Strålende anmeldelser og smekkfullt hus på lansering

Del

Vetle Lid Larssen lanserte i kveld «De stjernekyndige» i samtale med Nina Lykke på Litteraturhuset. Kritikerne jubler og publikum kjempet om plasser til arrangementet. 

Køen strakk seg gjennom gangene på Litteraturhuset i Oslo torsdag kveld da Nina Lykke bokbadet Vetle Lid Larssen. Interessen i forkant var voldsom og kun en brøkdel av de interesserte fikk sikret seg billetter til lanseringen.

Begeistrede kritikere

«De stjernekyndige» har allerede mottatt flere flotte anmeldelser. I Dagbladet skrev Cathrine Krøger at Vetle Lid Larssen skriver vidunderlig vakkert, og at boka er en sjelden begivenhet: "Lid Larssen skriver sjeldent lett og godt, og er suveren til å gripe tidsånden gjennom språk, typer, detaljer, tanker, lukter, stemning."

Forfatteren fikk også terningkast 5 av Ole Jacob Hoel i Adresseavisen som mener at boken er et overflødighetshorn av en historisk roman og at den er «helstøpt, interessant og original, i tillegg til underholdende.»

I Vårt land slo Kristine Hovda fast at romanen er svært vellykket og gir dypere innsikt i norsk historie. Hun skriver at Lid Larssen umiddelbart drar leseren inn i romanen: «Dette er det engelskmennene kaller a good read, en klassisk fortelling, men som på grunn av sin nærhet til historiske kjensgjerninger også oppleves som mer enn det.»

Måneder med research-reising

Bokideen har kvernet i Lid Larssen i nærmere to tiår, og forfatteren har som alltid gjort grundig research for å fortelle den sanne historien om en av Europas viktigste astronomer og hans norske assistent. Lid Larssen har reist i månedsvis, og lett i gamle arkiver etter glemt stoff om den store ekspedisjonen til Vardø.  

-Jeg reiste Norge på langs, gjennom Danmark og Østerrike, på jakt etter materiale, forteller han.

Om «De stjernekyndige»

«De stjernekyndige» er inspirert av den sanne historien om en av Europas mest berømte astronomer, som i 1769 legger ut på en hasardiøs reise fra Wien, gjennom Norge - helt til Vardø, for å observere Venus-passasjen, århundrets største astronomiske begivenhet. 

Med seg på ferden har han en mislykket, men svært ærgjerrig norsk assistent. 

Ekspedisjonsmedlemmene fører en desperat kamp med tiden, klimaet og etterhvert: hverandre. Astronomene må lykkes, med de har alle odds mot seg. 

Vetle Lid Larssen er en prisbelønt forfatter. Han har blant annet skrevet romanene "2" og "Norske helter", essayet "Anti-sex", dokumentarromanen "1001 Natt", og den selvbiografiske "Hvordan elske en far – og overleve". I 2021 kom kritiker- og publikumssuksessen "Lucias siste reise", med et opplag på 45.000 bøker. 

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Last ned bilde
Foto: Svein Finneide
Foto: Svein Finneide
Last ned bilde
Foto: Svein Finneide
Foto: Svein Finneide
Last ned bilde
Storsalen på Litteraturhuset i Oslo var fylt til randen torsdag kveld.
Storsalen på Litteraturhuset i Oslo var fylt til randen torsdag kveld.
Last ned bilde
Et ivrig publikum gleder seg til lansering av "De stjernekyndige".
Et ivrig publikum gleder seg til lansering av "De stjernekyndige".
Last ned bilde
Nina Lykke bokbadet Vetle Lid Larssen på Littertaurhuset i Oslo.
Nina Lykke bokbadet Vetle Lid Larssen på Littertaurhuset i Oslo.
Last ned bilde

Følg pressemeldinger fra Bonnier Norsk Forlag

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Bonnier Norsk Forlag på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Bonnier Norsk Forlag

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom