Foreldre kan behandle traumer hos egne barn
Barn som har blitt usatt for traumatiske hendelser kan få raskere psykologisk hjelp gjennom en ny behandlingsmetode der omsorgspersoner og terapeuter samarbeider om behandlingen. Nasjonalt kunnskapssenter om vold og traumatisk stress (NKVTS) har prøvd ut metoden i kommunale helsetjenester for barn i alderen 7 til 12 år.

– Samlet vurderes Trinnvis sammen å være en lovende behandlingsmetode som kan bidra til at traumeutsatte barn får rask hjelp, og som passer godt inn i rammene og målsetningene til kommunale tjenester for barn og unge, sier Silje Mørup Ormhaug, seniorforsker ved NKVTS, som har ledet studien.
To trinn
Metoden består av to trinn. I trinn én arbeider foreldre og barn med en arbeidsbok med samtale- og mestringsøvelser. Foreldrene får veiledning av kommunal terapeut. Dersom barnet ikke opplever bedring etter å ha gjennomført arbeidsboken, eller det blir vanskelig for foreldrene å gjennomføre arbeidet, henvises barnet til BUP (barne- og ungdomspsykiatrisk klinikk).
– Barna rapporterte om stor nedgang i symptomer og cirka 80 % av barna som fullførte arbeidsboken responderte på behandlingen. I intervjuer med barna, foreldrene og terapeutene forteller de at de liker godt å jobbe med metoden. Foreldrene beskriver at de har fått viktige verktøy til å hjelpe sine barn, og både barna, terapeutene og foreldrene forteller at relasjonen mellom foreldrene og barna har blitt bedre, sier Ormhaug.
Raskere hjelp
Mange barn og unge opplever traumatiserende hendelser hvert år, og mange har behov for hjelp. Spesialisthelsetjenesten (BUP) har i dag gode behandlingsmetoder for traumatiserte barn, men mange må vente lenge før de får hjelp. Da kan vansker som i utgangspunktet var små ha vokst seg store.
– Foreldres rolle i barns tilpasning etter traumer er helt sentral, men mange føler seg hjelpeløse og usikre. Derfor er det behov for gode behandlingsmetoder som både kan gi barna hjelp raskt, og samtidig styrke foreldrenes evne til å hjelpe. Trinnvis sammen kan bidra til nettopp dette, sier Ormhaug.
11 kommuner deltok i den aktuelle pilotstudien. Forskningsprosjektet skal nå utvides, og kunnskapssenteret søker flere kommuner som vil delta i studien.
FAKTA OM TRINNVIS SAMMEN
- Ny behandlingsmetode for traumeutsatte barn i alderen 7 til 12 år.
- Består av to trinn: Trinn 1 er foreldreledet arbeid med samtale- og mestringsøvelser. Trinn 2 er henvisning til BUP der de barna som har behov for det kan få tilbud om traumefokusert kognitiv atferdsterapi (TF-CBT).
- Gjennomføringen av Trinn 1 tar cirka 6-9 uker.
- Modellen er en norsk tilpasning av den US-amerikanske behandlingsmetoden Stepped Care Cognitive Behavioral Therapy for Children after Trauma.
- Studien ble gjennomført i kommunale tjenester for barn over en fireårsperiode (2018 – 2022). 11 kommuner, 19 terapeuter og 82 barn og deres foreldre deltok i studien.
- Samlet vurderes Trinnvis sammen å være en lovende behandlingsmetode som kan gi raskere hjelp, og passer inn i kommunale tjenester. Barna rapporterte om stor nedgang i symptomer og rundt 80 % av barna som fullførte studien responderte på behandlingen.
- Det var ingen kontrollgruppe i pilotstudien, så det er behov for mer kunnskap om hvor effektiv metoden er sammenlignet med dagens tilbud.
Nøkkelord
Kontakter
Runhild GrønlieKommunikasjonsrådgiver
Tel:92 24 64 04runhild.gronlie@nkvts.nowww.nkvts.no/ansatt/runhild-gronlie/Silje Mørup OrmhaugForsker II / psykologspesialistSeksjon for implementering og behandlingsforskning
Tel:99 60 93 36s.m.ormhaug@nkvts.noBilder
Lenker
Et bedre liv for berørte av vold og traumer
NKVTS (Nasjonalt kunnskapssenter om vold og traumatisk stress) fremskaffer forskningsbasert kunnskap som bidrar til at politikere, myndigheter og praksisfeltet tar gode beslutninger for å hjelpe berørte av vold og traumatisk stress. Senterets oppdragsgivere er primært Helse- og omsorgsdepartementet, Justis- og beredskapsdepartementet, Barne- og familiedepartementet samt Kunnskapsdepartementet. NKVTS er eid av NORCE (Norwegian Research Centre AS) som er et statlig forskningsinstitutt eid av fire norske universiteter.

Følg pressemeldinger fra NKVTS
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra NKVTS på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra NKVTS
Du plikter å avverge vold24.4.2025 13:57:58 CEST | Pressemelding
Straffeloven pålegger alle norske borgere å forsøke å avverge alvorlig vold. Hver fjerde nordmann kjenner ikke til denne plikten. Nytt e-læringsverktøy skal hjelpe yrkesutøvere å kjenne igjen situasjoner der de har avvergingsplikt. Avvergingsplikten går foran taushetsplikten.
25. juni-terroren: alle direkte rammede inviteres til forskningsprosjekt5.3.2025 09:01:10 CET | Pressemelding
Under terrorangrepet i Oslo 25. juni 2022 ble to personer drept, ni påført skuddskader, og en rekke andre ble fysisk skadet i kaoset som oppstod. Direkte rammede omfatter etterlatte og alle som var til stede under terroren. Dommen om grov terror understreker at skeive var målet for terrorhandlingen. Nå starter et forskningsprosjekt der alle direkte rammede er invitert til å delta.
Hvordan man tenker om en traumatisk hendelse kan ha betydning for hvordan man får det på sikt.12.2.2025 07:55:00 CET | Pressemelding
Det kommer frem i en ny doktoravhandling ved UIO. Andrea Barsnes Undset har forsket på hvilken rolle tanker spiller for opprettholdelse av PTSD.
Vold og overgrep i samiske samfunn - ny forskningsrapport28.1.2025 06:55:00 CET | Pressemelding
Nasjonalt kunnskapssenter om vold og traumatisk stress lanserer tirsdag 28. januar en ny, kvalitativ forskningsrapport som belyser vold i nære relasjoner og seksuelle overgrep i samiske samfunn. Studien viser at dagens vold og overgrep er del av komplekse historiske og kulturelle mønstre som strekker seg over flere generasjoner.
Ny rapport: Krisesentrenes rolle i arbeidet mot vold11.12.2024 08:00:00 CET | Pressemelding
En fersk forskningsrapport belyser krisesentrenes avgjørende, men utfordrende rolle i arbeidet mot vold i nære relasjoner. Rapporten, som ble lansert tirsdag 10. desember, gir et omfattende innblikk i hvordan krisesentrene fungerer som en livsviktig ressurs for både barn og voksne, men også hvordan strukturelle og økonomiske utfordringer truer tilbudets kvalitet og tilgjengelighet.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom