En monstrøs ansvarsfraskrivelse

Del

Mary Shelleys mer enn 200 år gamle romanklassiker FRANKENSTEIN, tas til scenen 15. november i et intenst spill mellom vitenskapskvinnen doktor Frankenstein, monsteret hun skaper og en djevel som egger til strid. Med horror, humor og camp blir oppsetningen på Centralteatret et følelsesladet spill, hvor skaperverket til slutt vender seg mot sin skaper. For tukler man ved naturen for å skape kunstig liv, så må man vel også stå inne for konsekvensene?

Frankenstein
Frankenstein Illustrasjon: Trond Bredesen Oslo Nye Teater

Ny dramatisering

Det er Frankensteins regissør Camilla Kold og Astrid Berg Hauge som står bak denne nye dramatiseringen. Menneskets behov for å overskride egne grenser og stadige higen etter anerkjennelse, leder doktor Frankenstein til kirkegården, hvor hun kveld etter kveld graver etter kroppsdeler fra lik, som skal benyttes i et forsøk på å skape nytt liv.
Den ambisiøse vitenskapskvinnen lykkes i forsøket. Men resultatet blir et «monster» med heslig utseende, monstrøs styrke og en annerledes kropp. Frankenstein blir så frastøtt av sitt eget skaperverk at hun slår hånden av det og overlater monsteret til seg selv.

Denne ansvarsfraskrivelsen fører monsteret ut på gale veier. Det søker kontakt med mennesker, det vil så gjerne oppleve omsorg og kjærlighet, og ønsker å få dele livet sitt med noen. Men uten rettledning bærer det galt av sted. Frankenstein får oppleve konsekvensene av sine handlinger og hva som kan skje når man tukler med naturen.

Camilla Kold – regissør og dramatiker

Det er første gang den danske regissøren og dramatikeren Camilla Kold gjester Oslo Nye Teater. Hun gikk ut fra regilinjen på Kunsthøgskolen i Oslo (KHiO) i 2021 og har også en bachelor i dramaturgi fra Århus Universitet. Kold regidebuterte ved Nationaltheatret med forestillingen Jell-O shot på Torshovteatret. Hun ble deretter husinstruktør på Aalborg Teater (2021-23), hvor hun bl.a. satte opp Moby Dick og Antigone. I 2022 ble hun tildelt Reumert Talentprisen for sin iscenesettelse av Jon Fosses Jeg er vinden på Aalborg Teater.

Tre kvinner utgjør ensemblet

Det er Oslo Nyes egen Stine Fevik som gestalter rollen som doktor Frankenstein. Fevik er skuespillerutdannet fra HiNT og har bl.a. arbeidet ved Nationaltheatret, Trøndelag Teater (2016-18), Nord-Trøndelag Teater, Black Box Teater m.m., og spilt roller som bl.a. Hedda Gabler, Gina Ekdahl i Vildanden, Kvinnen i soloforestillingen Girls & Boys, Elena i Min briljante venninne og Malvolio i Hva du Will. Er Heddapris-nominert to ganger, både for rollen som Stella i Oslo Nyes Sporvogn til begjær og for rollen i Apokalypse da (Black Box Teater).
Les mer om Stine Fevik

Karoline Schau tilhører Oslo Nyes faste ensemble og spiller rollen som djevel. Hun var sist å se i vår kritikerroste En folkefiende i høst, i rollen som Petra Stockmann. Ble uteksaminert fra skuespillerutdanningen ved KHiO i 2022. Ved Oslo Nye har hun ellers medvirket i Hva du Will (Maria), Så som i himmelen og Snøfall. Oppgaver i film og TV: Ragnarok 1-2 (Jenny), Heimebane, Hvite gutter, Utøya 22. juli (Sigrid), Det tredje øyet, Beatles.
Les mer om Karoline Schau

I rollen som monster finner vi Maria Agwumaro, som nå gjester Oslo Nye Teater for første gang. Agwumaro er skuespillerutdannet ved HiNT/Universitet Nord (2014-17). Hun har medvirket i bl.a. De må føde oss eller pule oss for å elske oss (Nationaltheatret), Detektivbyrå nr. 2 – Operasjon Teater (Riksteatret), Ronja Røverdatter (Nordland Teater), spilt tittelrollen i Alice i Eventyrland ved Feil Teater og medvirket i/vært medskaper for En muslimsk afro-joik på svensk i Norge (Festspillene i Nord-Norge/ Rosendal Teater). For film og TV har hun gjort bl.a. Nudes, Hvite gutter og Livstid.
Les mer om Maria Agwumaro

Kreativt team bak Frankenstein

Regi: Camilla Kold
Scenografi og lysdesign: Norunn Standal
Kostymedesign: Synne Reichelt Føreland
Komponist: Peder Varkøy
Maskeansvarlig: Wibke Schuler
Rekvisitører: Lisa Whetmore og Nina Meyer Jacobsen
Dramaturg: Ole Johan Skjelbred
Plakatillustrasjon: Trond Bredesen

FRANKENSTEIN
Basert på Mary Shelleys klassiker
Dramatisert av Camilla Kold og Astrid Berg Hauge

Premiere 15. november 2023 på Oslo Nye Centralteatret
Akersg. 38

NB: Forestillingen har UNG-pris 195 kr - for de under 30 år.

Les mer om Frankenstein

Velkommen til et fandenivoldsk, sårt og heftig drama!

For intervjuavtaler m.m. kontakt:
Margareta Magnus Myhre
informasjonssjef
Mobilnr. 95216234
margareta.magnus.myhre@oslonye.no

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Frankenstein
Karoline Schau og Stine Fevik
Last ned bilde
Frankenstein
Maria Agwumaro
Last ned bilde
Frankenstein
Karoline Schau og Stine Fevik
Last ned bilde
Frankenstein
Karoline Schau
Last ned bilde
Frankenstein
Maria Agwumaro
Last ned bilde
Frankenstein
Stine Fevik
Last ned bilde
Frankenstein
Maria Agwumaro
Last ned bilde
Frankenstein
Maria Agwumaro
Last ned bilde
Frankenstein
Karoline Schau
Last ned bilde
Frankenstein-illustrasjon: Trond Bredesen/ Oslo Nye Teater
Frankenstein-illustrasjon: Trond Bredesen/ Oslo Nye Teater
Last ned bilde

Følg pressemeldinger fra Oslo Nye Teater

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Oslo Nye Teater på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Oslo Nye Teater

Ine Marie Wilmann i ny hovedrolle som Anna Karenina23.11.2023 11:42:16 CET | Pressemelding

Det er med stor glede vi informerer om at Oslo Nye Teater iscenesetter Anna Karenina av Lev Tolstoj våren 2024. Til å spille den ikoniske tittelrollen har vi vært så heldige å få med oss Ine Marie Wilmann, velkjent fra film og teater. Lev Tolstojs Anna Karenina og Krig og fred regnes blant verdenslitteraturens største verker, og den europeiske litteraturhistorien - inklusiv Ibsen og Hamsun - står på hans skuldre.

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom