Felleskjøpet Agri

Kornavlinga nesten halvert fra i fjor

Del

Ny prognose fra markedsregulator Felleskjøpet Agri viser at forventet tilgang på korn og proteinvekster er ned ytterligere 134.000 tonn sammenlignet med prognosen i september.

Foto: Felleskjøpet Agri

Årets norske sommer preget av tørke og flom har skapt en nærmest historisk dårlig kornhøst. I september prognoserte markedsregulator en kornavling 33 prosent lavere enn i fjor. I den ferske november-prognosen er tallet gått ytterligere ned.  

Markedsregulator anslår en avling av korn og oljevekster på 803.000 tonn. Dette er en nedgang på 43 prosent fra i fjor, og 30 prosent under femårssnittet.

Svært krevende situasjon

Det har vært en svært krevende sesong for kornproduksjon. Markedsregulator har gitt prognoser tidligere i år i både juli, august og september. Lite korn og store kvalitetsproblem for innhøsta korn gjør det ekstra vanskelig å gi en god prognose for restleveransen i sesongen.

– Tilgangen er venta å bli nesten like lav som i 2018, som ble preget av tørke, men vi ser vesentlig mindre tilgang på matkorn. Situasjonen skaper også utfordringer for industrien, særlig for matmjølmøllene, men også for kraftfôrindustrien. Tross et stort kvantum bygg å hente vare fra, er det knapt mulig å finne bygg som er egnet til produksjon av byggryn. Også for havre er situasjonen svært krevende, sier Sindre Flø, seniorrådgiver for næringspolitikk og markedsregulering i Felleskjøpet Agri.

Norskandelen

Markedsregulator anslår et importbehov på 218.000 tonn matkorn. Dette vil gi en samla norskandel i matmjølet på 31 prosent. For hvete er norskandelen anslått å bli 29 prosent.

Markedsreguleringen i kornsektoren har som formål å sikre omsetningen av norsk korn, og skape balanse i det norske kornmarkedet. Felleskjøpet Agri markedsregulator skal legge til rette for at alt norsk korn kan bli bruk best mulig i samsvar med kvaliteten på kornet. 

Nøkkelord

Kontakter

Lenker

Felleskjøpet Agri har en omsetning på 20,2 milliarder i 2022 og har i overkant av 4 000 ansatte. Felleskjøpet er viktigste leverandør av teknologi og driftsmidler til norsk landbruk og har rundt 100 butikker rettet mot bønder og forbrukere i Norge. Felleskjøpet eier Granngården i Sverige som også har rundt 100 butikker rettet mot samme målgruppe. Vår virksomhet omfatter også eiendomsdrift, brød og bakervarer, samt utstyr til park, anlegg og kjæledyr. Felleskjøpet Agri er et samvirke eid av i rundt 39 000 bønder. Felleskjøpet Agri er markedsregulator for korn og innkjøps- og salgssamvirke for medlemmene. Felleskjøpet Agris hovedmål er å bidra til å styrke medlemmenes økonomi på kort og lang sikt.

Følg pressemeldinger fra Felleskjøpet Agri

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Felleskjøpet Agri på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Felleskjøpet Agri

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye