell og forskere samles fredag ved Nasjonalt kunnskapssenter om vold og traumatisk stress (NKVTS) i Oslo. Målet med besøket er å videreutvikle et banebrytende verktøy som skal sikre barn og unge rammet av krig nødvendig psykososial oppfølging der de befinner seg.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom