Kvinner skal bake og pynte i jula, menn skal slappe av
Det er tydelige kjønnsforskjeller på hva kvinner og menn gleder seg mest til i jula. Kvinner skal pynte hjemmet og bake med barna, menn skal slappe av.

I MatPrats årlige juleundersøkelse, utført av Opinion, svarer 31 % av mennene at de gleder seg mest til ferie og avkobling, mens kun 18 % av kvinnene svarer det samme. Derimot er det dobbelt så mange kvinner (47 %) som menn (23 %) som svarer at de gleder seg mest til julepynt og tradisjoner rundt dette.
Når det gjelder baking, er det også en tydelig kjønnsforskjell. 18 % av kvinnene gleder seg mest til å bake med barna, mens kun 8 % av mennene oppgir dette.
– Det ligger mye jobb i å lage det koselig i jula. Dette vil jeg tro de fleste kvinner er klar over, og at de derfor i mindre grad enn menn ser på juletiden som ferie og avkobling. Det er også i hovedsak kvinnene som gleder seg til å bake med barna. Undersøkelsen viser at juleforberedelser fortsatt er ganske kjønnsdelt, sier Anne Zondag, samfunnsanalytiker i MatPrat.
Mat langt viktigere enn julepresanger
Det er ganske likt mellom kjønnene når det gjelder å glede seg mest til tid sammen med familie og venner, 61 % menn og 58 % kvinner svarer dette.
Flere menn enn kvinner svarer at de gleder seg mest til mat og drikke: 59 % av menn og 46 % av kvinner oppgir å glede seg mest til god mat og drikke.
Julepresanger kommer langt ned på lista over det folk gleder seg mest til jul, og er likt for begge kjønn: bare 8 % oppgir at julepresanger er det de gleder seg mest til i jula.
– Det alle gleder seg mest til (både kvinner og menn) med julefeiringen, er tid sammen med familie og venner. 61 % av mennene og 58 % av kvinnene svarer at dette er det de gleder seg mest til. Julepresanger derimot, kommer relativt langt ned på listen over hva man gleder seg mest til; kun 8 % av kvinner og menn svarer at dette er det de gleder seg mest til, sier Gunnar Thoen, analyseansvarlig i MatPrat.
Nesten dobbelt så mange kvinner som menn svarer at de gleder seg mest til julemusikk og julefilmer. 41 % av kvinnene svarer at de gleder seg mest til dette, mens kun 22 % av mennene gleder seg mest til dette.
Nøkkelord
Kontakter
Cathrine UdeKommunikasjonsrådgiver
Tel:93802707cathrine.ude@matprat.noBilder


Om MatPrat
MatPrat er Opplysningskontoret for egg og kjøtt. Gjennom MatPrat bidrar vi med matinspirasjon, -informasjon og -kunnskap. MatPrat er merkenøytralt og vi jobber på oppdrag fra den norske egg-og kjøttproduserende bonden.
Følg pressemeldinger fra Matprat
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Matprat på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Matprat
Slik lykkes du med biffen – og grillen23.4.2025 08:00:00 CEST | Pressemelding
En god grillopplevelse starter lenge før du legger kjøttet på risten
Vårrengjøring i fryseren: Hvor lenge holder maten?7.4.2025 08:45:00 CEST | Pressemelding
Når var sist gang du kikket inn i fryseren? Og har du mat som har ligget så lenge at den husker din første skoledag? Da er det på tide med en vårrengjøring, mener Matprat-kokken Anette Fjelleng Hansen, som forteller deg hvordan du oppbevarer maten og hvor lenge den holder seg i fryseren for best mulig resultat.
Matprat inngår brødsamarbeid – skal inspirere forbrukerne30.1.2025 09:00:00 CET | Pressemelding
Matprat har inngått et samarbeid med aktører i brød- og bakeribransjen* for å minne forbrukere på hvor anvendelig, smakfullt og næringsrikt brød er. Første steget for å få til nettopp dette, er en sandwich-kampanje.
Kalkun fortsatt på topp27.12.2024 07:30:00 CET | Pressemelding
En av tre oppgir at de skal spise kalkun på nyttårsaften i år. Det viser MatPrats årlige juleundersøkelse, utført av Opinion. Nesten like mange vet ikke hva nyttårsmenyen blir ennå.
24 nye lyspunkter for norsk matproduksjon i 202418.12.2024 08:00:00 CET | Pressemelding
2024 har for alvor vist oss at norsk matproduksjon må styrkes for å gjøre Norge mindre sårbar i en tid preget av ekstremvær, geopolitisk usikkerhet og naturtap. MatPrat har samlet 24 lyspunkter fra året som viser at norsk matproduksjon tar viktige steg mot å bli mer bærekraftig.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom