Kilden kjønnsforskning.no

Ny forskning viser at menn anklaget for vold trenger også tillit fra terapeuten

Del

Menn i voldelige relasjoner kan avslutte terapien på grunn av mangel på tillit, ifølge forsker Dagmara Bossy.

Dagmara Bossy
Opplevelsen av å bli trodd er viktig i all terapi, understreker Dagmara Bossy, forsker II ved institutt for velferdsforskning NOVA/Oslomet. Foto: Eivind Røhne/OsloMet

Skrevet av: Susanne Dietrichson/Kilden kjønnsforskning.no

– Det handler egentlig om tillit, forteller Dagmara Bossy.

Sammen med Monika Marie Bergflødt har hun skrevet en artikkel i siste nummer av Tidsskrift for kjønnsforskning om hvordan menn som står i konfliktfylte familierelasjoner opplever møtet med familievernkontoret.

– De mennene som blir beskyldt eller mistenkt for å utøve vold mot partneren sin, kan oppleve seg ekstra sårbare i terapirommet. Både statistikken og kjønnet taler jo imot dem.

En intuitiv forskerfølelse

 Bossy viser til begrepet «terapeutisk allianse», som er en viktig teoretisk referanse i artikkelen.

– Hvis det er etablert en allianse mellom klient og terapeut, er det også gode sjanser for at terapien vil føre frem, sier hun.

– En slik allianse har lenge blitt ansett som grunnleggende i terapien. Vi fant at der det var en allianse mellom klient og terapeut var det også tillit. Men dette kunne også endre seg underveis i terapien. Og der vi så brudd i alliansen, så vi også at det manglet tillit.

Vi vet at det er flest kvinner som blir utsatt for vold i parforhold, og at flest menn utøver den.

Bossy og Bergflødt fikk ideen til artikkelen når de leste intervjuene med mannlige informanter rapporten «Møter med familievernet Brukeres erfaringer og opplevelser av familieverntjenester» fra 2022.

– Vi opplevde begge to at dette var noe vi ønsket å gå videre med. Jeg vil kalle det en slags intuitiv «forskerfølelse», av noe nytt og annerledes enn det vi hadde lest i feltet tidligere, forteller Bossy.

– Så da invitasjonen om å skrive for temanummeret om kjønn og vold kom, satte vi oss ned og skrev et sammendrag og sendte inn.

Les hele artikkelen her.

Nøkkelord

Følg pressemeldinger fra Kilden kjønnsforskning.no

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Kilden kjønnsforskning.no på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Kilden kjønnsforskning.no

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom