Utsatt for seksuelt overgrep? Delta i TRUST-studien
Alle personer over 16 år som har vært utsatt for et seksuelt overgrep siste 12 måneder, inviteres til et landsomfattende forskningsprosjekt. Forskerne vil finne ut hvordan de utsatte har det, og hvilken hjelp de tilbys.

– Endelig skal de utsattes stemmer bli hørt. Vi vet for lite om hvilken hjelp som gis i tiden etter et overgrep. Vi vet også alt for lite om hvordan utsatte opplever den hjelpen de får. Med økt kunnskap kan hjelpeapparatet gi mer målrettet og bedre hjelp til de som rammes, sier forsker og prosjektleder for TRUST-studien, Ines Blix.
Målet med studien er å forbedre helse og livskvalitet for personer utsatt for seksuelle overgrep, og å forebygge langvarige skadevirkninger.
Stor variasjon i hjelpetilbud
1 av 10 norske kvinner utsettes for et seksuelt overgrep i løpet av livet, og kun 1 av 10 av disse oppsøker hjelp i tiden etter et overgrep. Hjelpen den utsatte får, varierer stort etter hvor vedkommende bor.
– Det finnes ikke et enhetlig oppfølgingstilbud til overgrepsutsatte. Vi vet heller ikke nok om hvilke behov de har og hva som er hjelpsomt, sier forsker Siri Thoresen.
Det er 30 år siden forrige studie så på hvordan det går med overgrepsutsatte over tid.
Instagramkampanje
For å nå ut til mulige deltakere får forskerne hjelp av reklamebyrået TRY til en rekrutteringskampanje på sosiale medier. Flere kjente profiler hjelper til og stiller opp gratis.
– Vi håper at kampanjen når bredt ut, slik at alle som har vært utsatt for overgrep siste 12 måneder får mulighet til å delta og dele sine erfaringer. Jo flere som deltar i studien, jo mer helhetlig bilde får vi av hvordan det går med overgrepsutsatte over tid. Det gir oss bedre innsikt i hvordan vi kan sikre god hjelp og omsorg for rammede, sier Blix.
Les mer om studien
Kontakter
Runhild GrønlieKommunikasjonsrådgiver
Tel:92 24 64 04runhild.gronlie@nkvts.nowww.nkvts.no/ansatt/runhild-gronlie/Ines BlixForsker IINKVTS
Enhet: Seksjon for traumer, katastrofer og tvungen migrasjon - barn og unge
Bilder



Et bedre liv for berørte av vold og traumer
NKVTS (Nasjonalt kunnskapssenter om vold og traumatisk stress) fremskaffer forskningsbasert kunnskap som bidrar til at politikere, myndigheter og praksisfeltet tar gode beslutninger for å hjelpe berørte av vold og traumatisk stress. Senterets oppdragsgivere er primært Helse- og omsorgsdepartementet, Justis- og beredskapsdepartementet, Barne- og familiedepartementet samt Kunnskapsdepartementet. NKVTS er eid av NORCE (Norwegian Research Centre AS) som er et statlig forskningsinstitutt eid av fire norske universiteter.

Følg pressemeldinger fra NKVTS
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra NKVTS på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra NKVTS
25. juni-terroren: alle direkte rammede inviteres til forskningsprosjekt5.3.2025 09:01:10 CET | Pressemelding
Under terrorangrepet i Oslo 25. juni 2022 ble to personer drept, ni påført skuddskader, og en rekke andre ble fysisk skadet i kaoset som oppstod. Direkte rammede omfatter etterlatte og alle som var til stede under terroren. Dommen om grov terror understreker at skeive var målet for terrorhandlingen. Nå starter et forskningsprosjekt der alle direkte rammede er invitert til å delta.
Hvordan man tenker om en traumatisk hendelse kan ha betydning for hvordan man får det på sikt.12.2.2025 07:55:00 CET | Pressemelding
Det kommer frem i en ny doktoravhandling ved UIO. Andrea Barsnes Undset har forsket på hvilken rolle tanker spiller for opprettholdelse av PTSD.
Vold og overgrep i samiske samfunn - ny forskningsrapport28.1.2025 06:55:00 CET | Pressemelding
Nasjonalt kunnskapssenter om vold og traumatisk stress lanserer tirsdag 28. januar en ny, kvalitativ forskningsrapport som belyser vold i nære relasjoner og seksuelle overgrep i samiske samfunn. Studien viser at dagens vold og overgrep er del av komplekse historiske og kulturelle mønstre som strekker seg over flere generasjoner.
Ny rapport: Krisesentrenes rolle i arbeidet mot vold11.12.2024 08:00:00 CET | Pressemelding
En fersk forskningsrapport belyser krisesentrenes avgjørende, men utfordrende rolle i arbeidet mot vold i nære relasjoner. Rapporten, som ble lansert tirsdag 10. desember, gir et omfattende innblikk i hvordan krisesentrene fungerer som en livsviktig ressurs for både barn og voksne, men også hvordan strukturelle og økonomiske utfordringer truer tilbudets kvalitet og tilgjengelighet.
Ukrainsk delegasjon besøker NKVTS for å styrke psykososial støtte til barn i krig5.12.2024 15:20:58 CET | Pressemelding
En delegasjon av ukrainske helsepersonell og forskere samles fredag ved Nasjonalt kunnskapssenter om vold og traumatisk stress (NKVTS) i Oslo. Målet med besøket er å videreutvikle et banebrytende verktøy som skal sikre barn og unge rammet av krig nødvendig psykososial oppfølging der de befinner seg.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom