Grappa Musikkforlag AS

Yngvil er Frelsesarmeens juleartist – setter fokus på utenforskap

Del

Stadig flere nordmenn føler på ensomhet og utenforskap og mange forbinder jula med noe negativt. Dette setter Frelsesarmeens juleartist et ekstra søkelys på i år. 

Foto: Morten Brun
Foto: Morten Brun


LYTT HER 

– Jeg tror mange har et veldig sterkt ønske om at det bare skal bli fint, at jula skal være lett. I noen øyeblikk klarer man å leve i drømmen om at det blir fint, men så sover man kanskje dårlig om natten og er redd for hvordan det egentlig blir. Jeg kjenner veldig få som bare har et fint forhold til jul, sier Yngvil.  

Den 26 år gamle artisten slo igjennom med et brak med låten Ingenmannsland som ble liggende på A-lista til P1 i hele 24 uker i høst og er også tittelmelodi i Frelsesarmeens podkast Fosterhjemspodden.  

Nå blir hun Frelsesarmeens juleartist og tar over stafettpinnen etter Maj Britt Andersen og Daniela Reyes. Låten kan mange kjenne seg igjen i og heter: Holder pusten i desember.  

Håper å bidra 


26-åringen syntes det var en stor ære å bli spurt om å være Frelsesarmeens juleartist i år. Mange av dem som tidligere har vært juleartister, er folk hun ser opp til.  

– Frelsesarmeen gjør så mye bra for folk som har det vanskelig hele året, og det er fint å kunne være med og gjøre noe. Kanskje denne låta havner hos mennesker som kan trenge akkurat en sånn låt. Har man det vanskelig i jula og hører at andre har kjent på det samme, så blir det kanskje litt mindre ensomt.   

– Sånn er det i alle fall for meg. Så det er helt riktig sted den låta skal ut, sier Yngvil.  


Flere får en vanskelig jul
 


Pågangen hos Frelsesarmeen har økt kraftig de siste årene og folk kommer for å få hjelp til alt fra å få mat på bordet, klær på kroppen eller felleskap de kan ta del i.  

Organisasjonen har nylig fått Opinion til å gjøre en undersøkelse som viser at hver femte nordmann kan komme til å avlyse deler eller hele julefeiringen fordi de ikke har råd. 


I samme undersøkelse svarer 1 av 4 at de føler på ensomhet og utenforskap.
 


– Det kan være noen som i år må feire jul på et sted som virkelig ikke er bra for dem. Familier som er “låst inne” i samme hus i flere dager i jula, som absolutt ikke burde vært det. Det kan for eksempel være for mye alkohol innblandet i feiringen. Mange har ikke noe annet sted å dra, sier Yngvil.  

Jula kan også være svært vanskelig for barn og de som har mistet noen. 

 – For barn med skilte foreldre kan det være vondt å vite at den ene forelderen kanskje må feire alene det året. Kanskje de føler at de må velge forelder. Noen har mistet en de er glad i, og savnet forsterkes når man nettopp skal være sammen med de nærmeste i juletider. Det kan være så uendelig mange grunner til at jula ikke bare er lett, sier Yngvil og viser til refrenget i låta:     

«...Så jeg holder fast, i min egen hånd. Smiler selv om ting kanskje er på bånn. For ingen skal få vite, hvor lang desember er. Jeg holder pusten til nyåret er her.» 


Lang tradisjon
 


I over 20 år har Frelsesarmeen i samarbeid med kjente og kjære artister gitt ut juleplate eller julelåt i forbindelse med julegryta; Frelsesarmeens viktigste innsamlingsaksjon. 

– Vi er veldig glade for at Yngvil er vår juleartist i år. Dette er en artist vi har fulgt over tid og som har sterke tekster som treffer vårt arbeid godt, og som det er lett å relatere til eget liv og hverdag. I fjor hjalp Frelsesarmeen rekordmange mennesker med mat, klær, omsorg og felleskap. Ikke bare til jul, men gjennom hele året. Folk har ikke fått det noe enklere siden i fjor og vi frykter at pågangen blir deretter. Vi skal hjelpe så mange vi kan, sier assisterende kommunikasjonssjef i Frelsearmeen, Andrew Hannevik.  


Frelsesarmeens juleartister
 

·       2003: Halvdan Sivertsen – Frelsesarmeens juleplate 

·       2004: Nidarosdomens guttekor m/Ole Edvard Antonsen – Frelsesarmeens juleplate 

·       2005: Kvinner på randen – «Julemysteriet» 

·       2006 Christian Ingebrigtsen – «Paint Christmas white» 

·       2007: Jan Werner Danielsen – «Eg veit I himmerik ei borg» 

·       2008: D.D.E – Frelsesarmeens juleplate 

·       2009: Rita Eriksen – «Velkommen inn» 

·       2010: Silje Hrafa, Odd Børretzen, Heine Totland, Nils Petter Molvær Frelsesarmeens juleplate 

·       2011: Heine Totland og Gisle Børge Styve10 år med Frelsesarmeens jule-CD 

·       2012: Narum – «Håp i ei gryte» 

·       2013: Magnus Grønneberg – «Tenn våre lys» 

·       2014: Sval – «Plan B» 

·       2015: Helene Bøksle – «Enten teller alle, eller ingenting» 

·       2016: Rein Aleksander og Anita Skorgan – «Himlens nåde» 

·       2017: Trygve Skaug – «Ei stjerne som deg» 

·       2018: Knut Anders Sørum og Lewi Bergrud – «Uten deg» 

·       2019: Magne Furuholmen – «There Goes Another Year” 

·       2020: Herborg Kråkevik – «Fra fjord og fjære» 

·       2021: Frode Alnæs – «Vitae Lux» 

·       2022: May Britt Andersen og Daniela Reyes“Væla omkring» 

·       2023: Yngvil: Holder pusten i desember 

Kort om Frelsesarmeens Julegryte 

En av landets eldste og varmeste innsamlingsaksjoner. 

Gjennomført første gang i 1901. 

Består av 240 gryter fra Lindesnes til Kirkenes – i tillegg til digitale muligheter som Vipps. 20% av inntektene kommer fortsatt fra kontanter. 

Midlene brukes til mat, klær, gaver, omsorg og felleskap til barnefamilier, aleneforsørgere, minstepensjonister, ensomme eldre og rusavhengige – lokalt i Norge året igjennom. 

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Foto: Morten Brun
Foto: Morten Brun
Last ned bilde
Foto: Morten Brun
Foto: Morten Brun
Last ned bilde
Foto: Morten Brun
Foto: Morten Brun
Last ned bilde

Lenker

Om Grappa Musikkforlag

Grappa Musikkforlag A/S ble etablert i 1983 og er et av Norges største uavhengige plateselskap. I år 2023 har Grappa 40 års jubileum. 

Grappa Musikkforlag har gitt ut over fire tusen album spredt på ulike labler. Foruten Grappa som favner viser og pop, så utgis klassisk musikk på Simax Classics, folkemusikk og verdensmusikk på Heilo, blues og country på Blue Mood og jazz på Hubro.

Grappa samarbeider med Egmont Kids Media Nordic AS om utgivelse av barnemusikk gjennom Barneselskapet. Grappa samarbeider med Norsk Jazzforum om innspilling og utgivelse av norsk jazz på Odin. Grappa har også et tett samarbeide med Rune Grammofon og Drabant Music.

Følg pressemeldinger fra Grappa Musikkforlag AS

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Grappa Musikkforlag AS på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Grappa Musikkforlag AS

Sigrid Moldestad vender tilbake til røtene sine med eit banebrytande folkemusikalbum og bok ho har kalla «Breim»1.12.2023 10:41:26 CET | Pressemelding

Sigrid Moldestad, den anerkjende norske artisten og låtskrivaren, tek eit djupt dykk inn i hjartet av sin kulturarv med sitt komande album «Breim». Etter seks suksessfulle soloalbum som i hovudsak har vore skapt av eigne songar og tekstar, utforskar Moldestad no si rolle som tradisjonsmusikar og leverer eit personleg album som hentar inspirasjon frå røtene.

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom