Diakonhjemmet

En døråpner til bedre behandling av tommelartrose

Del

Den nylig lanserte PICASSO-studien, som utgår fra Diakonhjemmet sykehus, skal undersøke effekten av kortisoninjeksjoner som behandling for artrose i tommelens rotledd. Dette har vært klinisk praksis i mange år, men vitenskapelig dokumentasjon er begrenset. 

Foto av seks personer som er med i PICASSO-studien
Deler av prosjektgruppen i PICASSO-studien, fra venstre Merete Hermann-Eriksen, studieleder Ida Bos-Haugen, Åshild Hove, Bjørn Solvang (monitor fra Oslo Universitetssykehus), Heidi Sletten og Marthe Gløersen. Kathrine Daniloff/Diakonhjemmet sykehus

Formålet med PICASSO-studien er å sammenligne effekten av og sikkerheten ved kortisoninjeksjoner, saltvannsinjeksjoner og ergoterapi-intervensjoner med trening og støtteskinner. Studien er finansiert av Klinbeforsk og involverer alle helseregioner i Norge.

​En studie i hele Norge

Den utføres ved seks medisinske sentre; Diakonhjemmet sykehus, Martina Hansens Hospital, Haugesund revmatismesykehus, Stavanger Universitetssykehus, St Olav og Nordlandssykehuset i Bodø.

Ida Bos-Haugen leder studien som hovedutprøver, og prosjektet inkluderer et dedikert team av spesialister bestående av revmatologer og ergoterapeuter. På Diakonhjemmet sykehuset deltar blant annet Marthe Gløersen (koordinator/postdok), Heidi Sletten (forskningskoordinator), Merete Hermann-Eriksen (ergoterapeut), Åshild Hove (ergoterapeut) og Ingvild Kjeken (ergoterapeut). 

Beste behandling for tommelartrose

– Bakgrunnen for PICASSO-studien er mangel på kunnskap om kortisoninjeksjoner gir reell lindring av plager ved artrose i tommelens rotledd, og om gjentatte kortisoninjeksjoner kan ha uheldige virkninger, forklarer Bos-Haugen. Det er også uklart om kortisoninjeksjoner eller ergoterapi-intervensjoner med trening og støtteskinner er den beste behandlingsmetoden, sier hun.

Hvem kan delta i studien

For å delta i studien, må deltakerne oppleve smertefull artrose i tommelens rotledd og ha betennelse i leddet. Formålet med PICASSO-studien er å sammenligne effekten av og sikkerheten ved kortisoninjeksjoner, saltvannsinjeksjoner og ergoterapi-intervensjoner med trening og støtteskinner.

Deltakerne vil følges i en klinisk studie i 6 måneder, hvor de tilfeldig blir tildelt en av tre behandlinger. Etter denne perioden kan alle deltakerne motta steroidinjeksjoner, uavhengig av den opprinnelige behandlingen.

– Hvis du ønsker å delta i PICASSO-studien, kan du be fastlegen om en henvisning til en deltakende revmatologisk avdeling, så vil en ergoterapeut vurdere om du kan være med i studien vår, sier Bos-Haugen. 

Det arrangeres oppstartsmøter i oktober og november, og studien er straks klar til å settes i gang.

Optimal behandling gir bedre livskvalitet

PICASSO-studien har potensial til å kaste lys over den beste behandlingen for artrose i tommelens rotledd og forbedre livskvaliteten til de som lider av denne tilstanden.

Les mer om PICASSO-studien: https://diakonhjemmetsykehus.no/kliniske-studier/en-norsk-klinisk-studie-som-sammenlikner-kortisoninjeksjon-saltvannsinjeksjon-og-en-ergoterapi-intervensjon-ved-artrose-i-tommelens-rotledd-picasso

Lurer du på om du kan være med i studien? Les artikkelen og ta evt. kontakt med studielederen. 

Kommunikasjonsrådgiveren kan kontaktes hvis du ønsker å lage en mediesak. 

Nøkkelord

Kontakter

Kathrine DanoloffKommunikasjonsrådgiverNasjonal kompetansetjeneste for revmatologisk rehabilitering (NKRR) REMEDY - Forskningssenter for behandling innen revmatologi og muskelskjelettsykdommer

Tel:90057192kathrine.daniloff@diakonsyk.no

Bilder

Foto av seks personer som er med i PICASSO-studien
Deler av prosjektgruppen i PICASSO-studien, fra venstre Merete Hermann-Eriksen, studieleder Ida Bos-Haugen, Åshild Hove, Bjørn Solvang (monitor fra Oslo Universitetssykehus), Heidi Sletten og Marthe Gløersen.
Last ned bilde
Bilde av tre hender
Med artrose i tommelens rotledd kan du være aktuell for å være med i PICASSO-studien som vurderer ulike behandlinger.
Last ned bilde
Bilde av hender
Har du artrose i tommelens rotledd, kan du være aktuell for å være med i PICASSO-studien. Den kliniske studien vurderer ulike behandlingsmåter opp mot hverandre.
Last ned bilde

Lenker

Om Diakonhjemmet

www.diakonhjemmet.no
www.diakonhjemmethage.no

Følg pressemeldinger fra Diakonhjemmet

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Diakonhjemmet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Diakonhjemmet

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye