Dette er barnas julematfavoritter
Barn liker godt tradisjonell julemat, ifølge foreldrene deres. Det er nesten helt jevnt mellom ribbe og pinnekjøtt. Det viser MatPrats årlige juleundersøkelse utført av Opinion.

– Nå er det foreldrene som har svart på denne undersøkelsen, så hva barna liker vet vi jo strengt tatt ikke, men tallene tyder på at julematen er noe hele familien setter pris på. Det tenker jeg er fint for foreldre å ta med seg inn i denne tiden, sier Gunnar Thoen, analyseansvarlig i MatPrat.
Ribbe og medisterkaker er på topp blant barna når det gjelder julematen. Ifølge undersøkelsen, er det 39 % av barna som liker ribbe og 39 % som liker medisterkaker. På en solid tredjeplass kommer pinnekjøttet, med 38 %, og deretter følger julepølser med 37 %.
– Julemat har enkle og rene smaker, som treffer barn godt. Det at noe er tradisjon er også med på å legge grunnlaget for hvordan vi opplever maten. Lukter, smaker og stemningen rundt bordet er med på å skape matminner. Man har tid å sitte å kose seg rundt bordet og det gir barna en god ramme rundt måltidet, sier Britt Marlene Kåsin, matfaglig rådgiver i MatPrat.
Kun seks prosent at foreldrene som har svart på undersøkelsen, oppgir at barna deres ikke er noe glad i julemat.
Ett tilbehør på toppen
Av det tradisjonelle tilbehøret til julematen, er det kålrotstappe som serveres til pinnekjøtt som stikker av med seieren. 21 % av foreldrene har svart at dette liker barna deres godt. Klassisk tilbehør til ribba, som surkål og rødkål, er mindre populært. 8 % oppgir at barna liker surkål, for rødkål er det 7 %.
– Selv om det er tradisjonelt tilbehør til julematen, så er det smaker vi er godt kjent med ellers i året, som kålrot, gulrot, potet, og mild saus. Surkål og rødkål er smaker som utfordrer barna litt på tallerkenen, men smak er noe som videreutvikles og de fleste får etter hvert et mer sammensatt smaksbilde, sier Kåsin.
Dette svarte foreldrene
Er det noe av julematen dere spiser på julaften som barna/barnet i husstanden liker godt?
- Ja, ribbe 39 %
- Ja, medisterkaker 39 %
- Ja, pinnekjøtt 38 %
- Ja, julepølse 37 %
- Ja, kalkun 23 %
- Ja, rotmos/ kålrotstappe 21 %
- Ja, skinkestek 9 %
- Ja, surkål 8 %
- Vet ikke 7 %
- Ja, rødkål 7 %
- Nei, de er ikke noe glad i julemat 6 %
- Ja, vilt 5 %
- Ja, torsk 4 %
- Ja, annet, skriv inn 4 %
- Ja, lutefisk 2 %
Nøkkelord
Kontakter
Karoline BergSenior kommunikasjonsrådgiver
Tel:90108954karoline.berg@matprat.noBilder





Om MatPrat
MatPrat er Opplysningskontoret for egg og kjøtt. Gjennom MatPrat bidrar vi med matinspirasjon, -informasjon og -kunnskap. MatPrat er merkenøytralt og vi jobber på oppdrag fra den norske egg-og kjøttproduserende bonden.
Følg pressemeldinger fra Matprat
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Matprat på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Matprat
Flere velger fullfett og rene råvarer19.5.2025 08:00:00 CEST | Pressemelding
Matprats ferske undersøkelse om norsk diettkultur, gjennomført av Opinion, viser tydelige endringer i våre holdninger til mat og kosthold. Samfunnsanalytiker Anne Zondag forklarer hvorfor bekymringen for ultraprosessert mat øker, og hvordan tilliten til kostholdsrådene endrer seg.
Slik lykkes du med biffen – og grillen23.4.2025 08:00:00 CEST | Pressemelding
En god grillopplevelse starter lenge før du legger kjøttet på risten
Vårrengjøring i fryseren: Hvor lenge holder maten?7.4.2025 08:45:00 CEST | Pressemelding
Når var sist gang du kikket inn i fryseren? Og har du mat som har ligget så lenge at den husker din første skoledag? Da er det på tide med en vårrengjøring, mener Matprat-kokken Anette Fjelleng Hansen, som forteller deg hvordan du oppbevarer maten og hvor lenge den holder seg i fryseren for best mulig resultat.
Matprat inngår brødsamarbeid – skal inspirere forbrukerne30.1.2025 09:00:00 CET | Pressemelding
Matprat har inngått et samarbeid med aktører i brød- og bakeribransjen* for å minne forbrukere på hvor anvendelig, smakfullt og næringsrikt brød er. Første steget for å få til nettopp dette, er en sandwich-kampanje.
Kalkun fortsatt på topp27.12.2024 07:30:00 CET | Pressemelding
En av tre oppgir at de skal spise kalkun på nyttårsaften i år. Det viser MatPrats årlige juleundersøkelse, utført av Opinion. Nesten like mange vet ikke hva nyttårsmenyen blir ennå.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom