Å snakke med ungdom om deres traumeerfaringer kan bidra til en god terapeutisk allianse og bedre resultat av behandlingen
Traumefokus tidlig i behandlingen kan bidra til styrke alliansen mellom ungdom og behandler. Ungdom som opplever en sterkere allianse og som deler mer av sine traumatiske opplevelser har færre traumesymptomer ved behandlingsslutt.

Det kommer frem i doktorgradsavhandlingen til Kristianne Stigsdatter Ovenstad som hun forsvarer 30. september.
Ett viktig funn er at kun ungdommens subjektive opplevelse av den terapeutiske alliansen henger sammen med behandlingsutfall. Jo sterkere ungdom opplever alliansen, jo færre posttraumatiske symptomer har de ved behandlingsslutt. Dersom foreldre og terapeuter overvurderer ungdommenes opplevelse av alliansen, gir det dårligere behandlingsutfall.
– Ungdommer etablerer en bedre allianse med terapeuter som bruker tid til å bli kjent med dem og tilbyr nye perspektiver på en støttende måte. Det å tematisere traumeerfaringene står ikke i veien for etablering av alliansen. For unngående og passive ungdommer kan et traumefokus faktisk bidra til å styrke alliansen, sier Ovenstad.
Stipendiaten forteller at ungdommer som deler mer fra det vonde og vanskelige de har opplevd og som uttrykker forståelse for hvorfor bearbeidelse av traumeerfaringene er viktig, har færre traumesymptomer ved behandlingsslutt. Dette er ny, viktig og klinisk relevant kunnskap for terapeuter som møter traumatiserte ungdom i behandling.
God behandling kan gi økt livskvalitet for barn og ungdom med et stort lidelsestrykk etter traumatiske hendelser. Traumefokusert kognitiv atferdsterapi (TF-CBT) er en anbefalt behandlingsmetode, der det optimale er å kombinere de traumespesifikke komponentene i kombinasjon med en god terapeutisk allianse. Ovenstad har forsket på hva terapeuter kan gjøre for å vurdere og styrke den terapeutiske alliansen med ungdom i TF-CBT, og hvordan ungdommers atferd under bearbeidelsen av sine traumeopplevelser henger sammen med deres behandlingsutfall. Avhandlingen bygger på data fra en behandlingsstudie ved Nasjonalt kunnskapssenter om vold og traumatisk stress (NKVTS). Det unike ved avhandlingen til Ovenstad er at den baserer seg på analyser av barnets og terapeuters faktiske atferd i terapien, som er kodet via lydopptak.
Kristianne Stigsdatter Ovenstad forsvarer sin doktorgradsavhandling ved Psykologisk institutt, Universitetet i Oslo, den 30. sep. 2022 12:15–15:00.
Nøkkelord
Kontakter
Runhild GrønlieKommunikasjonsrådgiver
Tel:92 24 64 04runhild.gronlie@nkvts.nowww.nkvts.no/ansatt/runhild-gronlie/Thorbjørn LaundalKommunikasjonssjef
Tel:91 74 89 26thorbjorn.laundal@nkvts.noBilder
Et bedre liv for berørte av vold og traumer
NKVTS (Nasjonalt kunnskapssenter om vold og traumatisk stress) fremskaffer forskningsbasert kunnskap som bidrar til at politikere, myndigheter og praksisfeltet tar gode beslutninger for å hjelpe berørte av vold og traumatisk stress. Senterets oppdragsgivere er primært Helse- og omsorgsdepartementet, Justis- og beredskapsdepartementet, Barne- og familiedepartementet samt Kunnskapsdepartementet. NKVTS er eid av NORCE (Norwegian Research Centre AS) som er et statlig forskningsinstitutt eid av fire norske universiteter.

Følg pressemeldinger fra NKVTS
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra NKVTS på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra NKVTS
Én av fire har fortsatt udekkede hjelpebehov etter Pride-terroren18.6.2025 11:10:05 CEST | Pressemelding
Tre år etter terrorangrepet utenfor London Pub og Per på hjørnet under Oslo Pride i juni 2022, oppgir hver fjerde av de berørte at de står med udekkede hjelpebehov. Nesten halvparten trenger fortsatt hjelp mot posttraumatiske reaksjoner, angst, søvnvansker og smerter og 60 prosent sier de ikke opplevde hjelpen de fikk som tilfredsstillende.
Du plikter å avverge vold24.4.2025 13:57:58 CEST | Pressemelding
Straffeloven pålegger alle norske borgere å forsøke å avverge alvorlig vold. Hver fjerde nordmann kjenner ikke til denne plikten. Nytt e-læringsverktøy skal hjelpe yrkesutøvere å kjenne igjen situasjoner der de har avvergingsplikt. Avvergingsplikten går foran taushetsplikten.
25. juni-terroren: alle direkte rammede inviteres til forskningsprosjekt5.3.2025 09:01:10 CET | Pressemelding
Under terrorangrepet i Oslo 25. juni 2022 ble to personer drept, ni påført skuddskader, og en rekke andre ble fysisk skadet i kaoset som oppstod. Direkte rammede omfatter etterlatte og alle som var til stede under terroren. Dommen om grov terror understreker at skeive var målet for terrorhandlingen. Nå starter et forskningsprosjekt der alle direkte rammede er invitert til å delta.
Hvordan man tenker om en traumatisk hendelse kan ha betydning for hvordan man får det på sikt.12.2.2025 07:55:00 CET | Pressemelding
Det kommer frem i en ny doktoravhandling ved UIO. Andrea Barsnes Undset har forsket på hvilken rolle tanker spiller for opprettholdelse av PTSD.
Vold og overgrep i samiske samfunn - ny forskningsrapport28.1.2025 06:55:00 CET | Pressemelding
Nasjonalt kunnskapssenter om vold og traumatisk stress lanserer tirsdag 28. januar en ny, kvalitativ forskningsrapport som belyser vold i nære relasjoner og seksuelle overgrep i samiske samfunn. Studien viser at dagens vold og overgrep er del av komplekse historiske og kulturelle mønstre som strekker seg over flere generasjoner.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom