Frelsesarmeen

Julefeiringen står i fare for mange nordmenn

Del

Hver femte nordmann kan komme til å droppe hele eller deler av årets julefeiring på grunn av dårligere økonomi. Det kommer frem i en ny undersøkelse gjort av Opinion for Frelsesarmeen.

Frelsesarmeen har de seneste årene hatt en kraftig vekst i sine matkøer. Spesielt stor er pågangen frem mot jul. Foto: Mette Randem
Frelsesarmeen har de seneste årene hatt en kraftig vekst i sine matkøer. Spesielt stor er pågangen frem mot jul. Foto: Mette Randem

1 av 5 nordmenn svarer at de er bekymret for om de har råd til å feire jul i år, med alt den inneholder av julemat, julegaver og sosiale sammenkomster.  

– Det er mange som ser at det blir vanskelig å få til en julefeiring i år. Utgifter til livsnødvendige ting som mat, varme og bolig har skutt i taket de seneste årene, sier assisterende sosialsjef i Frelsesarmeen Elin Herikstad. 

Tøffest for de som allerede har lite 

Gjennom Opinion spør Frelsesarmeen hvert kvartal et landsrepresentativt utvalg om endringene i sin økonomiske situasjon og hvilke konsekvenser det får. Dette for å kunne vite mer om behovet for hjelp og omsorg ute i samfunnet og vurdere denne opp mot hjelpen Frelsesarmeen gir.  

Fra 3. til 4. kvartal har de som svarer at de har utfordrende økonomi økt fra 23 til 27 prosent.  

I denne gruppen er det hele 3 av 5 som svarer at de er bekymret for at de ikke har råd til jul i år.  

– Frelsesarmeen hjalp rekordmange frem mot, og i jula i fjor. I år ser det ut til at det blir enda flere som trenger vår hjelp til alt fra mat, klær, gaver og fellesskap, sier Herikstad.  

Legger seg sultne 

Blant de med utfordrende økonomi svarer 8 av 10 (82%) at de har kjøpt mindre mat eller mindre sunn mat det siste halve året og 1 av 4 har lagt seg sulten den siste tiden.  

– Det er en økning i nordmenn som svarer at de har en utfordrende økonomi fra august. For flere enn hver fjerde nordmann er det nå vanskelig å få endene til å møtes. Dette bekymrer oss og er noe vi også merker de 70 stedene rundt omkring i landet der vi deler ut mat. Folk har ikke råd til det aller mest nødvendige, sier Herikstad. 

Undersøkelsen ble utført av Opinion i uke 41 og 42 med 2012 respondenter i et landsrepresentativt utvalg.  

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

FLERE MED TRANG ØKONOMI: Flere har fått utfordrende økonomi det siste kvartalet, forteller assisterende sosialsjef i Frelsesarmeen, Elin Herikstad.
FLERE MED TRANG ØKONOMI: Flere har fått utfordrende økonomi det siste kvartalet, forteller assisterende sosialsjef i Frelsesarmeen, Elin Herikstad.
Last ned bilde

Om Frelsesarmeen

Frelsesarmeen er en kristen kirke, bevegelse og organisasjon som arbeider i over 130 land og har til sammen 300 enheter rundt i Norge. 

Gjennom rause og inkluderende møteplasser bidrar Frelsesarmeen til sosialt engasjement, tilhørighet og tro. Dørene våre er åpne for alle barn, unge, voksne, familier og eldre.

En sentral del av arbeidet er tjenester og tilbud for mennesker som lever i fattigdom, ensomhet eller rusavhengighet, de som sitter i fengsel, er utsatt for omsorgssvikt eller er ofre for menneskehandel, og de som er psykisk syke, pårørende, arbeidsledige eller arbeidsinnvandrere.

Frelsesarmeen har vært med å utvikle FNs bærekraftsmål og er en pådriver for å nå dem.

Følg pressemeldinger fra Frelsesarmeen

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Frelsesarmeen på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Frelsesarmeen

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye