Ungdom og unge voksne bruker reseptbelagte smertestillende mye hyppigere i dag enn for 15 år siden
Det kommer frem i en studie der forskerne har gjennomgått forbruket av reseptbelagte medisiner mot smerter, angst og søvnvansker blant alle barn, ungdom og unge voksne i Norge fra 2004 til 2019.

– Det økte forbruket av smertestillende blant ungdom og unge voksne de siste 15 årene er særlig bekymringsfullt. Vi må stille oss spørsmål om hvorfor barn og unge har økende behov for slike medisiner, sier forsker Helle Stangeland, stipendiat ved NKVTS (Nasjonalt kunnskapssenter om vold og traumatisk stress).
Det er særlig bruk av paracet og gabapentinoider som har økt. Også unges bruk av opioider har økt noe i perioden. Bruken av sterkt vanedannende medisiner mot angst og søvnvansker er redusert.
Dramatisk økning blant små barn
Stangeland forteller at bruken av enkelte sovemedisiner, som melatonin, har økt dramatisk blant barn fra 5 år og oppover.
– Med unntak av den økende bruken av melatonin ser vi overordnet at barn i Norge i dag i liten grad får utskrevet smertestillende, angstdempende og sovemedisiner forut for pubertet. Fra 15 års alder øker antall brukere av slike medisiner imidlertid jevnt og trutt med stigende alder blant ungdom og unge voksne av begge kjønn, selv om jenter bruker noe mer enn gutter, sier Stangeland.
Kunnskap om det økte forbruk av slike medisiner er viktig for alle som jobber med barn unge, da hyppig bruk kan medføre alvorlige negative konsekvenser for individ og samfunn, inkludert misbruk og avhengighet.
Referanse
I artikkelen ‘Killing pain?: a population-based registry study of the use of prescription analgesics, anxiolytics, and hypnotics among all children, adolescents and young adults in Norway from 2004 to 2019’ gir Stangeland og medforfattere innblikk i utviklingen av forbruket av reseptbelagte medisiner mot smerter, angst og søvnvansker blant alle barn, ungdom og unge voksne i Norge fra 2004 til 2019.
Dette arbeidet er et samarbeid mellom Nasjonalt kunnskapssenter om vold og traumatisk stress, Nevroklinikken ved Oslo universitetssykehus (OUS), Avdeling for psykiske lidelser ved Folkehelseinstituttet (FHI), Forandringsfabrikken og Rådet for psykisk helse. Prosjektet «En pille for smerten?» er støttet av Stiftelsen Dam.
Nøkkelord
Kontakter
Runhild GrønlieKommunikasjonsrådgiver
Tel:92 24 64 04runhild.gronlie@nkvts.nowww.nkvts.no/ansatt/runhild-gronlie/Thorbjørn LaundalKommunikasjonssjef
Tel:91 74 89 26thorbjorn.laundal@nkvts.noHelle StangelandDoktorgradsstipendiat
Tel:90 02 96 60helle.stangeland@nkvts.noBilder
Lenker
Et bedre liv for berørte av vold og traumer
NKVTS (Nasjonalt kunnskapssenter om vold og traumatisk stress) fremskaffer forskningsbasert kunnskap som bidrar til at politikere, myndigheter og praksisfeltet tar gode beslutninger for å hjelpe berørte av vold og traumatisk stress. Senterets oppdragsgivere er primært Helse- og omsorgsdepartementet, Justis- og beredskapsdepartementet, Barne- og familiedepartementet samt Kunnskapsdepartementet. NKVTS er eid av NORCE (Norwegian Research Centre AS) som er et statlig forskningsinstitutt eid av fire norske universiteter.

Følg pressemeldinger fra NKVTS
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra NKVTS på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra NKVTS
Én av fire har fortsatt udekkede hjelpebehov etter Pride-terroren18.6.2025 11:10:05 CEST | Pressemelding
Tre år etter terrorangrepet utenfor London Pub og Per på hjørnet under Oslo Pride i juni 2022, oppgir hver fjerde av de berørte at de står med udekkede hjelpebehov. Nesten halvparten trenger fortsatt hjelp mot posttraumatiske reaksjoner, angst, søvnvansker og smerter og 60 prosent sier de ikke opplevde hjelpen de fikk som tilfredsstillende.
Du plikter å avverge vold24.4.2025 13:57:58 CEST | Pressemelding
Straffeloven pålegger alle norske borgere å forsøke å avverge alvorlig vold. Hver fjerde nordmann kjenner ikke til denne plikten. Nytt e-læringsverktøy skal hjelpe yrkesutøvere å kjenne igjen situasjoner der de har avvergingsplikt. Avvergingsplikten går foran taushetsplikten.
25. juni-terroren: alle direkte rammede inviteres til forskningsprosjekt5.3.2025 09:01:10 CET | Pressemelding
Under terrorangrepet i Oslo 25. juni 2022 ble to personer drept, ni påført skuddskader, og en rekke andre ble fysisk skadet i kaoset som oppstod. Direkte rammede omfatter etterlatte og alle som var til stede under terroren. Dommen om grov terror understreker at skeive var målet for terrorhandlingen. Nå starter et forskningsprosjekt der alle direkte rammede er invitert til å delta.
Hvordan man tenker om en traumatisk hendelse kan ha betydning for hvordan man får det på sikt.12.2.2025 07:55:00 CET | Pressemelding
Det kommer frem i en ny doktoravhandling ved UIO. Andrea Barsnes Undset har forsket på hvilken rolle tanker spiller for opprettholdelse av PTSD.
Vold og overgrep i samiske samfunn - ny forskningsrapport28.1.2025 06:55:00 CET | Pressemelding
Nasjonalt kunnskapssenter om vold og traumatisk stress lanserer tirsdag 28. januar en ny, kvalitativ forskningsrapport som belyser vold i nære relasjoner og seksuelle overgrep i samiske samfunn. Studien viser at dagens vold og overgrep er del av komplekse historiske og kulturelle mønstre som strekker seg over flere generasjoner.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom