– En ny generasjon forskere inntar forskningsinstituttene
Ved NORSAR var det tidligere flest eldre menn, nå er det mange både unge og kvinnelige forskere, ifølge direktør Anne Strømmen Lycke. Men sektoren har fortsatt en vei å gå når det gjelder mangfold.

Av: Kristin Aukland, Kifinfo
Det ferskeste eksempelet på hvordan forskningsinstitusjonene organiserer likestillingsarbeidet kom nylig i politikknotatet basert på rapporten Handlingsrom for kjønnsbalanse og mangfold.
Her kommer det fram at institusjoner i universitets-, høgskole- og forskningsinstituttsektoren er preget av manglende likestilling, mangfold og mangel på inkludering. Så hvordan jobber forskningsinstituttene for likestilling?
Vi har snakket med to nye fjes i hver sine roller: Anne Strømmen Lycke, som i vår ble valgt som leder for Forskningsinstituttenes fellesarena (FFA) og André Teigland, som i fjor tiltrådte som leder for forskningsinstituttet Norsk Regnesentral.
Begge mener de har god kjønnsbalanse ved instituttet de leder, mens konkrete likestillingstiltak for å rekruttere etterkommere av innvandrere mangler.
Lycke er opptatt av å øke andelen unge og kvinnelige forskere og bygge kompetente og godt sammensatte team ved NORSAR, instituttet hun har ledet i snart ti år. Mens Teigland opptatt av noe han mener er vel så viktig som egne tiltak: Jobbe for å få gode forskere og verdsette ulike personligheter for å bygge sterke forskningsmiljøer og et sunt arbeidsmiljø.
– Viktig generasjonsskifte
– Da vi laget vår handlingsplan for likestilling, googlet jeg andre forskningsinstitutters planer, sier Lycke.
Hun ble imponert over mange av de andre instituttenes handlingsplaner og mener planene viser at det er lagt ned arbeid på området og at instituttene tar likestillingsarbeidet alvorlig.
– Det nye for instituttene med kravene til handlingsplaner handler mest om at planene skal ligge offentlig tilgjengelig på nettsidene, det har ikke forskningsinstituttene pleid å gjøre tidligere.
I arbeidet for likestilling kartlegger NORSAR lønn etter kjønn og alder. På den måten kan de vurdere lønnsforskjeller og årsaker til ulikheter, ifølge Lycke.
– Vi har hele tiden vært bevisste på likestilt rekruttering, og når det gjelder lønn, er vi opptatt av rettferdig lønn uavhengig av kjønn. I forbindelse med permisjon ved fødsel og adopsjon betaler NORSAR full lønn.
– Vi har også klart å snu aldersprofilen ved NORSAR.
Mens det tidligere var flest eldre menn ved NORSAR, er det nå både mange unge og mange kvinnelige forskere, ifølge Lycke, og hun forklarer at hele instituttsektoren har gått gjennom et generasjonsskifte.
Nå har NORSAR totalt 50 ansatte fra 11 ulike nasjoner, og når det gjelder forskernes bakgrunn er det bare nasjonalitet som blir registrert.
– Da jeg studerte på NTH (nå NTNU, red.anm.) var det bare med menn. Den gangen var det ni prosent kvinner, og de gikk på kjemi eller arkitekt. Det gjorde ikke jeg.
Nå er det mye enklere, mener hun: Det er mange kvinner og ved NORSAR har de ingen store rekrutteringsproblemer, verken med å rekruttere unge forskere generelt eller kvinner spesielt.
– Selv om vi er hardcore teknologi har det ikke vært vanskelig.
Det instituttsektoren er opptatt av når det gjelder rekruttering er nettopp å bygge kompetente sammensatte team, ifølge FFA-lederen.
– Det får vi ikke til dersom vi ikke er godt representert når det gjelder kjønn, etnisitet og alder.
Nøkkelord
Kontakter
Kristin AuklandSeniorrådgiver
Tel:22 03 80 86Tel:95 12 14 86ka@kilden.forskningsradet.noOm Kifinfo
Kifinfo drives av Kilden kjønnsforskning.no for Komité for kjønnsbalanse og mangfold i forskning (Kif-komiteen). Sekretariat hos Universitets- og høgskolerådet.

Følg pressemeldinger fra Kifinfo
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Kifinfo på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Kifinfo
Vi mangler kunnskap om klasse i akademia14.11.2023 12:04:14 CET | Pressemelding
– Sosial bakgrunn påvirker hvem som tar høyere utdanning, hvilke studier en velger, hvilke karakterer en får og hvem som slutter og fullfører. Men man vet lite om hvordan dette påvirker en akademisk karriere, sier forsker Thea Strømme.
Mørketall om seksuell trakassering blant ansatte1.11.2023 17:26:41 CET | Pressemelding
I 2017 traff metoo-bevegelsen hele den vestlige verden, også akademia. Seks år senere jobber man fremdeles med å finne rutiner for å fange opp uønsket kultur. Få varsler kan tyde på mørketall, mener verneombud.
– Vi må forsvare mangfold mer enn før13.10.2023 12:51:11 CEST | Pressemelding
Vi likestillingsrådgivere kjenner på et krysspress: Samtidig med økte krav, en tilspisset kontekst og offentlig debatt, så tildeles det mindre midler til likestillingsarbeidet, mener Vibeke Horn fra OsloMet.
Kunnskapsdepartementet prioriterer likestilling i ny nasjonal plan29.9.2023 13:01:33 CEST | Pressemelding
– Mer kunnskap om kjønn og mangfold er viktig for å bygge kompetanse og for at vi skal ha bedre grunnlag for å utforme flere tiltak i fremtiden, mener Audun Digerud, ekspedisjonssjef i Kunnskapsdepartementet.
‒ Positiv særbehandling gir bedre inkludering16.9.2023 07:00:00 CEST | Pressemelding
Tiltak for å inkludere marginaliserte grupper er ofte kontroversielle. Det er fordi de ikke begrunnes godt nok, mener førsteamanuensis Melina Duarte.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom