Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU)

Norge bidrar til ny nettjeneste mot skatteunndragelser

Del

Med forskningsbidrag fra NMBUs Skatteforsk - Center for Tax Research, og finansiering fra NORAD, er Norge tungt representert i en ny internasjonal nettjeneste som skal fremme åpenhet for å motvirke skatteunndragelser.

Rundt 36 prosent av fortjenesten til multinasjonale selskaper som opparbeides utenfor deres hovedkontorland flyttes til skatteparadiser hvert år. I 2020 utgjorde dette rundt 1 mrd dollar.
Dette er noe av informasjonen man kan finne i databasene i den nye nettjenesten Atlas of the Offshore World (AOW) som lanseres 25. oktober.The Atlas of the Offshore World (atlas-offshore.world)

- Å redusere skatteunndragelse og ulovlige finansstrømmer er avgjørende for en bærekraftig økonomisk utvikling, sier professor Annette Alstadsæter ved Skatteforsk på NMBU Handelshøyskolen.
- Det avhenger av politisk vilje og koordinering på tvers av skattemyndigheter. Men viktigst av alt, det krever informasjon.

Informasjon om andelen av overskuddet til multinasjonale selskaper som flyttes til lavskatteland, eller hvor mye av den globale finansformuen som holdes i skatteparadis er avgjørende for den offentlige debatten om skatt. Denne typen informasjon er fortsatt lite tilgjengelig, men AOW skal bidra til mer åpenhet. AOW tilbyr forskningsbaserte, oppdaterte land-for-land-estimater på omfanget og dynamikken til offshore-rikdom og profittflytting i regi av multinasjonale selskaper.
AOW er utviklet av EU Tax Observatory ved Paris School of Economics, i samarbeid med Skatteforsk – Cetre for Tax Research ved NMBU Handelshøyskolen. Tjenesten er finansiert med bidrag fra Norad.

Om bakgrunnen for Norads bidrag sier direktør Bård Vegar Solhjell;
- Interaktive verktøy som dette, kan i stor grad bidra til å informere beslutningstakere, journalister, og samfunnet ellers, stimulere offentlig debatt, og fremme effektive løsninger for å motvirke ulovlige finansstrømmer.Fakta om om forskningssentrene bak Atlas:
EU Tax Observatory er et forskningssenter ved Paris School of Economics,og ledes av professor Gabriel Zucman. Senteret er medfinansiert av EU og bedriver global forskning.

Skatteforsk – Centre for Tax Research ved Handelshøyskolen på Norges miljø- og biovitenskapelige universitet NMBU, ledes av professor Annette Alstadsæter. Skatteforsk har et internasjonalt nettverk av mer enn 70 forskere rundt om i verden, forskningen involverer ofte samarbeid med journalister og offentlige etater. Målet er å fremme innsikt som kan bidra til effektiv skattepolitikk.

Kontaktinformasjon
For mer informasjon om Atlas of the Offshore World, lanseringsarrangementet, eller intervjuer; vennligst ta kontakt med Skatteforsks policyrådgiver Hector Ulloa, mob. +47 412 988 37.

Bilder

Professor Annette Alstadsæter
Professor Annette Alstadsæter ved NMBU har bidratt i utviklingen av en nettjeneste om skatteunndragelser
Last ned bilde

Om oss

NMBU har studier og forskning som møter de store globale spørsmålene om miljø, bærekraftig utvikling, bedre folke- og dyrehelse, klimautfordringer, fornybare energikilder, matproduksjon og areal- og ressursforvaltning.

Følg pressemeldinger fra Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU)

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU) på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU)

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye