Dette er barnas julematfavoritter
Barn liker godt tradisjonell julemat, ifølge foreldrene deres. Det er nesten helt jevnt mellom ribbe og pinnekjøtt. Det viser MatPrats årlige juleundersøkelse utført av Opinion.

– Nå er det foreldrene som har svart på denne undersøkelsen, så hva barna liker vet vi jo strengt tatt ikke, men tallene tyder på at julematen er noe hele familien setter pris på. Det tenker jeg er fint for foreldre å ta med seg inn i denne tiden, sier Gunnar Thoen, analyseansvarlig i MatPrat.
Ribbe og medisterkaker er på topp blant barna når det gjelder julematen. Ifølge undersøkelsen, er det 39 % av barna som liker ribbe og 39 % som liker medisterkaker. På en solid tredjeplass kommer pinnekjøttet, med 38 %, og deretter følger julepølser med 37 %.
– Julemat har enkle og rene smaker, som treffer barn godt. Det at noe er tradisjon er også med på å legge grunnlaget for hvordan vi opplever maten. Lukter, smaker og stemningen rundt bordet er med på å skape matminner. Man har tid å sitte å kose seg rundt bordet og det gir barna en god ramme rundt måltidet, sier Britt Marlene Kåsin, matfaglig rådgiver i MatPrat.
Kun seks prosent at foreldrene som har svart på undersøkelsen, oppgir at barna deres ikke er noe glad i julemat.
Ett tilbehør på toppen
Av det tradisjonelle tilbehøret til julematen, er det kålrotstappe som serveres til pinnekjøtt som stikker av med seieren. 21 % av foreldrene har svart at dette liker barna deres godt. Klassisk tilbehør til ribba, som surkål og rødkål, er mindre populært. 8 % oppgir at barna liker surkål, for rødkål er det 7 %.
– Selv om det er tradisjonelt tilbehør til julematen, så er det smaker vi er godt kjent med ellers i året, som kålrot, gulrot, potet, og mild saus. Surkål og rødkål er smaker som utfordrer barna litt på tallerkenen, men smak er noe som videreutvikles og de fleste får etter hvert et mer sammensatt smaksbilde, sier Kåsin.
Dette svarte foreldrene
Er det noe av julematen dere spiser på julaften som barna/barnet i husstanden liker godt?
- Ja, ribbe 39 %
- Ja, medisterkaker 39 %
- Ja, pinnekjøtt 38 %
- Ja, julepølse 37 %
- Ja, kalkun 23 %
- Ja, rotmos/ kålrotstappe 21 %
- Ja, skinkestek 9 %
- Ja, surkål 8 %
- Vet ikke 7 %
- Ja, rødkål 7 %
- Nei, de er ikke noe glad i julemat 6 %
- Ja, vilt 5 %
- Ja, torsk 4 %
- Ja, annet, skriv inn 4 %
- Ja, lutefisk 2 %
Nøkkelord
Kontakter
Karoline BergSenior kommunikasjonsrådgiver
Tel:90108954karoline.berg@matprat.noBilder





Om MatPrat
MatPrat er Opplysningskontoret for egg og kjøtt. Gjennom MatPrat bidrar vi med matinspirasjon, -informasjon og -kunnskap. MatPrat er merkenøytralt og vi jobber på oppdrag fra den norske egg-og kjøttproduserende bonden.
Følg pressemeldinger fra Matprat
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Matprat på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Matprat
Matprat inngår brødsamarbeid – skal inspirere forbrukerne30.1.2025 09:00:00 CET | Pressemelding
Matprat har inngått et samarbeid med aktører i brød- og bakeribransjen* for å minne forbrukere på hvor anvendelig, smakfullt og næringsrikt brød er. Første steget for å få til nettopp dette, er en sandwich-kampanje.
Kalkun fortsatt på topp27.12.2024 07:30:00 CET | Pressemelding
En av tre oppgir at de skal spise kalkun på nyttårsaften i år. Det viser MatPrats årlige juleundersøkelse, utført av Opinion. Nesten like mange vet ikke hva nyttårsmenyen blir ennå.
24 nye lyspunkter for norsk matproduksjon i 202418.12.2024 08:00:00 CET | Pressemelding
2024 har for alvor vist oss at norsk matproduksjon må styrkes for å gjøre Norge mindre sårbar i en tid preget av ekstremvær, geopolitisk usikkerhet og naturtap. MatPrat har samlet 24 lyspunkter fra året som viser at norsk matproduksjon tar viktige steg mot å bli mer bærekraftig.
– Folk tar fortsatt feil om ribbefettet17.12.2024 07:40:00 CET | Pressemelding
Om det er saftig ribbe med sprø svor du er ute etter, er fettet under svoren helt avgjørende. Men det er det bare en liten andel av ribbekjøperne som vet. Resten tar feil når de handler årets juleribbe.
Pinnekjøttelskere ser etter dette12.12.2024 07:40:00 CET | Pressemelding
De som spiser pinnekjøtt til jul, er i hovedsak ute etter det samme når de velger pinnekjøtt i butikken. Men de glemmer en viktig faktor, ifølge MatPrat-kokken.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom