Dette er barnas julematfavoritter
Barn liker godt tradisjonell julemat, ifølge foreldrene deres. Det er nesten helt jevnt mellom ribbe og pinnekjøtt. Det viser MatPrats årlige juleundersøkelse utført av Opinion.
![Foto: matprat.no](/data/images/public/17847931/18024725/b29ee97d-aa25-408c-9f43-9638a8609ee3-w_720.jpg)
– Nå er det foreldrene som har svart på denne undersøkelsen, så hva barna liker vet vi jo strengt tatt ikke, men tallene tyder på at julematen er noe hele familien setter pris på. Det tenker jeg er fint for foreldre å ta med seg inn i denne tiden, sier Gunnar Thoen, analyseansvarlig i MatPrat.
Ribbe og medisterkaker er på topp blant barna når det gjelder julematen. Ifølge undersøkelsen, er det 39 % av barna som liker ribbe og 39 % som liker medisterkaker. På en solid tredjeplass kommer pinnekjøttet, med 38 %, og deretter følger julepølser med 37 %.
– Julemat har enkle og rene smaker, som treffer barn godt. Det at noe er tradisjon er også med på å legge grunnlaget for hvordan vi opplever maten. Lukter, smaker og stemningen rundt bordet er med på å skape matminner. Man har tid å sitte å kose seg rundt bordet og det gir barna en god ramme rundt måltidet, sier Britt Marlene Kåsin, matfaglig rådgiver i MatPrat.
Kun seks prosent at foreldrene som har svart på undersøkelsen, oppgir at barna deres ikke er noe glad i julemat.
Ett tilbehør på toppen
Av det tradisjonelle tilbehøret til julematen, er det kålrotstappe som serveres til pinnekjøtt som stikker av med seieren. 21 % av foreldrene har svart at dette liker barna deres godt. Klassisk tilbehør til ribba, som surkål og rødkål, er mindre populært. 8 % oppgir at barna liker surkål, for rødkål er det 7 %.
– Selv om det er tradisjonelt tilbehør til julematen, så er det smaker vi er godt kjent med ellers i året, som kålrot, gulrot, potet, og mild saus. Surkål og rødkål er smaker som utfordrer barna litt på tallerkenen, men smak er noe som videreutvikles og de fleste får etter hvert et mer sammensatt smaksbilde, sier Kåsin.
Dette svarte foreldrene
Er det noe av julematen dere spiser på julaften som barna/barnet i husstanden liker godt?
- Ja, ribbe 39 %
- Ja, medisterkaker 39 %
- Ja, pinnekjøtt 38 %
- Ja, julepølse 37 %
- Ja, kalkun 23 %
- Ja, rotmos/ kålrotstappe 21 %
- Ja, skinkestek 9 %
- Ja, surkål 8 %
- Vet ikke 7 %
- Ja, rødkål 7 %
- Nei, de er ikke noe glad i julemat 6 %
- Ja, vilt 5 %
- Ja, torsk 4 %
- Ja, annet, skriv inn 4 %
- Ja, lutefisk 2 %
Nøkkelord
Kontakter
Karoline BergSenior kommunikasjonsrådgiver
Tel:90108954karoline.berg@matprat.noBilder
![Ribbe og medisterkaker er det barna liker aller best av julematen, ifølge foreldrene deres. På tredjeplass kommer pinnekjøttet. Foto: matprat.no](/data/images/public/17847931/18024725/b0a40efa-d2a1-4e69-b247-270edadf5e8f-w_240.jpg)
![Britt Marlene Kåsin, matfaglig rådgiver i MatPrat. Foto: matprat.no](/data/images/public/17847931/18024725/4253c08c-053c-4bfc-b7a3-dbe72283296c-w_240.jpg)
![Gunnar Thoen, analyseansvarlig i MatPrat. Foto: matprat.no](/data/images/public/17847931/18024725/976345a7-c7a0-4659-b32c-9b19ea8a728f-w_240.jpg)
![Pinnekjøtt kommer på tredjeplass over barnas julematfavoritter. Det viser MatPrats årlige juleundersøkelse utført av Opinion. Foto: matprat.no](/data/images/public/17847931/18024725/fb32146e-55b2-4860-ad6f-c5994acf6451-w_240.jpg)
![Ribbe og medisterkaker er på topp blant barna når det gjelder julematen. Det viser MatPrats årlige juleundersøkelse utført av Opinion. Foto: matprat.no](/data/images/public/17847931/18024725/b508ecc0-a681-44cf-8f26-609924f68606-w_240.jpg)
Om MatPrat
MatPrat er Opplysningskontoret for egg og kjøtt. Gjennom MatPrat bidrar vi med matinspirasjon, -informasjon og -kunnskap. MatPrat er merkenøytralt og vi jobber på oppdrag fra den norske egg-og kjøttproduserende bonden.
Følg pressemeldinger fra MatPrat
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra MatPrat på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra MatPrat
Ikke glem kjøleskapet før du drar på ferie3.7.2024 11:05:45 CEST | Pressemelding
Mange skal straks ut på ferie og en som ikke skal på tur, det er kjøleskapet ditt. MatPrat-kokken, Anette Fjelleng Hansen, gir deg tipsene til hva du lager av det du har igjen og hvilke matvarer du ikke må glemme i kjøleskapet før du stikker på ferie.
Dette serverer du til fotball-EM13.6.2024 07:40:00 CEST | Pressemelding
Server bratwurst i ølbad for en tysk fulltreffer, og albondigas om du heier på Spania. Er du fan av både Italia og Tyrkia, er kebabpizza stang inn. Her er EM-menyen for kompisgjengen.
Befolkningens grillfavoritter er burgere og pølser31.5.2024 07:00:00 CEST | Pressemelding
Sommeren nærmer seg, og de unge er ivrige etter å fyre opp grillen. En fersk undersøkelse fra MatPrat, utført av YouGov viser at pølser og burgere til enhver tid er de mest populære rettene på grillen i Norge.
Gjør grillen klar før 17.mai med disse tipsene!13.5.2024 07:00:00 CEST | Pressemelding
17.mai nærmer seg, og det er på tide å gjøre klar grillen for en ny sesong med grillglede. Ifølge kokk Anette Fjelleng Hansen i MatPrat er det flere viktige ting å huske på for å sikre at grillen er i toppform. Anette griller ofte og gjennom hele om sommerhalvåret, ofte opp til 5 – 6 ganger i uka. Hun har de beste tipsene for å gjøre grillen i ordentlig stand til sesongen.
Livskvalitet er viktigere enn vektnedgang når unge velger kosthold6.5.2024 07:00:00 CEST | Pressemelding
Nordmenn under 30 år oppgir at økt livskvalitet er det som i størst grad motiverer dem til å følge et bestemt kosthold eller en type diett. Det kommer frem i en ny undersøkelse fra MatPrat utført av Opinion der 1600 ble spurt om sitt forhold til kosthold og dietter.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom