Dette er barnas julematfavoritter
Barn liker godt tradisjonell julemat, ifølge foreldrene deres. Det er nesten helt jevnt mellom ribbe og pinnekjøtt. Det viser MatPrats årlige juleundersøkelse utført av Opinion.
– Nå er det foreldrene som har svart på denne undersøkelsen, så hva barna liker vet vi jo strengt tatt ikke, men tallene tyder på at julematen er noe hele familien setter pris på. Det tenker jeg er fint for foreldre å ta med seg inn i denne tiden, sier Gunnar Thoen, analyseansvarlig i MatPrat.
Ribbe og medisterkaker er på topp blant barna når det gjelder julematen. Ifølge undersøkelsen, er det 39 % av barna som liker ribbe og 39 % som liker medisterkaker. På en solid tredjeplass kommer pinnekjøttet, med 38 %, og deretter følger julepølser med 37 %.
– Julemat har enkle og rene smaker, som treffer barn godt. Det at noe er tradisjon er også med på å legge grunnlaget for hvordan vi opplever maten. Lukter, smaker og stemningen rundt bordet er med på å skape matminner. Man har tid å sitte å kose seg rundt bordet og det gir barna en god ramme rundt måltidet, sier Britt Marlene Kåsin, matfaglig rådgiver i MatPrat.
Kun seks prosent at foreldrene som har svart på undersøkelsen, oppgir at barna deres ikke er noe glad i julemat.
Ett tilbehør på toppen
Av det tradisjonelle tilbehøret til julematen, er det kålrotstappe som serveres til pinnekjøtt som stikker av med seieren. 21 % av foreldrene har svart at dette liker barna deres godt. Klassisk tilbehør til ribba, som surkål og rødkål, er mindre populært. 8 % oppgir at barna liker surkål, for rødkål er det 7 %.
– Selv om det er tradisjonelt tilbehør til julematen, så er det smaker vi er godt kjent med ellers i året, som kålrot, gulrot, potet, og mild saus. Surkål og rødkål er smaker som utfordrer barna litt på tallerkenen, men smak er noe som videreutvikles og de fleste får etter hvert et mer sammensatt smaksbilde, sier Kåsin.
Dette svarte foreldrene
Er det noe av julematen dere spiser på julaften som barna/barnet i husstanden liker godt?
- Ja, ribbe 39 %
- Ja, medisterkaker 39 %
- Ja, pinnekjøtt 38 %
- Ja, julepølse 37 %
- Ja, kalkun 23 %
- Ja, rotmos/ kålrotstappe 21 %
- Ja, skinkestek 9 %
- Ja, surkål 8 %
- Vet ikke 7 %
- Ja, rødkål 7 %
- Nei, de er ikke noe glad i julemat 6 %
- Ja, vilt 5 %
- Ja, torsk 4 %
- Ja, annet, skriv inn 4 %
- Ja, lutefisk 2 %
Nøkkelord
Kontakter
Karoline BergSenior kommunikasjonsrådgiver
Tel:90108954karoline.berg@matprat.noBilder
Om MatPrat
MatPrat er Opplysningskontoret for egg og kjøtt. Gjennom MatPrat bidrar vi med matinspirasjon, -informasjon og -kunnskap. MatPrat er merkenøytralt og vi jobber på oppdrag fra den norske egg-og kjøttproduserende bonden.
Følg pressemeldinger fra MatPrat
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra MatPrat på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra MatPrat
MatPrat styrker teamet med ny kokk26.9.2024 12:31:27 CEST | Pressemelding
Ole Bjørn Sundsdal er ansatt som ny kokk og matfaglig profil i MatPrat. Han skal formidle matinspirasjon og matkunnskap til forbrukere.
Gjør gryta klar for fårikålens festdag25.9.2024 08:30:00 CEST | Pressemelding
Torsdag 26.september er fårikålens festdag. Og hva smaker vel mer høst enn Norges nasjonalrett? Spicy eller ei, det er opp til deg.
Norsk honning får løft i nytt samarbeid2.9.2024 07:40:00 CEST | Pressemelding
MatPrat inngår samarbeid med Norges Birøkterlag for å løfte frem norsk honning. Samarbeidet skal øke etterspørselen etter norsk honning; et naturlig, kortreist og smakfullt produkt med lange tradisjoner og stor betydning for økosystemet og matproduksjonen i Norge.
Tre enkle favoritter med reinsdyrskav til helgen29.8.2024 13:16:04 CEST | Pressemelding
Reinsdyrskav er velsmakende og allsidig råvare som passer perfekt til helgekosen. Her er tre retter som gir kebab, burger og pasta en vilt god smak. Hvilken blir din favoritt?
Ikke glem kjøleskapet før du drar på ferie3.7.2024 11:05:45 CEST | Pressemelding
Mange skal straks ut på ferie og en som ikke skal på tur, det er kjøleskapet ditt. MatPrat-kokken, Anette Fjelleng Hansen, gir deg tipsene til hva du lager av det du har igjen og hvilke matvarer du ikke må glemme i kjøleskapet før du stikker på ferie.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom